De bästa färgerna för att måla en solnedgång

Att måla vått i vått ger en effektiv solnedgång (eller soluppgång). Arbeta snabbt och löst, och i stället för att lägga för mycket detaljer till himlen och molnen, fokusera på att uppnå en övergripande effekt eller ett intryck.

Hur man målar en solnedgång

Att måla en solnedgång är en avkopplande aktivitet och ett utmärkt sätt att öva på dina färdigheter. Det kräver inte heller så mycket material - bara en stor borste, en yta för att måla på och några grundläggande färger.

  1. Använd en stor pensel, något som är minst 1.5 tum brett, så att du kan få ner färgen snabbt (och inte fastna i att försöka måla detaljerna). Måla i långa drag tills du har skapat den övergripande effekten av en solnedgångshimmel. När du väl har fått helhetsintrycket av en solnedgång kan du ta lite tid om du vill strama upp molnens form.
  2. Ha färgerna du vill använda till hands. Beroende på solnedgången du tänker på, vill du ha en gul, orange (eller röd och gul du kan blanda), blå, lila (eller blå och röd) och vit - plus något för mörka skuggor i molnen som bränt umber eller Payne's Grey. Det senare blandat med dina solnedgångsfärger kan också fungera bra för silhuetter i förgrunden.
  3. Börja med att göra hela området där solnedgångshimlen kommer att bli fuktig. Detta hjälper färgerna du ska måla med att spridas lätt och med akryl / akvarell saktar du ner torkningshastigheten, vilket ger dig mer arbetstid. Om du använder akryl eller akvarell kan du använda rent vatten eller flytande vit. Om du använder oljor, använd en tunn glasyr av flytande vit eller en mycket tunn torkning av vilken olja du använder.
  4. Arbeta från ljus till mörkt, så du behöver inte oroa dig så mycket för att göra din borste helt ren mellan färgerna. Det är också lättare att göra en solnedgång mörkare än att göra den ljusare. Börja med de gula och apelsinerna och lägg sedan till de mörkare färgerna senare.
  5. Om det kommer att finnas några områden med blått, måla inte gult eller orange där - om du gör det, kommer du att få en grön blandning när du lägger till det blå.
  6. Det är bättre att använda för lite av en mörk färg inledningsvis än för mycket, men om du tycker att solnedgången har blivit för mörk, torka av färgen med en trasa och börja om.
  7. När du har fått ner alla färger, blanda dem så att du har mestadels mjuka kanter snarare än hårda kanter. Även molnkanterna tenderar att vara förvånansvärt mjuka.
  8. Glöm inte att överväga ton, inte bara färg. Kontrollera himmelens ton mot toppen av scenen jämfört med horisonten. Se upp för områden med ljus ton där solen fångar kanterna på molnen (lägg till lite vitt här).
  9. Alla föremål som är silhuettade i förgrunden kommer att vara mycket mörka, men inte helt svarta och platta. Blanda en kromatisk svart för dessa silhuetter.
  10. När du väl har den allmänna känslan av himlen, gå in och förfina formen på dina moln. Fokusera på höjdpunkterna och skuggorna snarare än att krångla med mellantonerna.