Finns det ett korrekt sätt att ta itu med "fish-in-a-barrel" -typstrid?

28

Jag undrar om det finns ett officiellt sätt att ta itu med "fisk-i-en-fat" typkamp, och i så fall vad är det?

Exempel:

Några exempel kan innehålla:

 • Monster i en bur och datorerna vill sticka / skjuta det
 • Monsters i en grop och datorerna vill skjuta dem från ovan
 • Monster hänger hjälplös i ett repfälla

I grund och botten varje situation där datorerna har ett sätt att attackera monster utan rädsla för retribution (eller vice versa).

Initiativ eller nej?

Min stora fråga handlar om huruvida jag skulle fråga om initiativrullar. Skulle vi gå igenom initiativorder och när det är den fångade spelarens tur så kan de bara inte göra någonting för att slåss tillbaka, men fortsätt att gå igenom kamporder tills de dödas? Eller skulle jag undvika initiativ och bara låta datorerna döda utan verklig kamp?

Specifikt scenario:

Den här frågan har kommit från ett scenario som jag planerar i ett kommande ett skott. Rummet är avsett att vara ett test av resursförmåga, och det kommer att ha en stor grop som måste korsas, som innehåller giftiga ormar . Men jag tänkte på att inkludera tillgång till ett hemligt rum som datorerna inte skulle upptäcka om de inte klättrade ner i gropen och sändningen av ormarna.

Och så undrar jag: Finns det några spelmekanismer som kan förhindra att mina datorer bara står på kanten och skjuter alla ormar med pilar?

    
uppsättning Rouge_Luigi 17.10.2018 16:03

2 svar

72

Jag kommer att falla tillbaka på samma råd som jag erbjuder för kompetensutmaningar , det vill säga , Jag kommer att föreslå att du checkar ut Angry GMs 5 enkla regler för att träffa min tonåring Färdighetssystem (varning: mild, censurerad svärning av varianten $ ^ #%):

Rulla bara när

 • Det finns chans att lyckas

 • Det finns chans att misslyckas

 • Det finns en kostnad för att misslyckas

 • Det här är en situation där det inte finns någon chans att misslyckas. Det är hela förutsättningen för frågan. Åh, det finns en chans att misslyckas på varje enskild roll, plus det finns en fråga om hur mycket framgång? I skador rullar, men ingen av det här betyder för att de kan, och förmodligen kommer, fortsätt bara försöka tills de lyckas. Det betyder att det inte finns någon chans att misslyckas här, i ett vakuum.

  Den enda frågan här är tid, vilket leder mig till en stor viktig borttagning från Angrys förslag: Förlorad tid är bara en kostnad om tiden är tydlig och uppenbarligen avgörande . Om den galen kulten har kedjat upp ett par djur för offret i någon hemsk ritual och spelarna försöker störa honom genom att sätta odjuret ur sin elände först, då är det en tävling mellan spelarna som försöker döda det och kulten försöker få ritualen avslutad (eller åtminstone upp till den punkt där spelarna dödade det bara skulle slutföra ritualen). Då är tiden viktig. Andra scenarier kan ha betydelse.

  Men de flesta situationer betyder att tiden inte spelar någon roll eller bara på abstrakta eller avlägsna sätt. Och om spelaren karaktärerna inte känner om tidstrycket räknas det inte heller - de vet inte så att de inte borde ha någon anledning att låta det påverka sina beslut. Och om de inte fattar beslut, spelar de inte rollspel, vilket i ett rollspel betyder att de inte spelar spelet. De spelar "rulla tärningarna och räkna siffrorna", vilket verkligen inte är spelet.

  (Det är troligt att ammunition skulle kunna betyda, men det mesta gäller också ammunition. I de flesta spel är det oftast allvarlig ammunition som är riklig och inte värd att oroa sig som en begränsad resurs.)

  Spendera inte speltid när du inte spelar, så mycket som du kan hjälpa till.

  Så nej, i dessa situationer, när spelarna meddelar sin avsikt att göra det (och hur de kommer att göra det, i de fall det tar lite smarthet), säg bara att det händer. Det är en förutfattad slutsats. Beskriv det som berättigat och passa vidare med spelet.

      
  svaret ges 17.10.2018 16:16
  8

  Försök att inte konstruera situationer som det

  En sådan sak är i allmänhet inte en utmaning, och spelarna skulle bara vara motiverade att göra en sådan sak till gården XP. Du kan förklara att eftersom det inte är en utmaning, kommer de inte att få XP för det, men om de tar bort en fara (dvs i ditt ormsexempel, om det fanns en nyckel eller någon annan McGuffin behövde dem), då tilldelades ingen XP Att hitta ett sätt att göra framsteg skulle inte vara så bra.

  Men i ditt specifika exempel behöver det inte vara en fisk-i-ett-fat-situation. Överväg att inkludera små hål i väggarna i botten av gropen att ormarna kan hoppa in om de attackeras utan att försvara sig; På det sättet kan PC: erna inte döda dem alla därifrån, och det enda sättet att fortsätta striden är (för minst en av dem) att gå ner dit, vid vilka punkter ormarna faktiskt kan attackera någon.

  Om detta behöver rättfärdigas genom stridsregler, kan man säga att ormarna har läst en åtgärd för att "springa" (slither?) och gömma sig i de hålen där triggaren är om de attackeras.

      
  svaret ges 17.10.2018 16:11