sätter krukor på spisen utan olja eller vatten som skadar potten?

4

Min mamma sa alltid till mig att jag inte skulle lägga krukor på kaminen utan något innehåll, för annars skulle de bli skadade. Är detta faktiskt sant?

    
uppsättning hgiesel 15.11.2016 23:02

5 svar

1

Jag tror att en panna måste bli väldigt het för att skada uppstår - 500c är det nummer jag hittade för gjutjärn specifikt och kolstål skulle vara kryddat upp liknande temperaturer, jag har inte siffror för koppar eller andra metaller krukor kan göras av offhand men punkten står - Det kommer att ta mycket höga temperaturer för att åstadkomma en metallpanna till den punkt där det varmar eller ändrar sig själv, och pannan ska vara säker vid vilken temperatur du ska laga mat på. Du bör kunna värma pannan till dessa temperaturer innan några biverkningar kan börja hända.

Å andra sidan är det svårt att berätta hur varmt en torrpanna egentligen är - det kan vara för lätt att felbedöma den säkra värmen, för att låta pannan blir tillräckligt varm för att varva eller stärka kryddatorn eller bränna det som är tillsatt eller sämre, lider av termisk chock när något äntligen sätts i pannan. En panna med vatten i det kommer inte att stiga över 100c tills vattnet är borta, och medan oljan inte håller temperaturen låg som vatten kommer den att förändras när den värmer och kan ge en viss varning om att pannan blir för varm innan den når en punkt där pannan är skadad - även om den varningen senast är oljan rökning eller bränning. Tjockare pannor bör gå lite bättre, eftersom de tar lite längre tid att värma och kan fördela värmen jämnare, och de är också starkare och kan motstå vridning på grund av det - men tunna pannor kan bli väldigt heta på kontaktpunkterna , och kommer att böja eller varpa lättare.

Vidare med en torr pan är risken för termisk chock högre - i en panna med vätska i det, fungerar vattnet eller oljan som ett bra medium för att överföra värme genom, som en buffert för temperaturändring, så om något kallt (er) läggs till en hetpanna, oljan eller vattnet överför värmen till det och ut ur den heta pannan och vätskan, mycket jämnare och stabilisera temperaturen snabbare. I en torr panna kommer värmen att överföras endast vid kontaktpunkten, och snabbt, så en torrpanna kommer att utsättas för stress vid kontaktpunkten mycket mer. Dessutom kan tillsats av vatten eller olja som du behöver laga med sig själv bli en källa till termisk chock om den torra pannan hade blivit för varm på spisen, så att tillsats av rumstemperatur vätska kan orsaka panskador då värmen flyter ut plötsligt och ojämnt , kokkärl har knäckt under sådana påfrestningar.

I slutändan tror jag att du säkert kan lägga dina kokkärl på kaminen utan något innehåll och få panen att bli oskadad, även om den hade värmts en hel del - men du måste vara försiktig och skicklig att inte överhettas pannor för mycket, och det kan vara knepigt att mäta med en torr panna. Å andra sidan, med vatten eller olja i pannan, håller temperaturen låg eller varnar dig när den är överhettad, så det är bara lite säkrare (och så förmodligen bra råd).

    
svaret ges 27.11.2016 07:40
3

Om du antar att din mamma pratade om att sätta dem på spisen medan brännaren var på, ja, hon hade rätt.

Det är ok att värma dem något precis innan du lägger lite olja. Vissa säger att det hjälper de efterföljande stekta matarna att inte hålla fast. Vet inte om det är sant, men lämna inte rummet och låt den tomma krukan bli för varm, vilket kan hända mycket snabbt.

Överhettning kan orsaka tunna krukor och kokkärl. En emaljbeläggning på en panna kan skaka av eller till och med smälta på ditt värmeelement. Teflon-typ av non-stick-beläggningar kan brinna av och vara skadade för att släppa ut giftiga gaser i luften. Även gjutjärn kan bli för varmt, och kryddan kan vara rysad.

    
svaret ges 15.11.2016 23:22
2

Du behöver inte ofta. Men med en tjock bas tenderar jag att tända gasen, så får oljan ut och få oljan varm innan maten läggs. En liten mängd olja ensam kommer att göra mycket lite för att hålla temperaturen nere. Det kommer att fungera mer som ett varningsskylt.

Om du vill torka stek, är gjutjärn vägen att gå. Detta kan emaljeras. Vissa flatbreads behöver till exempel slå en varm torrpanna. Jag använder en le creuset emaljerad gjutjärnspanna för detta.

    
svaret ges 16.11.2016 08:54
0

Hej jag lämnade en gång en panna på hällen och glömde det i ungefär 10 minuter och när jag kom tillbaka hade bottenvarpat jag inte skulle rekommendera det!

    
svaret ges 19.11.2016 21:17
-1

Din mamma måste ha refererat till resterande värme från ugnsventilationsröret, eller pilotlamporna. Det kan långsamt skada din köksredskap. Gilla att värma upp det under långa perioder med ingenting i det.

    
svaret ges 19.11.2016 07:22