Varför är rörliga raketstödare inte används i flygplan?

2

Om en motor misslyckas i ett passagerarflygplan, varför kan det inte ha rörliga raketpistoler i vingarna för att på ett säkert sätt landa flygplanet?

    
uppsättning Thangaraj Sundaramoorthy 09.01.2015 15:03

3 svar

26

Alla när frågan är "varför har vi inte ..." , svaret är nästan säkert i handeln av mellan vikt, underhållskostnad, bränslekostnad och & verktyg. Om det väger mycket, behöver underhåll, bränner bränsle, och kommer bara att vara användbart en gång till ett decennium, då är det bara inte produktivt.

Att lägga raketstödare på ett plan kommer att vara tungt, vilket betyder färre passagerare, eller mindre bränsle eller last ombord. All den extra vikten måste flög runt, vilket kräver bränsle. De skulle behöva regelbundna underhållskontroller, vilket är en annan kostnad. Och de skulle bara vara användbara mycket, mycket sällan (på de flesta plan ... aldrig).

Så, säkerhetsfrågor helt åt sidan *, det är bara omöjligt att motivera att lägga till ny utrustning för ett scenarium som en gång i livet kan hanteras bättre med bra underhåll, bra träning och bra planering.

Samma resonemang gäller för " varför har inte fler flygplan fallskärmar " , " varför har planen inte missiltsystem " , " varför har inte flygplan krockkuddar " och många andra slumpmässiga föremål.

* Säkerhetsfrågor är en stor del med raketer. Raketter är en styrd explosion . Vad händer om den explosionen inte styrs? Vad händer om raketerna utlöses av en olycka eller spränger allt på en gång? Även om raketer passerade alla tester av nytta mot kostnader, skulle de fortfarande öka riskerna för planet, snarare än att minska den.     
svaret ges 09.01.2015 21:10
9

"Rörliga raketstödare", oavsett framdrivning, används för dragkraftvektor , AKA manövrering , inte framåtriktad rörelse.

Om du pratar om något som en akut JATO raket, är anledningen till att väldigt få få olyckor händer strikt på grund av motorfel. De flesta motorfel (oavsett US Airways Flight 1549 ) händer på en höjd där planet kan välja en säker landningsplats och glida till landningsbanan.

    
svaret ges 09.01.2015 21:23
2

Fördelen med raketpistoler över konventionella aerodynamiska kontrollytor är att de arbetar i rymden. Detta är inte en faktor för kommersiella flyglinor, men vissa forskningsflygplan avsedda för mycket höghöjd, såsom den nordamerikanska X15 har använt fasta raketpistoler förutom de konventionella rörliga vinge- och svansytorna. Användningen av ett sådant system i ett kommersiellt flygplan skulle i sig utgöra stora säkerhetsproblem på grund av den starka reaktiva naturen hos drivmedlen som används i dessa system, såsom koncentrerad väteperoxid (HTP).

    
svaret ges 25.03.2018 14:36