Atc – belay och rappel-enhet för klättring

En ATC- eller flygtrafikledare är en typ av fördröjnings- och rappelanordning som tillverkas av Black Diamond Equipment. Det är en röranordning som ger den större yta och brantare vinklar för att skapa friktion och stoppkraft än en Sticht-plattanläggningsanordning. Röranordningar är överlägsna plattor för rappelling eftersom de möjliggör exakt kontroll av din nedstigningshastighet. De är gjorda av aluminium.

Utveckling

ATC är den vanligaste typen av fördröjningsanordning, och så har modellnamnet på ATC blivit synonymt med rörformiga fördröjningsanordningar, ungefär som Kleenex som står för ansiktsvävnader. Den ursprungliga Black Diamond Air Traffic Controller-enheten debuterade 1993, designad av Chuck Brainerd,

Förbättringen jämfört med plattanordningar är att plattorna kan röra sig ner och låsa mot karbinhaken när repet dras hårt. Genom att använda ett rör istället för en platta var slitsarna en halv tum ovanför karbinhaken och nu kunde repet matas under spänning. Detta gjorde fördröjningsmekanik mycket lättare. Den skarpare kanten genererar också mer friktion, vilket ger beläggaren bättre kontroll.

ATC-XP är en variabel friktionsanordning som låter dig styra hur mycket friktion och motstånd du vill ha för olika situationer när du försenar eller rapplar och ger större kontroll när du använder rep med olika diametrar. Den har djupt klibbade V-spår på högfriktionssidan för att fördröja tyngre klättrare och använda linor med tunnare diameter i is- och snöförhållanden. Du kan använda den släta sidan med låg friktion för att hindra lättare klättrare eller göra snabbare rappeller. Det har dock inte en automatisk låsning som vissa andra märken och modeller gör.

Vidareutveckling inkluderar ATC-guiden, som har en automatisk blockeringsfunktion, vilket ger möjlighet att försena en följare direkt från ankaret. Denna funktion kräver att tillverkarens instruktioner beaktas för att göra rätt.

Använda

För att använda en ATC-fördröjningsanordning, trängs en slinga av rep genom en av slitsarna. Sedan passerar en karbinhake genom repet och ATC: s ögla. Karbinhakan fästs sedan på belay-slingan på belayer- eller rappellerns klättringssele. Vid rappelling fästs ena änden av repet till ankaret medan den andra hålls i rappellens bromshand.

Medan ATC har två kortplatser använder du bara en kortplats om du bara använder ett rep. Det finns två platser för fall där du använder två rep. Du tränger inte samma rep genom båda slitsarna.

Det största misstaget som kan göras är att klättraren inte får karbinhaken gängad genom repet. Detta kan hända på grund av ouppmärksamhet, kläder i vägen, dåliga väderförhållanden etc. Utan karbinhaken på plats kommer repet helt enkelt att komma ut ur ATC snarare än att ge någon friktion för att stoppa ett fall eller sakta ned. Om du använder två karbinhake eller två rep, vilket görs i olika situationer, kräver det mer uppmärksamhet för att se till att båda repöglorna går genom karbinhaken eller karbinhaken.