Hur man står en kvast i slutet under vårdagjämningen

Varje år visas Facebook-inlägg initierade av människor som hävdar att de har kunnat stå en kvast i sin borste ände tack vare en påstådd "planetarisk inriktning", eller vår-, eller vårjämdag. Många postar foton som bevis.

Du kan reproducera denna effekt om du vill, men du borde veta att det är ett trick, inte resultatet av något spöklikt himmelskt fenomen.

Vårjämjämning irrelevant

För det första har vårjämdagjämningen, som inträffar varje år i slutet av mars, inget att göra med kvastar. Inte heller andra planetariska inriktningar. Till exempel anpassades Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturn senast 2016, men astronomer säger att sådana händelser har försumbar effekt på jordiska föremål. Samma kvastar som står på plats i dag kommer att stå på plats en vecka från nu, en månad från nu eller fyra månader från och med nu, oavsett planeterna. Du måste bara känna till tricket.

Tricket

Ta vilken plattbotten som helst - den kan vara vinklad eller rak - med relativt styva borst, och ställ upp den så att botten blir platt på golvet. Försök att balansera det och släppa taget. Om den inte kommer att stanna upprätt av sig själv - vissa kommer att göra, andra inte, beroende på vikt, mått och tyngdpunkt - tryck sedan rakt neråt och tvinga borsten att spridas isär på varje sida. Beroende på kvasten kan du behöva använda fingrarna för att sprida borsten jämnt.

Släpp sedan försiktigt upp det nedåtgående trycket och balansera kvasten upprätt när du släpper den. De spridda borsten kontraherar något men inte helt och bildar en relativt stabil bas som gör att kvasten kan fortsätta stå själv.

Det fungerar kanske inte varje gång eller med varje kvast, men i allmänhet borde det fungera första gången du försöker och troligtvis med den första kvasten du tar.

Balanseringsägget

Kvasttricket är en variation på äggtricket, det förmodade "fenomenet" att råa ägg står i slutet under, och endast under en jämndags, ett datum då planet för jordens ekvator passerar genom solens centrum och jorden och solen är inriktade så att dag och natt är lika långa.

Återigen spelar himlakropparnas positioner ingen roll i denna balanshandling. Tålamod, uthållighet och noggrant äggval gör det. Det går inte någon dagjämning att människor inte lägger upp meddelanden på sociala medier eller skickar e-postmeddelanden som svär att detta trick fungerar - vilket det naturligtvis gör varje dag på året.

En bluff är en bluff

Under 2012 var Facebook i frenesi när användarna publicerade bilder av fristående kvastar, som de sa balanserade på egen hand på grund av vårjämvärdet och den speciella inriktningen av planeterna, enligt LSUNow.com, en webbplats producerad av Louisiana State University.

Men LSU-professor i fysik och astronomi Bradley Schaefer skingrade dessa påståenden, konstaterade universitetets webbplats. "Jag kan säga er mycket tryggt att astronomiskt sett har equinox absolut inget att göra med [balanserande kvastar", sa han.

Schaefer avfärdade det nyckfulla tricket som en enkel balanshandling. Han sa att myten ursprungligen hävdade att ett ägg kan stå i slutet endast under en jämvikt, men kvastfenomenet har samma premiss. "Vetenskap handlar om att skingra dessa gamla fruars berättelser, dessa urbana myter, dessa dumma Internet-memes," tillade han.