How kan jag extrahera mer värme från min vedeldade vedspis?

1

Jag flyttade nyligen till ett hus som har en fungerande vedbrännare / flerbränsle. Det är första gången jag har haft en vedbrännare / spis / multi-bränsle och jag är osäker på hur man använder den effektivt.

Det är till skillnad från konventionella spisar som jag ser (det är allt metall utan glasdörrar). Värmeffekten har hittills varit oinspirerande och jag hoppades att det skulle vara bättre.

Hittills har vi bränit kol och lite trä.

Jag letar efter några tips om hur man maximerar värmeffekten. Ska jag springa med dörrarna öppna eller stänga? Jag har 2 ventiler på dörrens botten och något på rökröret som vrider (vilket jag föreställer mig att stänger av rökgasen), kör jag den övre öppningen?

Eventuella råd kommer att uppskattas mycket.

Tack: -)

    
uppsättning Christopher Thrower 09.11.2016 01:41

6 svar

1

Du borde definitivt köra den med rökgasen öppen, allt som röker / CO behöver gå ut, inte i huset. Du nämnde två ventiler på botten. De kommer sannolikt att låta dig stänga framsidan och låta elden fortfarande få luft. Som SqlACID nämnde skulle det vara en bra idé att spendera $ 100 eller så på en ansedd skorstensfej för att ta en titt på den personligen. De skulle kunna hjälpa dig att använda det till sitt bästa.

Jag skulle experimentera med att stänga framsidan och se vilken effekt det har på brännhastigheten och värmen som produceras. Det är också en bra idé att försöka flytta värmen från kaminen till resten av huset, så att springa en fläkt för att dra bort den varma luften kan också vara något att försöka.

Vilken fabrikat / modell av spis har du? Jag kan försöka googla märket / modellen för att se vad som händer om hur man bäst kan använda den.

    
svaret ges 09.11.2016 22:20
1

Jag har haft en kol / vedspis i flera år. Det tar ett tag att behärska. Du vill inte att rökgasen är öppen, du kommer att förlora all värme ur skorstenen och ditt bränsle kommer att brinna snabbt. Du måste rotera med spjällen för att räkna ut dina optimala inställningar. Dessa kommer att ändra vissa med utomhustemperaturen.

    
svaret ges 10.11.2016 22:23
0

Dampning av rökgasen kan behålla värmen i eldstaden, men den verkliga nyckeln till värmextraktion är luftflödet utanför eldstaden. De bästa ugnarna och eldstäderna har integrerade fläktar som leder luften inuti strukturen, men håller den isolerad från förbränningskammaren. Jag skulle se efter att emulera det på något sätt.

Undersök tilläggsutrustning eller placera en liten fläkt bakom kaminen, på ett säkert avstånd och rikta det vid eldstaden. Du kommer förmodligen att bli förvånad över hur mycket värme som finns med även låga fläkthastigheter.

För att verkligen fungera bra, anslut fläkten till en termostatplugg och placera den under eldstaden för att automatiskt stänga av fläkten när värmen minskar.

    
svaret ges 12.12.2016 20:12
0

Jag har bara en woodburner för att ge värme i huset. Första året gjorde jag liknande och hade rökgasen öppen, värmen gick bara upp i skorstenen, brände mycket bränsle och var mildt varmt.

Jag skulle rekommendera att köra det med dörrarna stängda och balansera dragningen går upp i skorstenen, nästan helt nivå men bara flytta ner den efter några minuter av att det är ett ljus så att rökgasen är varm, annars fyller du rum med rök! Du borde ha skjutreglage i botten av dörrarna som du vill öppna. Detta kommer att cirkulera luften i kaminen och det kommer att brinna varmare. Kolbränner längre än trä och ger lång livslängd, träet brinner snabbt men ger högre värmeutgång. Så bränna en kolbädd och lägg trä på toppen. När du lägger på bränsle vill du förmodligen flytta röken helt öppen först, annars fyller du rummet med rök, stänger dörrarna igen och flyttar sedan rökgasen till nästan stängt.

Eftersom kaminen är i skorstensbröstet istället för att det sitter ut från det, betyder det att luften som cirkulerar runt det sänks vilket ger dig värmen, snarare än bränslet (bränslet värmer upp kaminen som värmer luften) men du borde får fortfarande en bra nivå av värme från den.

Få även en kolmonoxidmonitor om du är orolig och se till att rökgasen sopas årligen.

Lycka till

    
svaret ges 12.12.2016 20:17
0

Grattis - du verkar ha en avstängning av en Ben Franklin spis. Ja, den Ben Franklin, designen närmar sig 250 år gammal, även om de flesta existerande exemplen producerades i det vilda och ulliga 1970-talet när "oljekrisen" slog och det fanns inga regler för att tillämpa på vedeldade ugnar. Om din händer råkar vara mycket äldre kan det vara värt några seriösa pengar som antik, men det är det förmodligen inte.

Det bästa sättet att få bra värme från en av dem är att sälja den (som antik, eller som skrot, helst inte som en brännare) och köpa något som är modernt, effektivt och rent brinnande. Inget som det är - jag vet, jag har ersatt en själv. Var noga med att spara de fina mässingsdelarna, (eller skrapa dem separat) de är nog värda mer än hela resten av kaminen.

    
svaret ges 12.12.2016 20:21
0

Först och främst bör säkerheten vara din högsta prioritet. Till skillnad från en vanlig ugn representerar en vedspis en allvarlig säkerhetsrisk. Innan du använder det, bör du minst:

  • Kontrollera skorstenen / rökgasen och rengör vid behov.
  • Se till att du har ett röklarm och kolmonoxidlarm installerat i närheten. Observera att larm har en begränsad livslängd (5-10 år), så kontrollera botten för ett utgångsdatum. (Det här är en bra tid att verifiera hela husets larm, för den delen: ett röklarm i varje sovrum, en utanför varje sovplats, minst en per våning. För CO-larm behöver du bara en per våning.)
  • Se till att din husägares försäkring vet att du har en vedspis. De kan ha frågor om typ, installation, senaste service etc. Se till att du är 100% legit, eftersom om huset brinner ner och de upptäcker att du ljugit om det, kommer de att neka din täckning.

Efter att ha sagt allt detta vill du i allmänhet hålla dörrarna stängda när du använder den för att förhindra att hela din varma luft sugs upp på skorstenen. Justera öppningarna på botten för att låta frisk luft komma in. Om ugnen är ordentligt utformad ska ventilationsflödena ge tillräckligt med luftflöde. På vissa spisar kan du behöva lämna dörren då den släcker ljuset. Om du kan hitta ett modellnummer borde du kunna leta upp en manual online.

    
svaret ges 12.12.2016 20:35