Looking för att börja laga mat ... men jag är en total noob. Var ska jag börja? [duplicera]

0

Så här är affären: Jag har sagt till mig själv om minst 10 olika tillfällen att jag skulle lära mig att laga mat. Jag har antingen gett upp eller förlorat motivation på alla försök. Nu när jag bor i min egen lägenhet är det viktigt att jag slutar äta varma fickor 24/7. Men var börjar jag? När det gäller matlagning är jag lat som heck, och jag vet ingenting. Så en bra rekommendation skulle vara för något som är: a) otroligt lätt att laga mat b) Tasty (till en genomsnittlig högskolestudent) c) Snabb

Kanske när jag lär mig att laga några otroligt enkla rätter, kan jag gå vidare till något mer avancerat. Var ska jag börja?

    
uppsättning Casey Patton 13.06.2011 09:15

4 svar

3

Vad @EllalTheTall föreslår är verkligen det vanliga sättet, och har arbetat för otaliga hobbykockar. Men hur du beskriver det, kommer ditt problem från brist på motivation snarare än svårigheten att laga mat. Så du behöver förmodligen ändra din attityd och upptäcka en sida av matlagning som är kul för dig. Då blir allting enklare. Jag har till exempel alltid varit fascinerad av matlagning som en kreativ process, men det finns olika typer av kockar.

En bok som kan hjälpa dig är "matlagning för nördar". Du behöver inte passa mediet stereotyp av en nörd för att gilla det. Det har bara ett mycket systematiskt tillvägagångssätt för matlagning, förklarar saker som hur köttet förändras under värme på popvetenskapsnivå och avviker i denna speciella typ av experiment, en jordnära person som min mormor inte får, men en typisk tinkerer / ingenjör / nörd älskar. Prime exempel: laga fisk i diskmaskinen. Det börjar med de mycket grundläggande sakerna och är full av användbara dagliga råd. Det har också några recept, men det är nog en bra idé att även få en receptuppsättningsbok för nybörjare efter att du har börjat. Om du är en stackoverflow-användare är chansen att du gillar boken. Ändå är det en mycket specifik stil, så se till att du kan bläddra igenom den eller få en rätta innan du köper den.

Naturligtvis är det vanliga motivationsråd som gäller för matlagning som med allt annat. Börja små, med enkla saker. Ge dig själv ett schema, e. g. "Matlagning en gång i veckan" och hålla fast vid det tills du har arbetat med din vana till en vana eller entusiasm. Ingen mening att förklara "Jag måste laga mat varje dag så att jag kan spara XXX till jul" och sedan bli trött på det efter en vecka.

    
svaret ges 13.06.2011 10:56
2

Jag skulle börja med de grundläggande häftklamrarna - ägg, pasta, potatis, enkla kötträtter - Vilket som helst ger dig flera alternativ utan att vara alltför utmanande.

Med ägg kan du lära dig att steka, pochera eller scramble. Smäll någon av dem på toast, lägg till lite grillad bacon och du har en måltid.

Du kan göra oändliga saker med pasta. Koka det enligt paketinstruktioner, tillsätt lite olivolja, krossad vitlök och persilja, et voila. Därifrån kan du arbeta upp till grundläggande marinarsåsar mm.

Om du lär dig att göra basiska potatisar - mashed, bakad, stekt - kan du göra ett ackompanjemang till de flesta rätter.

Slutligen har du kött. Kanske är det mest grundläggande att lära sig att grilla eller steka ett kycklingbröst, men något som låter mer komplicerat, som att sakta rosta en lammskuld, är faktiskt löjligt enkelt.

Det finns massor av nybörjare kokböcker där ute - matnätverket hur man kokar vatten blir bra recensioner. Många receptplatser sorterar också recept med svårigheter. Jag föreslår att du får en bok, kolla upp några recept som vädjar till dig och fastnar i.

    
svaret ges 13.06.2011 09:39
2

Börja titta på matlagningskanalen på TV (om du kan). BBC-en är bättre än den amerikanska versionen (men chansen är det är inte ditt val).

Poängen är att utsätta dig för folk att faktiskt "göra saker" ger dig massor av idéer - låter dig lära dig vad slags saker går ihop - låt oss höra och se olika åsikter (de är verkligen inte överens om allt) och så vidare.

Ja, du måste lära dig några riktiga grundläggande färdigheter - men du skulle bli förvånad över hur lite du faktiskt behöver veta. Det mesta du kan få med det enklaste provet och felet.

Börja bygga din samling av kryddor och matlagningsaroma. Nästa gång du är på marknaden får du lite balsamvinäger (blanda med lite olivolja, doppa bröd i det ...) Eller få en krydda. Eller en ört. Prova det med kyckling (nästan allt går med kyckling).

till exempel: få en bit kycklingbröst, av benet. Sätt lite smör, eller olja i en panna på spisen. Inte för varmt. låt det sitta där en stund. Vänd ibland. Hittills skära ett stycke lite i halv för att se om det är kokt. (är samma vita färg hela vägen till mitten). när den är lagad, ät den. Jag rekommenderar ett stänk av balsamico. Eller en ört. Eller ett krydda. Även bara salt. Du skulle bli förvånad över hur lätt det är att börja.

Mest av allt - riskera några $, och gör bara det. Vad är det värsta som kan hända? (Ok, bränn inte platsen ner). Men seriöst har du bra dagar och dåliga dagar. Det finns alltid varma fickor att falla tillbaka på.

Mest av allt ha kul! matlagning är kul.

    
svaret ges 13.06.2011 10:50
0

Se matnätets goda måltider "med Alton Brown.

Alton Brown uppgav att hans mål när han skapade showen var " Julia Childs möter Monty Python " när han firar 10-årsdagen av sin show " Good Eats". Altons show på Food Network är både underhållande och pedagogiskt. Många av hans tidigare episoder finns tillgängliga online. Börja med avsnitt 1 Biff din fordran .

Kort sagt, Good Eats lär dig inte bara recept, men hjälper dig att förstå, eftersom Julia Childs skulle säga "Med vetenskaplig säkerhet" hur man lagar mat.

    
svaret ges 13.06.2011 16:14