Måla på osträckt duk

Ibland vet du inte om du vill ta dig tid och besvär med att sträcka och montera en duk, som om du funderar på en serie små, snabba målningar eller vill prova en idé som bara är i sin linda eller en teknik som är ny för dig. Eller kanske du behöver rulla upp den för frakt eller resa direkt eller inte har mycket förvaringsutrymme. Tja, du kan måla på osträckt duk (observera att en "osträckt" duk här inte betyder "oförtryckt"), men du måste tänka på några saker innan du täcker rören.

Handlingen att måla

Samma målningstekniker gäller oavsett om du arbetar på osträckt eller sträckt duk, oavsett om det är akryl eller oljor du använder. Utmaningen ligger inte så mycket i hur du applicerar färgen utan i att få duken att inte krulla i kanterna eller flytta eller floppa för mycket när du arbetar på den. Det finns också en risk att skada målningen om du sträcker den senare.

Du kan tejpa, spika eller fästa duken på en vägg, bräda, bordsskiva eller till och med golvet. Stora klipp på kanterna på en tavla fungerar också. Eller, om duken ligger platt på golvet, applicera några tunga föremål på dess hörn, till exempel färgkar eller en halv tegelsten.

Tyngre duk och större osträckta bitar kommer att räta ut något under sin egen vikt om de hängs men inte så mycket bara ligger på golvet utan att tyngda dem, särskilt om du tillåter dig att stå på verket, som samtida landskapsartist Kurt Jackson gör.

Om du är van vid att flytta en duk när du målar — till exempel kan det vara bäst att vända den upp och ner för att fästa den på en tavla för att behålla det här alternativet. Vad du också kan missa om du är van vid att arbeta på sträckt duk är ytans studs. När det spikas mot en vägg blir det styvare, som att arbeta på ett bräde.

Risk för skador

Om målningen kommer att sträckas senare, kom ihåg att tillåta att en del av duken går över bårstångens kant när kompositionen är klar. Det finns en risk för att färgen böjer sig, spricker och snedvrider när sträckningen görs efter det faktum. Du kan också dra färg från ytan när du tar tag i duken med händerna eller tången, och det är svårt att få en målad duk så tät som en som har sträckts ut i förväg. Om du är osäker kan du öva på en obetydlig målning eller ta den till en professionell inramare med erfarenhet av att göra detta.

Andra alternativ

Att inte sträcka det är naturligtvis också ett alternativ. Målningen kunde visas genom att endast fästa toppen på en trästav (en plugg eller till och med en ensam bår). Om det är en liten målning kan den monteras i en lådram, som görs med akvarellpapper. Större målningar kan fästas på träplankor, skumbräda eller annan stel plåt.

Om du föredrar att lagra dina målningar omonterade kan du sträcka duken innan du målar, avmontera för att lagra den eller resa med den och sedan montera om för att visa den senare. Om du behöver rulla upp den för resor, sträckt eller osträckt, placera den med framsidan nedåt på arkivpapper innan du rullar den.