How att uppnå en tunn karamelsås / beläggning som håller sig vätska vid kylning

2

Jag vill göra en karamellbeläggning för ostkaka eller andra kakor, som är flytande i kylen och blir inte hård / fast.

Jag har inget emot om karamelsås / sirap innehåller något smör / mjölk eller inte; om det bara är gjord av socker och vatten är ok.
Jag gjorde en karamelsås som var flytande under en tid, men när jag belagde ostekaket och satt i kylskåpet blev det fast och jag stickade bara ut det och slängde det bort.

Om du har recept på detta skulle jag vara glad att höra om, lika länge som det är karamelliserat socker, inte klar sirap (något uppvärmt vatten plus socker).

    
uppsättning Nick 25.07.2011 14:10

2 svar

3

Om du gör karaminsyra, kommer det inte att härda. Använd så grädde av tartar (neutral smak) eller citronsaft (lättare tillgänglighet) för att skapa en ickehärdande klibbig karamellvätska.

Jag är inte säker på om du kan lägga till mejeri (mjölk, grädde, smör, etc). till surgrad karamell, men det finns en liten chans att det kommer att curdle, så jag rekommenderar dig att använda klar karamell (endast brunt socker och vatten).

Jag vet inte hur mycket syra du behöver för att hålla karamell vid viss viskositet vid en given temperatur, du måste experimentera för det. Eller kanske någon annan kan tillhandahålla denna information. IIRC, en bra utgångspunkt är en matsked citronsaft per 100 g socker, men detta är väldigt osäkert.

Det andra alternativet skulle vara att göra en halvflytande sås (grädde, stärkelseförtjockad mjölk eller utspädd sirap) och tillsätt karamell till den, men smaken skulle vara mycket svagare. Min preferens skulle vara den klara karamell + syran.

    
svaret ges 25.07.2011 14:50
2

Jag har just gjort karamelsås för första gången med mycket enkla ingredienser: vatten, socker, grädde och vanilj detta recept . Receptet bad om kraftig piskad kräm och jag använde hälften i stället för att det var allt jag hade. Min sås visade sig vara väldigt tunn, men fortfarande rik på smak. Det har varit i kylskåpet en dag och flyter fortfarande som flytande.

    
svaret ges 28.09.2012 17:43