En snabb guide för att förstå fotboll

Fotboll kan vara en förvirrande sport i början, men det är faktiskt ganska lätt att förstå när den förklaras ordentligt. Med detta i åtanke kommer vi att ta dig igenom de grundläggande fotbollarna du behöver för att titta på och njuta av ett spel.

Om du inte känner till din snäva ände från din slutzon eller vill ha en bättre förståelse av västkustbrottet eller Cover Two kan vi hjälpa dig.

Grunden för fotboll

I amerikansk fotboll tar två lag med elva spelare vardera till ett 120-yardfält med det slutliga målet att få poäng via en touchdown eller fältmål. Det är hela spelet i ett nötskal, men det är mer komplicerat än så.

Till exempel, till skillnad från basket, tar samma spelare inte både defensiva och offensiva roller. Det finns separata lag fyllda med spelare som är specialister i varje.

När ett lag har kontroll över bollen tar deras brott fältet, inklusive quarterback, halvback, mottagare, snäva ändar och centrum. På baksidan tar försvaret över när motståndarlaget försöker göra mål. Detta är när defensiva och näsliga tacklingar och linebackers kallas upp.

Vissa spelare framträder endast för specifika spel och de utgör de speciallagen. Dessa positioner inkluderar spelare, plats kicker, kick returner och lång snapper som oftast spelar när fotboll sparkas.

Strategi och spel

Fotboll handlar om att få bollen så långt ner på planen så snabbt som möjligt. Visst, ibland kan det kännas som att spelet går långsamt, men det finns många strategier inblandade.

I grund och botten, varje gång ett offensivt lag tar kontroll över bollen får de fyra "nedgångar" för att försöka förflytta bollen minst 10 meter mot målet. Varje gång centret passerar quarterbacken är det en down. När de når det 10-yardmärket börjar nedgångarna om med en första ner och detta kan spela långsamt eller snabbt hela vägen mot målet.

Om de inte gör de tio yards, får det andra laget bollen. Men du kommer ofta se lag slå ner bollen på fjärde ner om de inte är riktigt nära att få ytterligare en första ner.

För att förflytta bollen kommer det offensiva laget att använda en serie välkoordinerade spel och formationer, som börjar vid graden.

  • Löpande spel är de där quarterbacken eller halvbacken springer mot målet med bollen i handen.
  • Passande spel inträffar när quarterbacken kastar bollen till en annan spelare, ofta en bred mottagare eller en tät ände.
  • Mitt i allt detta försöker de offensiva tacklingarna och vakterna att blockera defensiva spelare från att tackla spelaren med bollen.

Försvaret har också sina strategier som riktar spelare vart de ska stå på planen och vem som ska riktas mot en som bollen knäpps. De defensiva linjemännen är bland de största på planen, men de måste också vara snabba. De tar upp formationer som är avsedda att motverka det stötande lagets bildande, vilket ger dem den snabbaste vägen till de spelare som kan få bollen.

Om en defensiv spelare råkar tackla quarterbacken bakom linjen, kallas det en säck.

Under varje spel kan båda lagen krävas för valfritt antal straffar. Bland de vanligaste är olagliga formationer, en fördröjning av spelet, mottagare som inte är stödberättigade, falsk start och innehav.

Vad är den röda zonen?

Under ett fotbollsmatch hör du ofta tillkännagivare som nämner "den röda zonen." Detta är de sista tjugo meter till målet och det är där strategin verkligen spelar in. Passar du eller kör bollen i målzonen? Det här är frågan tränare måste svara många gånger under ett spel.

Domarna på fältet

Allt detta fram och tillbaka i en fotbollsmatch övervakas av tjänstemännen. De är ute på fältet för att tillämpa reglerna och se till att allt går så smidigt som möjligt och de har ofta tuffa samtal att ringa.

Domaren är ledande tjänsteman, domaren övervakar linjen för skrämsel och du hittar vanligtvis fem andra tjänstemän som tittar på andra delar av fältet. Detta kan variera beroende på ligan och tjänstemän i NFL och college fotboll kan ha några extra regler att genomdriva.