Food säkerhet av kött vs. veggies och frukt med mögel på dem

22
Det är uppenbart att det är illa att äta moldig mat, så jag gör det inte. Men om dagen presenterades jag med både en gammal kruka och asparges i kylskåpet, som båda hade ökat mögel. Naturligtvis jag kastade dem båda, med vissa ånger (stekan var god medan den varade).

Medan man pratade med en vän nämnde de att mögelkött är mer benägna att orsaka problem (sjukdom, död) än mögelväxt frukter eller grönsaker. Eftersom sparrisen bara var möglig på stamänden klämde du i alla fall, de sa att jag antagligen kunde ha ätit resten av det (efter lite god mat).

Frågan: Är mögelkött värre än mögliga växter (det vill säga är du mindre benägna att bli sjuk med att äta mögelaktig asparges än moldig biff)? Om det är värre, varför? Är det att köttmögel kan äta oss också (som människor är kött), medan växtformen inte äter köttfärs samt växtämne?

    
uppsättning CajunLuke 24.04.2011 21:00

2 svar

25

Nej, mögel på kött är inte särskilt dåligt. Det kommer inte att äta dina insidor. Men fortfarande är möglet kött värre än mögliga växter.

Mögel själv är inte en stark hälsorisk. Det kan inte orsaka en sjukdom och växer inte i magen. Det finns vissa typer som ger metaboliska biprodukter giftiga för människor, och det betyder att du inte bör äta mögelmat, för du vet inte vilken typ av mögel det har, om du inte vet att typen är godartad, som i en bit av Roquefort-ost. Men om du ser en mögelväxt grönsak och slänger den mögliga delen och en generös del av den snygga vävnaden (mögel "rötter" är osynliga utan ett mikroskop, det du ser på ytan är bara dess "blommor"), du har en icke-negligbar risk för att få en liten mängd mögel, men sannolikheten för att den innehåller toxiner som är tillräckligt starka för att orsaka symtom är väldigt liten. Så det är rimligt säkert att äta de friska delarna av växter som hade mögel som växer någonstans på dem.

Problemet är att mögel växer under samma förutsättningar som bakterier gör, bara långsammare. När mat lagras under felaktiga förhållanden (eller för länge en tid under lämpliga förhållanden), om en form börjar växa och når ett stadium där det är synligt, kan alla bakterier som kan växa på denna mat multipliceras i den här tiden till ofattbara antal (kom ihåg, bakterier växer exponentiellt, med en generationscykel ofta så kort som 20 till 30 minuter).

Både växter och kött i vår matförsörjning har någon risk för förorening med patogena organismer som salmonella, E. coli och något resistent SA (det är inte bara MRSA som är dåligt för dig, en stafylokock kan vara resistent mot vilket antal antibiotika som helst förutom meticillin). Men dessa växer på protein, inte på grönsaker (i så fall, din logik för mögel håller). Så du är rimligt säker att äta en grundligt tvättad grönsak - även om det har vissa mänskliga patogener, kommer det bara att finnas en handfull av dem, även efter dagar med icke-kylförvaring, och nästan allas immunsystem kan klara det. Men om du äter kött som lämnades i mikroorganismevänliga förhållanden tillräckligt länge för att mögel skapar synliga fläckar, äter du kolonier av bakterier som numrerar i miljarder, även efter att ha klippt den mögliga delen borta. Om en av dessa kolonier råkar vara en patogen är din risk för att bli sjuk mycket hög.

Det var faktiskt nog tillräckligt höga timmar eller dagar innan formen blev synlig. Uppvärmning till riktningstemperaturen garanterar inte att alla bakterier dör, det säkerställer att det inte finns någon hypotetisk kontaminering, bara en av 1 000 000 är kvar i livet. Men om de lämnas i en kruka full av mat, kan de här bakterierna börja multiplicera och nå sina tidigare siffror efter några generationer. Så var uppmärksam på den tid som lagad mat spenderar i kylskåpet, även om du inte ser eller luktar någon förändring. Men om du ser mögel på kött betyder det att varje rimlig riskgräns för att äta den länge har korsats. Kasta bara bort det, period.

    
svaret ges 24.04.2011 22:33
6

Nyckeln här är efter lite god mat . Förutsatt att du lagar köttet eller grönsakerna bra ( generellt > = 165F rekommenderas , en tryckkokare skulle säkert gör tricket om maten värmdes hela vägen), så att det inte finns någonting som faktiskt lämnat levande i vad du äter, är frågan vilka toxiner som lämnades bakom formen och vad som helst som växte där. (Det är självklart värt att notera att USDA rekommenderar kasta bort många saker inklusive kött och mjuka grönsaker när moldy; USDA: s jobb är att ge rekommendationer som håller dig på den säkra sidan.)

Mögel kan ändå producera mykotoxiner , men dessa produceras normalt av mögel som växer på grönsaker. Så från mögelsidan kan du vara bättre att laga mat och äta grillen (redigera: sedan igen, mögel på läckra kött producera mykotoxiner ). Tyvärr älskar bakterier att växa på kött och kan producera saker som värmestabila enterotoxiner . Bakterier invaderar vanligtvis inte kött väldigt långt (inte om det är något tätt som en stek), så jag skulle gissa att du skulle vara säker nog om du skar av utsidan av steket och sedan kokar det tungt och åt det.

Men chansen är att du gör en sådan sak mycket ofta, du gör ett misstag (ta på köttets utsida, sedan ett handtag någonstans, koka sedan köttet och rör sedan handtaget igen ... oops ...). Om du inte svälter, är det förmodligen klokt att följa USDA: s rekommendationer.

    
svaret ges 25.04.2011 17:59