Vad är Metalcore? allt om denna undergenre av metall

Ursprunget till metalcore går tillbaka till mitten av 1980-talet, där band som Agnostic Front och Suicidal Tendences blandade thrash, punk och hardcore tillsammans. Genrens popularitet fortsatte att öka under 90-talet, då en stor våg av metalcore-band bildades för att riva upp metalllandskapet. Nordöstra USA, särskilt New York, var en knutpunkt för utvecklingen av genren, som snabbt spred sig.

Band som Unearth, Killswitch Engage och All That Remains har gjort sig till namn i mainstream, rubriker på stora festivaler och uppnått en solid albumförsäljning. Under 2000-talet såg genren explodera, med band som Atreyu, As I Lay Dying, Shadows Fall och Bullet For My Valentine släppte album som hamnade i den övre nivån i Billboard-albumlistan.

På andra håll över hela världen hjälpte band som Storbritanniens Bring Me The Horizon, Tysklands Caliban, Japans Crossfaith och Australiens I Killed The Prom Queen att sprida metalcores framgång över hela världen.

Idag är metalcore fortfarande en av de mest populära genren av metal, även med kritik från vissa i den underjordiska metalgemenskapen. Genren har också skapat många offshoots och undergenrer som deathcore, electronicore, mathcore och andra. Det finns också ett stort antal kristna metalcore-band som For Today, August Burns Red och Oh Sleeper.

Musikalisk stil

Metalcore är strukturerat linjärt, med låtskrivningen som består av aggressiva verser och melodiska refrängar. Fördelningar är en viktig del av genren, som vanligtvis används för att åberopa moshing vid liveshower.

En stor del av banden i genren har nyligen lagt till i solon och en större tonvikt på teknisk gitarrspel, inklusive en kraftig användning av palm-muting. Kontrabastrummning är också utbredd i genren. Ljudet är polerat och texterna sträcker sig från personliga till politiska frågor.

Vokal stil

Skrikande sång är grundstenen i genren, med många band som också innehåller melodisk sång i sångens kör. Några band håller sig bara till hårda sånger, men majoriteten har både sång och skrik.

Metalcore-pionjärer

Dessa band är några av pionjärerna och legenderna inom metalcore-genren.

Jordkris
Earth Crisis bildades 1991 och gjorde ett stänk i metalcore med deras debutalbum 1995 Destroy The Machines. Albumet anses vara ett av de mest inflytelserika albumen för att garnera vanligt erkännande av genren. Earth Crisis släppte några fler album som visade en renare och mer förfinad inställning till metalcore innan de upplöstes 2001.

Shai Hulud
Medan vissa idag kanske anser att bandet är närmare en hardcore / punk hybrid, ansågs Shai Hulud vara en pionjär inom metalcore redan i mitten av 90-talet. Deras album från 1997 Hearts Once Nourished With Hope And Compassion var en ilskedriven resa; emellertid tog Shai Hulud intelligenta texter i spetsen för deras musik, vilket hjälpte dem att uppnå kritisk och kommersiell hyllning.

Killswitch Engage
Massachusetts-bandet Killswitch Engage bildades 1999 och släppte sitt självbetitlade debutalbum året därpå. Album som 2002: s Alive Or Just Breathing och The End Of Heartache från 2004 blev mycket inflytelserika. Tidiga metalcore-band hade mer hardcore-inflytande, men band som Killswitch satte verkligen metallen i metalcore.

Rekommenderade metalcore album

 • As I Lay Dying: Frail Words Collapse
 • Killswitch Engage: The End Of Heartache
 • Shadows Fall: The Art of Balance
 • Bullet For My Valentine: The Poison
 • Trivium: Uppstigning
 • Avenged Sevenfold: Waking The Fallen
 • Jordkris: förstör maskinerna
 • Shai Hulud: Hjärtan närde sig med hopp och medkänsla
 • Konvergera: Jane Doe
 • Mulet: Reborn to Kill Again
 • Red Jumpsuit Apparatus: Don't You Fake It