Från en berättande synvinkel, hur kan jag motivera att en karaktär lär sig utbildad enda färdighet när den äventyrar? [stängd]

9

Mekaniskt, om nivån uppstår medan festen är äventyrlig, hindrar ingenting något tecken från att utveckla någon av befintliga färdigheter av ett antal led.

Det betyder att lågintelligensfighteren teoretiskt kan vinna sig i kunskap (Arcana) eller Spellcraft mittfängelse och bli måttligt kompetent i den. Inga tränare, inga material att lära av, ingen tid, ingenting.

Om kunskapen lär sig är lingvistik, än karaktären får också att lära sig ett helt nytt språk. Och de gamla obskyrda är inte svårare att lära sig än de moderna.

Jag har stött på GM: er som helt enkelt kommer att förbjuda den mekaniska möjligheten, eftersom de anser att det är otänkbart.

Vad är bästa mest motsägbara berättelse i berättelsen som kan ges för karaktärer som lär sig använda färdiga kunskaper på nivå-up?

Kvaliteten på motiveringen kan vara svår att mäta, så jag ska försöka beskriva några godtyckliga begränsningar:

 • Vi kommer att säga att de motiveringar som kräver att spelaren tidigare berättar för sig är sämre än de som kan användas även om spelaren bestämmer sig för att ta ställningen när nivån uppstår.

 • De inställningsoberoende motiveringarna är bättre än de som bygger på specifika uppgifter.

 • Allmänna som kan tillämpas på alla färdigheter på ett och samma sätt är bättre än skilda av olika motiveringar för olika färdigheter.

 • Ju mindre "Men hur är det om / om?" Frågor som motiveringen höjs - desto bättre.

uppsättning Nox 27.02.2018 16:35

3 svar

11

Som du påpekade är det inte tillräckligt att ta upp nya kompetenspunkter genom regler i fråga om "Hur motiverar jag detta?". Du stiger upp och kanske väntar på slutet av spelets dag (eller slutet av sessionen) för att "aktivera" den nivån uppåt.

"Hur gick fighteren plötsligt från okunnighet till skicklighet i spellcraft?"

Jag föredrar det: karaktären har alltid arbetat med den här saken. Tillbaka i den första byn tog Fighter McFighterson en "Dummy's Guide to Spellcraft" och har tagit sig igenom den för tidigare X-nivåer. Det var lite förvirrande och han var för pinsamt för att fråga guiden om det, men det började äntligen "klicka".

Om du letar efter en lösning som "kräver inget tidigare engagemang", kan det vara svårt att hitta några av det. Med lite lore-smithing:

 • Många färdigheter kan lätt beskrivas som en latent knack karaktären aldrig realiserad. "va, som visste att jag var så bra att välja lås?".
 • En viss typ av yttre inflytande (en djup, en beskyddare eller något liknande varelse) har skänkt / upplåst denna talang.
 • Karaktären har vägrade visa eller använda färdigheten av någon anledning. Kanske ville de inte att kämparen skulle veta hur långt de kunde hoppa, bara om de kom i en kamp. (kan passa in i den första kategorin)
 • P.S. - Som en anteckning: "klassfärdigheter" i sökmotor kräver liten till ingen förklaring eftersom de har tecknen implicit bakgrund att falla tillbaka på.  McFighterson väntar tills nivå fem för att sätta poäng i akrobatik? Hans klass innebär (tungt) att han hade gjort det i viss mån innan du (spelaren) kom och började styra honom.

      
  svaret ges 27.02.2018 16:41
  4

  Det finns flera berättande lösningar som jag kommer att lista

 • Du har utbildat den färdigheten ett tag nu och du har nyligen färdiggjort kompetensen i den grad du kan använda den.

 • Gruppens trollkarl lärde dig de utbildade färdigheterna längs vägen.

 • Eftersom du ständigt utsätts för personer med annan kunskap på grund av ditt äventyrsliv, lärde du dig nog att kunna gissa vissa saker.

 • svaret ges 27.02.2018 16:40
  2

  Antag inte att det finns (eller borde vara) en berättande berättigande i ett system som inte bygger på berättande berättelser, till exempel Pathfinder. Det finns inte en. Detta är GM fiat.

      
  svaret ges 27.02.2018 17:18