Do nötter någonsin gå dåligt?

17

Jag har några valnötter som jag hittade på baksidan av mitt skåp som förmodligen är 5 år gammal. Förpackningen säger bäst om den används 2010. Jag smakade dem och de smakar bra, kanske lite tartish men jag bryr mig inte. Jag undrade om valnötter och andra nötter faktiskt kommer att bli dåliga med tanke på att de är torra.

    
uppsättning amphibient 03.03.2013 19:56

2 svar

23

Ja, nötter är väldigt feta, och de kommer så småningom att bli galna - om så är fallet kommer de att smaka väldigt dåliga. De kan också torka ut eller i mer sällsynta fall (speciellt om de lagras felaktigt) infekteras med insekter eller mögel.

I allmänhet borde de vara bra i sex månader till ett år på bästa möjliga smak, beroende på sorten (i skalet).

Fem år är lite lång. Jag är inte säker på att jag vill vill äta nötter som är gamla.

    
svaret ges 03.03.2013 20:01
11

Utöver uppenbara nackdelar som en rancid smak eller texturisk försämring är både trädnötter och jordnötter i en kategori av livsmedel som är särskilt benägna att mögla som producerar aflatoxin , vilket kan orsaka leverfel eller leverskador i tillräckliga mängder.

När jag importerade en produkt från Asien som innehöll jordnötter var det en av de saker som betraktades som en väsentlig risk, eftersom det är en ganska vanlig anledning att inleda ett återkallande om testen visar att aflatoxin är närvarande i tillräckliga kvantiteter för att motivera bekymmer. Visst är dessa formar mer benägna att utvecklas efter långvarig lagring, eftersom formtillväxt är mer sannolikt över tiden.

    
svaret ges 04.03.2013 05:07