Kan jag koka bröddeg efter den första uppgången och baka den senare?

8

Jag har inte tillräckligt med tid att baka mitt bröd. Kan jag koka det eller låt det sitta på disken och baka det senare på dagen?

    
uppsättning Carole 02.11.2015 16:50

4 svar

15

Ja, du kan kyla bröddeg, och du kommer troligen att tro att det ger dig bättre och smakligare resultat, eftersom jäst har mer tid att göra sitt arbete. Vilken brödbakare som är värt sitt salt (mjöl?) Kommer att berätta för dig att en långsam, kall ökning är bättre än en snabb, varm en.

Du ska kyla degen direkt efter blandning, inte efter en ökning. Beroende på mängden jäst i ditt recept kan det vara några timmar eller till och med över natten. Låt degen värma upp lite innan du bakar.

    
svaret ges 02.11.2015 17:07
10

Bara för att lägga till andra svar är det ofta lättare att kylas till det första beviset. Det är: Blanda, kyl för en "första uppgång" (från några timmar till några dagar), ta sedan bort från kylskåp, form och låt sedan stiga andra gången tills den läses för att baka. (Den andra uppgången kan ta var som helst från en timme till några timmar, beroende på mängd och aktivitet av jäst.)

Det är möjligt att forma bröd före kylning, men det är mer sannolikt att skapa en ojämn ökning eller ojämn bröd. Det kan också vara svårare att bedöma när man ska baka, eftersom mitten av en stor bröd kommer att värmas mycket långsammare efter att ha tagits bort från kylskåpet. (Om du formar efter kylning kan du vika degen ett par gånger med jämna mellanrum för att fördela värmen och värma brödet hela snabbare.)

För att svara på den andra delen av frågan om att låta den sitta på disken, beror det på din rumstemperatur, hur snabbt degen stiger och andra saker. Om du försöker detta, bör du i allmänhet vara beredd att avgasa och forma degen efter långvarig ökning, gör din slutliga ökning strax före bakning. (Annars kan en överdämpad deg kollapsa under bakning.) Om du bara lägger till en extra timme eller något till uppgångstiden, är detta osannolikt att det orsakar problem. Om du behöver låta det sitta på disken längre och rummet är varmt, måste du minska jästeinnehållet i receptet.

    
svaret ges 02.11.2015 21:03
4

Jag har kylt bröddeg flera gånger, upp till två eller tre dagar. Låt det bara komma till rumstemperatur innan du bakar.

    
svaret ges 02.11.2015 16:56
1

Bara trodde att jag skulle lägga till lite mer på den här frågan.

Medan heta temperaturer dödar jäst, överlever den vid låga. Du kan också frysa deg efter den första uppgången, knackade tillbaka (och formad om rullar eller loaf / pizzabas inte behöver detta).

    
svaret ges 03.11.2015 23:23