Den verkliga anledningen till att Tiger Woods bär rött i sista omgångarna

Under sin golfkarriär har Tiger Woods ganska berömt spelat röda tröjor i de sista turneringsrundorna. Varför är Tiger så engagerad i att bära rött i sista omgången?

Eftersom hans mor sa till honom.

En gång, i avsnittet "Kära tiger" på hans webbplats (en plats som han brukade svara på fansens frågor, men som inte längre finns på hans nydesignade webbplats), förklarade Woods sina röda skjortor på detta sätt:

"Jag bär rött på söndagar eftersom min mamma tycker att det är min kraftfärg, och du vet att du alltid ska lyssna på din mamma."

Det var långt ifrån första gången Woods förklarade sina röda skjortor, men det var en av de mer kortfattade förklaringarna.

Tiger woods förening med rött

Woods är så förknippat med röda tröjor i sista omgången att andra konkurrenter som dyker upp för att para ihop sig med Woods som bär röda själva kan ses som aggressivt utmanande honom.

På PGA-mästerskapet 2006 var Woods och Luke Donald till exempel ledda efter tre omgångar, så de parades i den sista omgången. Donald hade beslutat innan turneringen började vad han skulle bära varje dag, och han valde en röd tröja för den sista omgången. Men då befann han sig parat med Tiger. Vad ska man göra? Håll fast vid det och kanske ses som att försöka psyk ut Woods, eller överge rött och kanske känna att han gav efter för Woods innan rundan ens började?

I en av sina Tour Notebooks från Associated Press 2007 citerade golfförfattaren Doug Ferguson Donald:

"Uppenbarligen på lördagskvällen visste jag att jag spelade med Tiger. Jag tror att om jag bytte kläder så var det nästan som att ge efter för honom redan på första hålet. Det (iklädd rött) var ingenting emot Tiger. Jag försökte inte göra ett uttalande eller något annat. Jag tänkte att om jag ändrade det hade jag redan tappat. "

Donald förlorade ändå. Woods sköt 68 i den sista omgången, Donald 74. Donald oroade sig för sin skjortafärg - eller hur den färgen skulle ses - hjälpte sannolikt inte.

Psykologin i skogens röda skjortor

Woods började bära rött i sista omgångar långt innan han blev professionell 1996. Woods anslutning till sista omgången rött började under hans dagar i juniorgolf.

Ibland är det en mycket ljus och solid röd skjorta, andra gånger är det en annan nyans av rött (magenta har varit vanligt) eller rött med en annan färg (vanligtvis svart). Men rött har alltid förblivit den dominerande skjortfärgen, och "dominans" är en nyckel till Woods (och hans mors) val av rött. (Hans röda skjorta är nästan alltid ihop med grundläggande svarta byxor.)

Rött väcker starka känslor och är en intensiv eller till och med arg färg som skapar känslor av spänning eller intensitet för många människor.

Tiger är skrämmande nog på egen hand, så det är troligt att han skulle ha samma antal vinster även om han hade rosa eller babyblå varje söndag. Men släng in de potentiella (eller föreställda) psykologiska reaktioner som hans motståndare kan ha på ett kraftfullt modeuttalande och det är en vinn-vinn-situation. Röd "representerar makt, därav den röda makt för affärsmän och den röda mattan för kändisar och VIPs (mycket viktiga människor)." Så, tänk på rött som Tigers kraftskjorta.

Det bör också noteras att rött är färgen på de atletiska lagen vid Woods alma mater, Stanford University.

"Jag råkade precis välja en skola som faktiskt var röd och vi bar rött på vår sista händelsedag", sa Woods en gång. "Så det gick."