Varför dödades Duncan Idaho upprepade gånger?

31

Obs! Det här handlar om omständigheter utanför allmänheten

I hela Dune-romanen uppenbarar Duncan Idahos karaktär sig att ha de flesta utseenden, men är återföddes gång på gång som en golf , för olika ändamål. Att få tillbaka döda, älskade karaktärer är en vanlig trope och en form av tilltalande fans, men det är inte klart för mig varför denna speciella karaktär valdes.

Duncan ser inte riktigt ut som en karaktär. I samband med den första romanen är Gurney och Thufir både mer intressanta och lämpliga tecken att komma tillbaka av olika Atreides-mästare. Hans utseende är väldigt Mary-Sue-liknande kommer att tänka på det: inga fysiska eller känslomässiga brister, går ihop med alla, dör i en glansflod.

Finns det någon speciell anledning att ge honom en sådan speciell behandling? Hade Frank en speciell förkärlek för karaktären, eller var det ångerligt att han dödade honom så tidigt i originalet? Jag minns att läsa om hur Frank uppstod honom i uppföljarna eftersom karaktären var en favorit för fansen, så kanske det kan vara en anledning, men förklarar inte riktigt varför han blev återfödd så många gånger.

    
uppsättning congusbongus 17.03.2015 08:02

4 svar

31

Jag kan bara göra ett lite utbildat gissning om följande, men det är osannolikt att det finns någon som kan göra ett mer motiverat påstående om detta:

Först och främst återupplivades Duncan Idaho på grund av att vara en favorit för fansen. Wikipedia innehåller en referens till detta, som jag inte kan komma åt för att bekräfta detta, men förmodligen kommer någon här att kunna göra det.

Duncan Idaho är ett klassiskt exempel på vad TV Tropes klassificerar som en ensemble dark horse (fet av mig):

Generally, it's used to describe a side character making up part of the Ensemble, either a non-lead secondary character or a mere Flat Character, who can sometimes become unexpectedly popular with the fandom […] depending on who and where the Fandom is, as well as what the other characters are like in comparison […]. Often, this can happen because the character has very few character traits, allowing fans to imagine this character to have traits that they like.

Så, Duncan Idaho blev inte populär trots att var "Mary-Sue-like" - han blev populär för av det: Han är mestadels en tom skiffer som en viss typ av läsare skulle kunna fylla med sitt eget idealiserade själv, föreställa sig sig vara och från vars synpunkt denna typ av läsare kan uppleva universum.

Det finns några andra faktorer som förmodligen är fördelaktiga för detta:

  • Egenskaperna som Duncan Idaho har har är de som den ovannämnda fanen skulle vilja tillskriva sig själv eller de som gäller för sig själv: Han är ganska ung, lojal, en bra svärdsman och en berömd womanizer.

  • Duncan Idaho är en av de få tecknen i Dune som kan betraktas som en vanlig människa. Alla andra har speciella förmågor (Bene Gesserit-träning, en mentat, Kwisatz Haderach, är förfödd) eller en speciell bakgrund (hertig / baron eller arving till en, Suk condition, fremen) som gör dem svåra att associera med .

  • Den enda andra vanliga människan är Gurney Halleck, som dock är mindre av en tom skiffer och har mindre tilltalande egenskaper: Han beskrivs som exceptionellt dålig och han är en bard .

Om Duncan Idahos popularitet var tillräcklig för att återuppliva honom inte bara en gång men många gånger, är det något jag inte kan säga.

    
svaret ges 17.03.2015 09:14
10

(EDIT: Jag svarade ursprungligen långsamt om orsaker i universum.)

Duncan var en död, icke-Fremen, icke-kunglig krigare som älskade av alla stora huvudpersoner från den ursprungliga romanen. Detta gjorde honom till den idealiska gholan för att fresta Paulus i Dune Messiah .

För att fresta Paul, måste det vara någon han älskade eller inte kunde stå för att skicka bort. Paul skulle troligen ha vägrat (eller dödat) någon som inte på något sätt var kär på honom.

För att vara en ghola måste du först vara död. Det här reglerar Gurney Halleck och Jessica.

Kroppen behövde också återvinnas. Det här reglerar Liet Kynes, som dog ensam i den djupa öknen. Paulus älskade inte Kynes, men som Chanias far hade han kanske inte kunnat skicka honom bort.

Ghola behövde kunna döda Paul. Det här reglerar Thufir Hawat, som inte skulle ge någon chans mot Paul.

Ghola kunde inte heller vara Fremen. För mycket om golfar var kättersk för dem - de metalliska ögonen, ett lik som inte gjordes för vatten etc.

Ovanstående skäl gör Duncan till den ideala mördare som han var avsedd att vara i universum.

Utanför universum , var Duncan också den idealiska karaktären för vem ghola skulle fortsätta att vara.

Han älskade Leto jag, han älskade Jessica, och han älskade Paul. Detta ställde upp honom perfekt för att uppleva intensivt mentalt trauma när han utlöstes för att döda Paul. Hans kärlek till Jessica satte honom också att falla för sin dotter, Alia.

Som icke-kunglig skulle det inte finnas några juridiska komplikationer från uppståndelsen. Duke Leto Jag passar mycket av de nödvändiga kriterierna hittills, men det skulle lägga onödigt juridiskt drama till boken. Med alla "tomter inom tomter" skulle det behöva finnas ett antal sidor om legitimiteten av Paulus regel och om Leto jag kunde ta makten i en sådan situation. Det var tillräckligt med detta med Wensicia Corrino i Children of Dune .

Leto Jag kunde inte heller lämna Arrakis, som Duncans kunde göra när det var nödvändigt. "Här är jag, här är jag kvar!" - Leto I, II den äldste, Paul, Alia och Leto II lämnade aldrig planeten när de kom fram till det (vi vet inte om Ghanima någonsin gjorde).

    
svaret ges 17.03.2015 19:27
0

Den ursprungliga anledningen till att Duncan togs tillbaka var att han helt enkelt var en dålig röv. Innan han ursprungligen dödades av en jägareanvändare av en jägarsökare dödade Duncan 19 imperial Sardaukar ensamstående (nämnd under planeringen på Salusa Secundus i Children of Dune ). Tänk på det för en sekund. Sardaukarna var eliten av elitets stridsstyrka i detta universum. Varje indivually badasses i sin egen rätt och ändå Duncan kan riva genom dem som smör så att Paul och Jessica kan fly.

    
svaret ges 18.01.2019 22:47
-2

Jag tror att Leto håller en Duncan runt för de egenskaper han visar: ledarskap, lojalitet, teknisk skicklighet. Dessa egenskaper kan inte vara mycket användbara för att Leto direkt, men Leto visste att han skulle bli dödad / deponerad / dö så småningom och ville se till att en Duncan var runt för att hjälpa till att forma framtiden.

    
svaret ges 17.03.2015 16:05