Förstå poängspridningar i sportspel

Sportspel skulle vara enkelt - eller kanske bara lättare - om allt som behövdes var att välja det vinnande laget korrekt. Spelinstitutioner, sportböcker och bookmaker faller tillbaka på poängspridningar för att göra processen lite svårare och för att skapa den ultimata satsningsutmaningen. Du behöver en gedigen förståelse för poängspridningssystemet om du hoppas ha en lönsam säsong.

Hur poängspridningen fungerar

Poängspridningen är ett handikapp som placeras på ett lag enbart för vadslagning, det har ingen plats i själva spelet. Den är utformad för att ge båda lagen en lika chans att vinna i samband med satsningar. Tänk på det här: Om förra säsongens Super Bowl-mästare spelade ett källare som inte hade vunnit ett spel hela året, så är det en insats. Naturligtvis kommer du att ta Super Bowl-mästarna, och med all sannolikhet kommer du att vinna. Vad är det kul med det? Även dina skryter skulle vara bredvid noll.

Men vad händer om källaren-teamet fick 24 poäng? Det är konceptet bakom punktfördelningen. När två lag möts på fotbollsplanen eller en basketplan är ett lag vanligtvis bättre än det andra. Om alla spelarna var tvungna att göra var att välja det vinnande laget, skulle alla helt enkelt satsa på det bästa laget och samla in sina pengar. Spelinstitutioner, sportböcker och bookmaker skulle snart gå sönder.

Ett verkligt exempel

Carolina Panthers spelade Denver Broncos i Super Bowl 50. Få människor tvivlade på att Carolina var det bästa av de två lagen, så majoriteten av spelarna skulle ha tagit Panthers om de bara hade varit skyldiga att välja det vinnande laget.

Så sportböckerna och bookmakarna skapade en poängspridning för att göra båda lagen lika attraktiva i spelarnas ögon. Carolina installerades som en 6-punkts favorit, som vanligtvis skrivs som Carolina -6. Denver, underdogen, skrivs ofta som Denver +6. Med andra ord skulle Denver krediteras med de poäng de faktiskt fick - plus sex. Om du satsar på favoriten måste Panthers vinna med 7 poäng eller mer för att du ska kunna vinna din satsning. Och kom ihåg att Panthers gynnas av 6 poäng, så vi måste subtrahera 6 poäng från deras slutresultat för vadslagning.

Om Carolina skulle vinna 24–17 skulle Panthers spelare vinna sin satsning. Om Panthers skulle vinna 21-17 skulle Carolina-spelarna förlora eftersom de inte vann mer än de 6 poängen.

Om du satsar på underdog skulle du vinna ditt spel om Broncos vann spelet direkt eller om de förlorade med 5 poäng eller mindre. Eftersom Broncos är underdogs skulle vi lägga 6 poäng till deras slutresultat för vadslagning.

Om Panthers skulle vinna spelet med exakt 6 poäng, 23-17, skulle det vara oavgjort och alla satsningar skulle återbetalas till spelarna.

Pengarader kontra poängspridningar

Du får vanligtvis också möjlighet att satsa på spelet med pengarna i fotboll och basket. I det här fallet är allt du behöver göra att välja vinnaren av tävlingen, men det finns en nackdel. Om du satsar på laget som förväntas vinna kan du riskera att riskera mycket mer pengar än vad du kan vinna. Varje lag tilldelas odds, ungefär som i en hästkapplöpning där en 2-1-favorit kommer att betala ut mycket mindre än en 15-1-längd. Denna metod jämnar också spelplanen för bookmakare, sportböcker och andra spelinstitutioner.

Att bestämma när man ska satsa med hjälp av poängspridningen och när man ska använda pengarna är bara ett av de beslut som spelarna måste ta löpande om de vill spela spelet. Det finns inga regler etsade i sten.