Vad skulle Stannis tänka på Daenerys Targaryens påstående mot järntronen?

26

Stannis Baratheon verkar vara en oförsonlig följare av rättsstatsprincipen. I synnerhet verkar han begränsa sitt påstående mot järntronen mycket fast i det faktum att han är rättmätig arvtagare till det.

Hur skulle han reagera om Daenerys Targaryen visade sig göra anspråk på henne? Skulle han stå åt sidan och känna igen henne som rättfärdig arving till järntronen? Eller skulle han fortfarande hävda att han var bättre än henne (och om så är fallet, vad skulle hans resonemang vara)?

Ett annat sätt att formulera denna fråga är: hur ser Stannis Roberts uppror? Ser han det som olagligt, och följer bara med det eftersom det passar honom eller för att det inte finns någon (ännu) som stöder Targaryen-kravet? Eller ser han det som legitimt, i vilket fall skilde det sig ifrån (i Stannis sinnen) från, säger Balons uppror?

En dans med drakar spoiler:

The question asks about Daenerys's claim, but it applies equally to Aegon's claim.

    
uppsättning HighCommander4 13.08.2012 05:40

9 svar

24

Det finns en mycket god dialog mellan Davos och Stannis om hans påstående. Jag tror att det är i En svärds storm . Efter slaget vid Blackwater föreslår Ser Axell att Stannis tar Lord Celtigars slott och dödar alla där, som straff för sin herres "förräderi" vid att böja knäet mot Joffrey. I diskussionen säger Stannis att det är varje människas plikt att vara lojal mot sin kung, som Davos svarar på: Eftersom du var lojal mot King Aerys?

I efterdyningarna minns Stannis till Davos (parafrasering från minnet):

My blood or my liege? My brother or my king. That was a hard choosing, Davos.

Det här för mig tyder på att om inte för det faktum att Aerys hade varit arg, kanske Stannis kanske inte har gått med i upproret alls. Det kan dock vara, det är tydligt och har visat sig många gånger att Stannis håller lagen och vad som är rätt och korrekt i mycket högt avseende. Det främsta exemplet GRRM ger oss är att trots att Davos räddade Stannis och alla hans män under stormandets belägring, genom att smuggla i mat skar han fortfarande fingrarna som straff för sin tidigare smuggling.

One good act does not wash out a bad. Or one bad one a good.

När hans hand, som också är hans hustrus farbror (jag tror), suger för fred med Lannisters bakom ryggen, slår Stannis honom i fängelsehålorna och låter Melisandre bränna honom. Eftersom "det är lagen".

Nej, om Stannis fick kännedom om Daenerys och hennes anspråk, och kraften som hon har samlat, tror jag att han skulle ge det stor tanke. Han vet för ett faktum att hon bor, och att Visarys - den sanna kungen - levde, men har skrivit bort dem, eftersom Visarys var som han var (troligen arg). Han satt på King Roberts lilla råd och hörde Varys rapporter genom åren. Men han vet mest sannolikt ingenting om hennes nuvarande erövringar, hennes drakar och hennes arméer. Och han vet inte linjalen hon har blivit.

Jag kan inte säga säkert - och vi kanske aldrig vet, eftersom det finns en verklig möjlighet att han dör innan de någonsin träffas - men jag tror att han skulle betrakta hennes påstående legitim. Och därför hade han inget annat val än att lova henne sin trohet.

Men jag tror inte vid denna punkt att järntronet är hans främsta mål, men striden mot den långa natten och den stora andra. Att tro att han är Azor Ahai född igen kan vara något som skulle få honom att motsätta sig Daenerys, eftersom han inte kan ge upp sin makt till någon som inte skulle ta sitt slag på allvar. Men jag tror att Melisandre kommer att vara länken där, eftersom hon tydligt kan se starkare länkar till profeten Azor Ahai i Daenerys än i Stannis.

Också:

The Black Flame, Moqorro, has already joined up with Victarion, who will join up with Daenerys. Moqorro is on a mission from the High Priest Benerro to guide and help Daenerys. It would be a very interesting meeting, should Melisandre and Stannis meet Moqorro and Daenerys.

    
svaret ges 16.08.2012 22:53
17

Jag tvivlar mycket på att Stannis skulle betrakta Targaryens krav på tronen mycket positivt. Legitimitet genom erövringsrätt är en mycket riktig sak i Westeros, och jag skulle tro att Stannis bara är en realist för att acceptera det.

Du väcker två intressanta fall: Roberts uppror och Balons.

I Roberts fall var Stannis lojalitet till sin löfte och chef för sitt hus Robert. Stannis har kommenterat många gånger att han inte kände Robert särskilt, medan han kände igen honom som källa till sin legitimitet och följde följaktligen hans order. Så när Robert kallade sina banners, såg Stannis det som helt legitimt.

I Balons fall var beslutet ännu enklare. Till Stannis var Balon uppror på den legitima makten i landet som var Robert. Så han bekämpade Pålitligt Balon på Roberts order.

När Robert dog utan problem, var Stannis uppfattning att lagens legitimitet vilade på honom nu enligt Westeros lagar. Så det har blivit hans plikt att bekämpa alla tänkare till tronen.

    
svaret ges 13.08.2012 17:41
1

Det har aldrig funnits en härskande drottning av de sju kungadomen i sig själv eftersom Aegon erövreraren innebar att med Visarys död skulle successionsrättigheter till järntronen övergå till den äldsta manen i ett hus i Targaryens hus, som är House Baratheon . Under Westerosi prejudikat kan tronen inte överföras till en kvinna som gör Stannis den lagliga arvingen till Robert och Viserys.

    
svaret ges 21.02.2014 20:28
1

Detta är en ganska enkel fråga med ett enkelt svar, Stannis skulle göra allt för att stoppa danaerys. Efter Roberts uppror blev targaryanerna uppmanade från tronen och förlorade därför eventuella påståenden och möjligheter till arv som gavs till baratheonerna. Därför har ingen targaryaner som Danaerys, Aegon och kanske Jon tekniskt ingen rätt till tronen. Om du inte håller med den här resonemanget, funderar du bara på hur järntronen bildades av Aegon, den förövar som hade rätt till erövring, där han uppmanade de 7 kungarna genom att slåss.

Då är det hela problemet med könsregler i följd där om Jon och ung griff verkligen är legit. Danaerys har ingen rätt till tronen. Så även om Stannis gjorde en komplett 360 och bestämde sig för att stödja själva folket som hans bror hade kämpat för usurp finns det ingen väg att han skulle tillåta danaerys att styra och skulle vara mer benägna att böja knäet till unga griff eller Jon (fortfarande skulle inte t happen).

För att vara ärlig är jag ganska sjuk av alla danaerys fanboys och tjejer som inte ser att hon skulle vara en ganska dålig linjal. Titta bara på meereen för en där hon inte kan kontrollera en enda stad, bry dig om en kontinent. Hon är bara ett barn och fattar många fattiga beslut i hela hennes styre trots att han har bra rådgivare. Dessutom skulle det inte vara bäst om targarna håller sig borta från tronen eftersom deras blod är starkt "inkräktande" (kan inte tänka på ordet) och hälften är galen som inte är bra linjalmaterial. Titta bara på den verkliga världen nu och se hur de flesta europeiska kungliga familjer har minskat eller fått liten makt.

Ledsen om det ganska långa svaret som jag sugde in och kunde inte sluta, så det kan tyckas vara lite ranti ibland.

    
svaret ges 31.07.2015 11:08
0

Jag tvivlar på att han skulle erkänna hennes anspråk eftersom hon inte har någon riktig påstående. Erövringslagar ger honom det bästa kravet på tronen, inte henne. Han handlar om lagen.

    
svaret ges 24.10.2012 05:17
0

Han skulle bjuda henne att böja knäet och om hon inte skulle han skulle kriga med henne.

Hon har lagligen inget krav på Iron Throne

Det är som Eddard Stark sa:

Stannis Baratheon is Robert's true heir

    
svaret ges 17.07.2013 06:27
-1

Tydligen är jag den enda Targaryen-supporteren här. Daenerys har det rättmätiga kravet, eller Jon om han inte är en bastard. Genom att stödja Stannis försvarskrav kan Stannis inte vara rättfärdig arving, för då skulle Joffrey vara rättmätigt påstående, eftersom han satt på järntronen och "erövrade" den. Vi pratar om de sju riken som skapades av Targaryens. Så om vi tittar på blodrätten, kan bara en Targaryen ha ett rättmätigt krav. Och gissa vad: Vi har en. Eller kanske två. Ursäkta min dåliga engelska, men Stannis har inte en rättvis anspråk, för Robert, en förrädare till riket, kan inte vara rättmätig kung.

    
svaret ges 01.02.2017 16:07
-3

Stannis handlar om den lagen och Stannis kungen under Targaryen-lagen, eftersom Targaryen-lagen inte låter kvinnan styra och baratheonerna är närmaste levande släktingar till Targaryens.

    
svaret ges 07.06.2013 20:22
-4

det tillåter inte kvinnor om det finns några manliga klagomål, men eftersom de inte är, är Daenerys den sista Targaryen och hon är Lawfull arvtagare av järntronen, Stannis skulle inte böja knäet dock på grund av erövringsrätten av hans döda bror.

Och Dany kanske inte ens går till westeros, hon är redan drottning av Mereen

    
svaret ges 06.11.2013 01:23