Hur mycket kostar det att köpa och driva en buss?

Kollektivtrafik kan vara en enorm kostnadsbesparing för pendlare, men det betyder inte att det är billigt. Bussystem har betydande kapital- och driftskostnader som måste beaktas vid utformning av kollektivtrafiksystem.

Kapitalkostnader

För det genomsnittliga lokala transiteringsföretaget utgör bussinköpen huvuddelen av alla kapitalkostnader - de fasta kostnaderna som krävs för att få ett projekt igång. Kostnaden för varje fordon beror på en mängd olika funktioner, inklusive storlek och tillverkare, men den viktigaste faktorn är typiskt vilken typ av framdrivningssystem bussen använder.

Dieselbussar är den vanligaste typen av buss i USA, och de kostar cirka 550,000 2016 dollar per fordon (enligt en studie från 2011). Bussar som drivs med naturgas blir mer populära och de kostar något mer än dieseldrivna fordon. Hybridbussar, som kombinerar en bensin- eller dieselmotor med en elmotor ungefär som en Toyota Prius, är mycket dyrare än antingen naturgas eller dieselbussar. Under 714,000 spenderade transportsystemet i Greensboro, North Carolina 800,000 XNUMX dollar på var och en av sina hybridfordon. Elbussar är de dyraste på marknaden och kostar cirka XNUMX XNUMX dollar per fordon. På grund av deras låga underhålls- och bränslekostnader blir de dock vanligare i städer runt om i landet.

Transitbyråer betalar vanligtvis hela kostnaden för varje buss i förväg, snarare än att låna pengar som folk ofta gör när de köper en bil. Den federala regeringen betalar mycket av kostnaderna för bussinköp, medan resten av medlen kommer från stater, lokala myndigheter och lokala transiteringssystem. Eftersom det sällan finns någon skuldtjänst, är inköpskostnaden för en buss per år lika med inköpspriset dividerat med bussens livslängd, vilket vanligtvis är 12 år.

Operations kostnader

Förutom att betala för bussen, måste transiteringsbyråer också betala för att driva bussen. Vanligtvis talar vi om driftskostnaden per intäktstid - hur mycket kostar det att köra buss i trafik i en timme? Driftskostnaderna varierar beroende på stad; vissa är relativt höga ($ 215 per timme i New York City och $ 195 per timme i San Francisco), medan andra är ganska låga ($ 110 per timme i Dallas och $ 90 per timme i San Diego).

Av dessa kostnader består majoriteten av anställdas löner och förmåner - cirka 70 procent. Förutom förare använder transiteringsföretag mekaniker, övervakare, schemaläggare, personal och andra administrativa anställda. Vissa transiteringssystem - inklusive Honolulu och Phoenix - försöker spara pengar genom att ingå avtal med privata operatörer. Under tiden driver New York City, Los Angeles, Houston och många andra städer tjänster direkt.

När du tänker på hur dyrt det är att driva bussar kan kostnaden för att transportera varje passagerare vara ganska hög när fordonen är ganska tomma. Till exempel, om en buss bara tar sex personer under en timme, kan det lätt kosta transiteringsbyrån upp till 20 dollar att transportera varje passagerare. Å andra sidan kan en hel buss som transporterar 60 personer per timme kosta byrån så lite som två dollar per passagerare, ett belopp som kan jämföras med en typisk bussbiljett.

Bränslekostnader är också en viktig del av ett transportsystems driftskostnader. Priset på diesel och el fluktuerar över tiden; med hjälp av historiska medelvärden har dock forskare fastställt att elfordon är billigare att använda under sin livstid jämfört med dieselfordon. Elbussar kräver också mindre underhåll, eftersom de aldrig behöver byta olja eller byta filter. Med hänsyn till allt detta placerade en 2016 Columbia University-studie livskostnaden för en elbuss på $ 1.18 miljoner och livstidskostnaden för en dielsel-buss på $ 1.35 miljoner.