Varför började Mark Watney inte gräva neråt?

34

Jag har sett Martian och jag har läst boken, men jag gör det fortfarande inte förstå en sak.

Varför började Mark Watney inte gräva neråt?

I boken använde han en del av Habs golvduk för att skapa ett "mars-tält" för att sova och arbeta (som helt släpptes från originalutgåvan och presenteras som en ganska stor 100% jordgjord tält i regissörskärning), så han kunde göra en "lucka" utan att förlora Hab helt. Att gräva nedåt genom mark, stenar, etc. skulle vara ett problem först, men Mark är kreativt, han kunde göra någon form av pickaxe. Om några månader hade han ett underjordiskt område för att plantera fler potatisar (plus i boken han hade ärter och majs, men han valde bara potatis ... av någon anledning) vilket skulle ge honom bättre chanser att överleva till Ares 4 (och en starkare träff, när Hab verkligen blåste upp).

Så, varför grävde han inte?

PS: Jag frågar inte detta om vetenskapliga samhällen i Stack Exchange, för att, med tanke på Martians strålning, mycket svagt solljus och ganska dåligt (men inte helt oanvändbart) jord, är boken / filmen inte riktigt en hård vetenskap ... Inte tillräckligt nog, åtminstone.

    
uppsättning Mr Scapegrace 29.03.2017 16:01

2 svar

68

För att han skulle behöva göra en lufttät försegling mellan Habs och markens väggar.

Det som visas i filmen är att Hab är ett prefabricerat tält och Mark skifter en betydande mängd mardian rockstoft in i det rummet genom airlocket och gör mark som kan stödja en potatis genom att lägga till "biologiska material" och vatten.

I detta scenario behöver han inte göra detta lufttätt, det är redan. Att gräva ner i marken skulle han behöva göra en tillförlitlig tätning mellan Hab-material och dammig stenig mark, vilket skulle vara extremt svårt.

Jag är inte helt övertygad om att det extra område som han kanske skulle kunna generera skulle vara enkelt eller till och med hållbart. För att detta skulle vara värt, skulle han behöva gräva ner och göra en grotta som sträcker sig utanför Habs gräns - med allt det fysiska arbetet som tar bort materialet från Hab via en luftlucka, vilket skulle vara tillbakabrott. Då skulle han behöva ge tillräckligt med belysning och vatten. Han har en begränsad mängd hydrazin för att göra vatten - som inte bara skulle absorberas i sin nya planteringsjord utan också (oanvändbart) i väggens och takets grotta.

Hans luft verkar vara en relativt återställbar resurs från den "airmaker" / oxygenator som berättas i berättelsen, som antagligen är soldriven. Vattnet är inte oändligt replenishable, och varje gång han går ut för att bli av med en påse sten från sin gruvdrift dumpar han 1 luftlocket fullt med vattenånga.

    
svaret ges 29.03.2017 16:16
30

Frågan om potatis adresserades direkt i boken. De gav de flesta kalorierna per jordbruksmark.

Par andra punkter där du verkar ha miss tolkat / kom ihåg några detaljer. Haben är inte förseglad till marken. När de kom dit lagde de ut golvmaterialet, stakade dem ner, fästde duken för sidorna och toppen och hakade de andra komponenterna. Det är ett fristående tält med ett halvt styvt golv och massor av tillbehör för att hålla folket i det levande och bekvämt.

När Mark gjorde sitt sovrum / arbetstält tog han en del av duken från hab toppen & sidor och golv i nödtältet från roversna och omarbetade saker för att få ett större singeltält i stället för de två mindre. Det var flera referenser i boken till Hab-taket som var lägre på den ena sidan efter det här på grund av den saknade duken.

Dessutom gav haben mer än bara atmosfärskärl för gården. Det hade också ljus och värme. Jag är ganska säker på att det fanns en rad i boken om hab med hjälp av UV-lampor för besättningens hälsa, vilket gjorde dem bra växa ljus för växterna. Att försöka replikera några av dessa förhållanden utanför den kontrollerade miljön hos hab skulle ha varit enormt svårare, både vad gäller teknisk genomförbarhet och utnyttjandegraden.

Tänk på att hans huvudproblem var kaloribrist. Han hade gott om vitaminer och kosttillskott att hålla i åratal om han kunde hitta tillräckligt med kalorier för att hålla kroppen igång. Allt som involverade ytterligare fysisk ansträngning, utan att direkt och omedelbart bidra till hans överlevnad, skulle ha gjort problemet värre.

    
svaret ges 29.03.2017 22:33