Hur jazz hjälpte till att driva medborgerliga rörelser

Från och med bebopens ålder upphörde jazz att tillgodose den populära publiken och handlade istället enbart om musiken och musikerna som spelade den. Sedan dess har jazz varit symboliskt kopplat till medborgerliga rättigheter.

Musiken, som tilltalade både vita och svarta, gav en kultur där kollektivet och individen var oupplösliga. Det var ett utrymme där en person bedömdes utifrån sin förmåga ensam och inte av ras eller andra irrelevanta faktorer. "Jazz", författar Stanley Crouch, "förutspådde medborgerliga rättigheter mer än någon annan konst i Amerika."

Inte bara var jazzmusiken i sig en analogi till medborgerliga rättigheters ideal, utan jazzmusiker tog själva upp saken. Med hjälp av sin kändis och sin musik främjade musiker raslikhet och social rättvisa. Nedan följer bara några fall där jazzmusiker talade för medborgerliga rättigheter.

Louis armstrong

Även om det ibland kritiserades av aktivister och svarta musiker för att spela in en "Uncle Tom" -stereotyp genom att uppträda för huvudsakligen vit publik, hade Louis Armstrong ofta ett subtilt sätt att hantera rasfrågor. År 1929 spelade han in "(What Did I Do To Be So) Black and Blue?", En sång från en populär musikal. Texterna innehåller frasen:

Min enda synd
Är i min hud
Vad gjorde jag
Att vara så svart och blå?

Texterna, utanför sammanhanget av showen och sjungna av en svart artister under den perioden, var en riskabel och viktig kommentar.

Armstrong blev en kulturambassadör för USA under det kalla kriget och framförde jazz över hela världen. Som svar på ökande oro som virvlade runt deegregationen av offentliga skolor var Armstrong uppenbart kritisk mot sitt land. Efter Little Rock-krisen 1957, under vilken National Guard hindrade nio svarta elever från att gå in i gymnasiet, avbröt Armstrong en turné till Sovjetunionen och sa offentligt, "hur de behandlar mitt folk i söder, regeringen kan gå till helvetet. ”

Billie semester

Billie Holiday införlivade låten "Strange Fruit" i sin uppsättningslista 1939. Anpassad från en dikt av en gymnasielärare i New York, "Strange Fruit" inspirerades av lynchen från två svarta, Thomas Shipp och Abram Smith 1930. Det ligger intill den hemska bilden av svarta kroppar som hänger från träd med en beskrivning av det idylliska södern. Holiday levererade låten natt efter natt, ofta överväldigad av känslor, vilket fick den att bli en hymn av tidiga medborgerliga rörelser.

Texter till “Strange Fruit” inkluderar:

Södra träd bär konstig frukt,
Blod på bladen och blod vid roten,
Svarta kroppar som svänger i södra brisen,
Konstig frukt som hänger från poppelträd. Pastoral scen i den galanta södern,
De utbuktande ögonen och den vridna munnen,
Doft av magnolia, söt och fräsch,
Sedan den plötsliga lukten av brinnande kött.

Benny goodman

Benny Goodman, en framstående vit bandledare och klarinettist, var den första att anställa en svart musiker för att vara en del av hans ensemble. 1935 gjorde han pianisten Teddy Wilson till en medlem av sin trio. Ett år senare lade han till vibrafonisten Lionel Hampton i lineupen, som också inkluderade trummisen Gene Krupa. Dessa steg hjälpte till att driva på rasintegration i jazz, vilket tidigare inte bara var tabu utan även olagligt i vissa stater.

Goodman använde sin berömmelse för att sprida uppskattning för svart musik. På 1920- och 30-talet bestod många orkestrar som marknadsförde sig som jazzband bara av vita musiker. Sådana orkestrar spelade också en mawkish musikstil som bara drog sparsamt från musiken som svarta jazzband spelade. År 1934, när Goodman inledde en veckoprogram på NBC-radio som heter "Let's Dance", köpte han arrangemang av Fletcher Henderson, en framstående svart bandledare. Hans spännande radioföreställningar av Hendersons musik väckte medvetenhet om jazz av svarta musiker till en bred och huvudsakligen vit publik.

Duke ellington

Duke Ellingtons engagemang för medborgerliga rättigheter var komplicerat. Många ansåg att en svart man med sådan uppskattning borde vara mer uttalad, men Ellington valde ofta att vara tyst i frågan. Han vägrade till och med att gå med i Martin Luther Kings 1963-marsch mot Washington, DC

Ellington hanterade dock fördomar på subtila sätt. Hans kontrakt föreskrev alltid att han inte skulle spela före segregerad publik. När han turnerade söderut i mitten av 1930-talet med sin orkester hyrde han tre tågbilar där hela bandet reste, åt och sov. På det här sättet undvek han greppet om Jim Crow-lagar och befallde respekt för sitt band och musik.

Ellingtons musik drivit svart stolthet. Han hänvisade till jazz som "afroamerikansk klassisk musik" och strävade efter att förmedla den svarta upplevelsen i Amerika. Han var en figur av Harlem-renässansen, en konstnärlig och intellektuell rörelse som firade svart identitet. 1941 komponerade han noten till musikalen "Jump for Joy", som utmanade traditionell representation av svarta i underhållningsindustrin. Han komponerade också "Black, Brown, and Beige" 1943 för att berätta en historia om amerikanska svarta genom musik.

Max mört

Max Roach var en innovatör för beboptrummande och var också en frispråkig aktivist. På 1960-talet spelade han in We Insist! Freedom Now Suite (1960), med sin fru på den tiden och medaktivist Abbey Lincoln. Verkets titel representerar den ökade glöd som 60-talet förde till medborgerliga rättigheter som protester, motprotester och våld.

Roach spelade in två andra album med fokus på medborgerliga rättigheter: Speak Brother Speak (1962) och Lift Every Voice and Sing (1971). Fortsatt spela in och spela under senare decennier, Roach ägnade också sin tid åt föreläsningar om social rättvisa.

Charles mingus

Charles Mingus var känd för att vara arg och frispråkig på bandstället. Ett uttryck för hans ilska var verkligen motiverat, och det kom som svar på Little Rock Nine-händelsen 1957 i Arkansas när guvernör Orval Faubus använde National Guard för att hindra svarta elever från att gå in i en nyligen avskild offentlig gymnasium.

Mingus visade sin upprördhet över evenemanget genom att komponera ett stycke med titeln "Fabels of Faubus." Texterna, som han också skrev, erbjuder några av de mest uppenbara och hårdaste kritikerna av Jim Crow attityder i all jazzaktivism.

Texter till “Fables of Faubus”:

Åh, Herre, låt dem inte skjuta oss!
Åh, Herre, låt dem inte hugga oss!
Åh, Herre, låt dem inte tjära och fjädra oss!
Åh, Herre, inga fler hakkors!
Åh, Herre, inte mer Ku Klux Klan! Namnge mig någon som är löjlig, Danny.
Guvernör Faubus!
Varför är han så sjuk och löjlig?
Han tillåter inte integrerade skolor. Då är han en dåre! Åh Boo!
Bua! Nazistiska fascistiska supremacister
Bua! Ku Klux Klan (med din Jim Crow-plan)

"Fables of Faubus" uppträdde ursprungligen på Mingus Ah Um (1959), även om Columbia Records tyckte att texterna var så brännande att de vägrade att låta dem spelas in. År 1960 spelade dock Mingus in låten för Candid Records, texter och allt på Charles Mingus Presents Charles Mingus.

John coltrane

Även om han inte var en frispråkig aktivist var John Coltrane en djupt andlig man som trodde att hans musik var ett medel för budskapet om en högre makt. Coltrane drogs till medborgerliga rättigheter efter 1963, vilket var året som Martin Luther King höll sitt "I Have a Dream" -tal under den 28 augusti i Washington. Det var också året då vita rasister placerade en bomb i en kyrka i Birmingham, Alabama och dödade fyra unga flickor under en söndagsgudstjänst.

Året därpå spelade Coltrane åtta förmånskonserter till stöd för Dr. King och medborgerliga rättigheter. Han skrev ett antal låtar tillägnad orsaken, men hans sång "Alabama", som släpptes på Coltrane Live at Birdland (Impulse!, 1964), var särskilt gripande, både musikaliskt och politiskt. Anteckningarna och formuleringen av Coltranes linjer bygger på orden Martin Luther King talade vid minnesgudstjänsten för tjejerna som dog i Birmingham-bombningen. Precis som King's tal eskalerar i intensitet när han flyttar sitt fokus från mordet till den bredare medborgerliga rättighetsrörelsen, skjuter Coltranes "Alabama" sin klagande och dämpade stämning för en sprakande energiökning, vilket återspeglar den förstärkta beslutsamheten för rättvisa.