Hur michael phelps kroppstyp gjorde honom till en stark simmare

När du tittar på Michael Phelps kropp är det lätt att se några av funktionerna som gjorde den långa killen med långa armar och stora fötter till historiens mest skickliga olympiska simmare. Men hur fungerade exakt alla dessa delar tillsammans?

Phelps drog sig tillbaka från tävlingssimmet 2016 efter att ha vunnit fem guldmedaljer och en silvermedalj vid OS i sommar i Rio de Janeiro. Han är den mest dekorerade tävlingssimmaren i historien, efter att ha vunnit åtta olympiska guldmedaljer 2008 och fyra guld- och två silvermedaljer 2012.

Han är känd som en intensiv konkurrent som tränade outtröttligt för att vara i toppform för olympisk tävling. Men han hade mer än några fysiska fördelar jämfört med andra simmare.

Enkelt uttryckt har Phelps den perfekta simmare antropometri. Från topp till tå passar hans kroppstyp och proportioner unikt för simning med både hastighet och uthållighet.

Phelps är lång med en enorm vingbredd

Först är han lång men inte för lång. Vid 6 '4 "skulle Phelps förmodligen vara ungefär genomsnittet för en professionell basketspelare, men som simmare ger hans höjd (eller mer exakt, hans längd) honom tillräckligt med glid i vattnet för att ge lite extra fart framåt.

Därefter är hans armspännvidd (eller vingspännen som vissa kallar det) på 6 '7 "exceptionellt bred även för en man i hans höjd. Hans armar fungerar nästan som åror på en roddbåt, vilket ger honom otrolig dragkraft i vattnet. Hans vingspännvidd är en stor anledning till Phelps framgång med fjärilslaget, som är starkt beroende av överarmarna och ryggen för att skjuta och dra en simmare genom vattnet.

Sedan finns det hans ovanligt långa överkropp, ungefär den längd man kan förvänta sig att se på en man som är 6 '8 "lång. Hans långa, tunna och triangelformade torso hjälper honom att nå sin räckvidd, särskilt vid slag som fjärilen och Hans torso är mer hydrodynamisk än den genomsnittliga simmare, vilket betyder att den kan röra sig genom vattnet med mindre drag.

Men phelps korta ben är också perfekta

Phelps nedre hälft är också hydrodynamisk. Men medan armarna ger honom en fördel genom att vara längre, ger hans ben honom en extra spark (bokstavligen) genom att vara lite kortare än man skulle förvänta sig för en kille i hans storlek. Phelps ben, som är ungefär de hos en man som är ungefär 6 'långa, hjälper till med sparkar och ger honom mer kraft i svängar vid väggen, där viktiga sekunder kan gå förlorade eller vinna under tävlingar.

Vi har inte ens beaktat Phelps enorma händer och flipperliknande storlek 14 fot. Båda låter honom skjuta och dra mer vatten än andra simmare, vilket ökar sin totala hastighet.

Phelps kropp är dubbelfogad

Om allt som inte räcker är Phelps också dubbelfogat. Han har inte extra leder som termen antyder, men hans leder har mer rörlighet än genomsnittet. De flesta simmare - och vissa dansare - arbetar hårt för att sträcka lederna för att göra sig mer smidiga, vilket i sin tur gör prestationen enklare. Med sina mer flexibla leder kan Phelps piska armar, ben och fötter genom ett större rörelseområde än de flesta simmare.

Phelps producerar mindre mjölksyra

Men Phelps unika konstruktion är inte hans enda fördel i tävlingssimning. De flesta idrottare behöver återhämtningstid efter att ha ansträngt sig eftersom kroppen producerar mjölksyra och orsakar muskeltrötthet. Phelps kropp producerar mindre mjölksyra än den genomsnittliga personen, så han har en mycket snabbare återhämtningstid. Under OS är det möjligt för alla idrottare att kunna hoppa tillbaka snabbt och tävla igen.

När du lägger till alla delar är det lätt att se vad som gör Phelps till den perfekta simmaren. Det är fantastiskt att tänka på att någon så välbyggd för sporten lyckades hitta sin väg till simning, men inte alls förvånande att Phelps var lika bra som han var.