En bluebird-dag är perfekt för skidåkning, dåligt för fiske

En bluebird-dag är en vacker solig dag, ofta efter ett snöfall över natten. För snösportsälskare är det en perfekt dag för skidåkning, snowboard eller snöskor. I andra kretsar betyder bluebird day något liknande men med en annan konnotation.

För ankajägare avser en blåfågeldag en varm, solig dag - perfekt för att vara ute men inte så perfekt för jakt. Det verkar som att ankorna föredrar att sitta snarare än att röra sig på en blåfågeldag, så jakten är inte bra. Bluebird har också en affärskonotation: En bluebird-möjlighet är lönsam.

Mer än bara en solig dag

Skid- och snowboardfanatiker tenderar att föredra blåfågeldagar för mer än bara behagligt väder och nysnö. Synligheten är bättre än en platt-lätt molnig dag, vilket gör det svårt att urskilja terräng, och du behöver inte oroa dig för fuktig klädsel som på en snöig dag.

Bluebird-dagar brukar också vara de mest trafikerade i backarna. Men var beredd med solglasögon eller glasögon med mörka linser för att skära av bländningen och skydda dina ögon.

Bluebird Days för sportfiskare och jägare

Folk som gillar att fiska använder bluebird day för att beskriva en solig dag efter att en storm har passerat. Denna definition liknar betydelsen av termen för skidåkare, men det är inte nödvändigtvis en bra sak - för många typer av fiske betyder ljus sol och lugnt vatten ofta att fisken inte kommer att bita.

På samma sätt klagar ankajägare över att blåfågeldagarna är för stilla och tysta för att framgångsrikt kunna jaga ankor, vilket kräver att jägarna bunker ner i dolda skydd och väntar på att ankor tänds på vattnet framför dem. Varje ljud på en still dag eller stark lukt varnar ankorna för deras närvaro, vilket gör det nästan omöjligt att hålla sig gömd tillräckligt länge för att de ska kunna landa.

Istället skojar ankajägare och sportfiskare att blåfågeldagarna är bra dagar att sitta på verandan och prata om jakt och fiske - åtminstone är vädret trevligt.

Ursprunget till bluebird dagar

Det spekuleras mycket i var termen kom ifrån. Många kulturer hänvisar symboliskt till blåfärgade fåglar. Till exempel, i ryska sagor, symboliserar fåglarna hopp. Ändå är den fågelart som kallas blåfågeln bara infödd i Nordamerika, där Iroquois trodde att sitt samtal kunde jaga bort Sawiskera, vinterandan.

Även den ärafulla Oxford English Dictionary har definierat bluebird som "lycka".

I populärkulturen introducerade pjäsen "l'Oiseau bleu" ("Den blå fågeln") 1908 frasen "blåfågeln av lycka." I sång finns det Jan Peerces "Bluebird of Happiness", Judy Garlands "Hello, Bluebird", Mark Knopflers "Bluebird" och Paul McCartney and Wings "Bluebird", bland andra.

Var det från en låt från "The White Cliffs of Dover" som hänvisar till en blåfågel som kommer som ett tecken på lycka eller texten "Någonstans över regnbågen flyger blåfåglar" från "Trollkarlen från Oz", har blåfåglar blivit associerade med alla saker trevlig och bra - som en blå himmel dag och känslan av att sväva som en fågel medan du flyger nerför backarna på färskt pulver.