De bästa dubbade snödäcken: dra ut de stora kanonerna

Om du sticker in små metallbitar i dina däck kommer de förmodligen att ta bättre grepp. Jag tror att vi alla kan komma överens om det. Dubbade däck kommer alltid att ge dig en avsevärd greppfördel, särskilt på isen och hårdpackad snö, men dessa fördelar balanseras också av några stora nackdelar.

Det största problemet med dubbdäck är att när det inte finns någon is eller snö på marken, blir dubbarna extremt höga, som man kan tänka sig skulle hända om du lägger en massa små metallbitar i ditt däck, och de orsakar en hel del lite skador på torra vägytor. Piggdäck används därför bäst på platser där snön och isen kommer in och stannar hela säsongen. Många stater reglerar när dubbdäck kan sättas på din bil och när de måste lossna.

Av de mycket få dubbdäck som faktiskt finns, är de flesta "pinnbara" tunga snödäck som är utformade för att acceptera dubbar som ett extra alternativ. Dessa inkluderar:

Firestone winterforce

Firestones Winterforce är ett aggressivt slitbana snödäck för bilar och minibussar som är gjorda för att acceptera valfria knoppar.

Pirelli vinterhuggningskant

Pirelli har länge varit en stor kraft på den extremt högpresterande vinterdäckmarknaden - deras SottoZero II-piggdäck var kort världsrekordinnehavarna för landhastighet på isen. Winter Carving Edge-däcken är inte lika aggressiva men är byggda för något mer normala bilar. Carving Edge, som de flesta Pirelli-däck, är också fria från aromatiska oljor som en del av Pirellis ”ACT” -satsning för att bygga ekologiskt hållbara däck.

Allmänt altimax arktiskt

General tenderar att bygga anständiga, tuffa och billiga om något spännande däck. Altimax Arctic, å andra sidan, har länge haft rykte om att vara bland de bästa på den begränsade listan över tappbara snödäck.

Nokian Hakkapeliitta 7

Nokian tillverkar ett av få däck som är utformade speciellt för dubbade prestanda, och än en gång bevisar finländarna att de är seriösa med sina snödäck. Nokian Hakka 7 skiljer sig så mycket från traditionella tappbara snödäck att det lika gärna kan vara i en klass för sig.

Traditionellt har dubbar gjorts som cirkulära punkter. För en tid sedan började Nokian göra fyrkantiga dubbar, vilket gav bättre grepp genom att ge piggarna bitande kanter. Hakka 7 har nu trapezformade dubbar i specialbyggda slitbaneblock med specialiserade sippmönster som är utformade för att hjälpa dubbarna att fungera bättre. Nokians "Eco Stud" -system placerar också ett dämpande lager mellan tappens baksida och däcks hårda gummi. Dessa tappar tenderar att dämpa ut lite av det buller som vanliga tappar producerar och kan också minska vissa trottoarskador.

Bottom line

Dubbade däck är utan tvekan de ”stora kanonerna” när det gäller snö och isgrepp. Du vill vara säker på att du behöver de stora kanonerna innan du går in i att dra ut dem. Förhållanden som ändras från dag till dag eller vecka till vecka är inte den bästa situationen för studs. Om du får snö som smälter bort under vintern, eller om majoriteten av din körning är på plogade gator, är antagligen inte dubbade däck det bästa valet. Om du verkligen behöver dem vet du det vanligtvis.