Hur man gör din egen vätska vit

Före Bob Ross fanns William "Bill" Alexander (1915–1997), som också hade en målningsshow på PBS TV-stationer. "The Magic of Oil Painting" sprang från 1974 till 1982 och Alexander var faktiskt Ross mentor.

Alexander var en tysk målare som specialiserade sig på undervisning. Hans show var en av de första på tv som lärde människor att måla med oljor och hans serie var en stor framgång. Alexanders teknik kallades metoden wet-on-wet, samma som Ross är känd för att visa.

Hemligheten till Alexanders majestätiska landskapsmålningar var en oljebaserad, vit blandning som han kallade "Magic White." Han täckte varje duk med en mycket tunn skikt av detta innan han började måla.

"Magic White" är i huvudsak vitt pigment i linolja som blandas till krämens konsistens. I allmänhet kallar vissa artister det "flytande vitt." Det är ett knep som har använts av målare i århundraden och möjliggör perfekt blandade, släta oljor. Det minskar också den tid det tar att skapa en målning eftersom du kan blanda färger direkt på duken snarare än din palett.

Allt detta spelade in i Alexanders signaturstil, som han lärde ut för Ross, Robert Warren och miljontals studenter på TV.

Skapa din egen "magiska vita"

Det var alltid lite rivalitet mellan Ross och Alexander, men Ross blev den mest kända av de två. Medan Alexander utvecklade och sålde Magic White, marknadsförde Ross också sin egen produkt och märkte den som Liquid White. Du kan dock återskapa samma sak med hjälp av grundläggande färgmaterial som du förmodligen redan har.

Magic White är en klar, flytande basfärg för oljor. Allt du behöver göra är att späda ut titanvitt med linolja. Blanda dessa tills du får en krämig konsistens. Vissa artister väljer att blanda lika delar av linolja och turpenoid (eller terpentin) för att skapa detta hemlagade medium.

Alla har sitt eget recept och det är det som fungerar bra för sin personliga teknik. Experimentera med dessa två eller tre ingredienser tills du får en som fungerar bäst för dig. Var noga med att anteckna när du utvecklar formeln så att du kan återskapa den senare. I slutändan kan du spara en betydande summa pengar och få samma effekt som Magic White eller Liquid White.

4 tips för att använda din diy vätska vit

Om du inte har använt Magic White eller en liknande produkt underlag tidigare, kommer några tips säkert att hjälpa dig i din målning. Du kan också se Alexanders videohandledning, som arkiveras på AlexanderArt.com.

  • Det är viktigt att inse att Magic White och Liquid White bara är medier som består av en blandning av målningsmaterial. Det finns ingen magisk hemlighet för dem. För att hjälpa din färg att hålla sig till denna bas, var noga med att blanda din färg med ett annat medium, som linfrö eller stativolja.
  • Även om det ofta appliceras med en borste, tycker det att det är bra för vissa artister att applicera basen med en trasa. Hur som helst vill du använda en mycket tunn kappa och undvika att duken blir för våt. Kom ihåg att det fortfarande är en oljebaserad produkt, så behandla den som sådan.
  • Flytande vit kommer att ljusna alla färger som är målade ovanpå den. Många artister tycker om denna effekt, särskilt för områden i ett landskap som ligger långt borta i fjärran. Det skapar nästan automatiskt luftperspektiv i himlen och kan ge en målning ett stort djup.
  • På grund av effekten på färgmättnad, undvik att använda vätskevit på förgrundsområdena eller vänta tills basen torkar lite (24 timmar är ett bra mål). När du är redo, blanda din färg med det medium du väljer för att få fullfärg i dessa områden.
  • Oljebaserat underlag saktar ner torkningstiden för målningen. Tänk på detta och ha mer tålamod än normalt för att dina oljor ska bota.