How flyger icke-engelska talare genom internationella flygplatser (specifik fråga om Amsterdam)

6

En släkting kommer att besöka mig i Amsterdam. Hon talar inte engelska eller något annat stort språk, eller har mycket erfarenhet av flygresor. Hur hittar människor i liknande situationer sin väg?

Hon kommer att komma med ett flyg från utanför Schengenområdet, men hon behöver inte visum för EU. Flygbolaget är från sitt land, så tills landningen kommer det inga språkbarriärer. Men efteråt vet jag inte hur hon hittar sin väg till passkontrollen (och pratar med tjänstemannen) och så vidare. Schiphol är en lätt flygplats att navigera men fortfarande svårt för någon som inte är van vid flygplatser och flygresor och utan kunskap om ett stort språk.

Vad ska jag göra? Anger flygplatsen hjälp i sådana fall?

Jag kommer att vänta utanför efter tullen, men så vitt jag vet finns det inget sätt för mig att gå "närmare" än det.

    
uppsättning flotr 23.01.2015 17:44

3 svar

9

Jag har rest ganska lite i länder där jag inte ens kan läsa manuset (Ryssland, stanserna, Japan). Minst kan jag läsa engelska, och ibland har de engelska motskyltar. Självklart, om du inte kan läsa det alls, börjar du instinktivt leta efter andra ledtrådar.

För det första kan du ha märkt att de flesta flygplatser använder både ord och piktogram. Lite bilder som ett plan som går upp för avgångar, eller ned för ankomster. Toaletter (män och kvinnor figurer). Kniv och gaffel för mat. Det är förvånansvärt enkelt att bara leta efter dem.

För det andra finner du det faktiskt ganska svårt att gå fel väg på en flygplats. Du går av planet och följer bara dina medpassagerare och håller ögonen på tecken.

Till sist får du antingen invandring, bagage eller invandring då bagage. Ditt flygnummer är normalt på ett bräda ovanför karusellen. Inget ord har behövt talas, förutom kanske till invandring, och även då kan de få en översättare om de verkligen behöver fråga dig något kritiskt.

Miljoner människor passerar flygplatser varje år, så de är utformade (tro det eller ej) för att vara lätta att använda utan ett lokalspråk. Och om de verkligen behöver hjälp, kan de förtrycka ett papper som säger "Jag talar inte engelska eller holländska - jag talar x - kan du hjälpa mig?". Eller kanske förbereda ord som "ankomster", "bagage", "besöker min släkting" och "hjälp, jag behöver ett badrum!".

    
svaret ges 24.01.2015 05:47
2

Jag började skriva en kommentar, men det blev lite mycket. Och det innehöll flera förslag som passar som svar.

Om din gäst äger en telefon kan hon ringa dig så snart hon landar, och du kan styra henne genom hela förfarandet för att komma ur ankomster. Visst, hon behöver ett telefonkontrakt som tillåter roaming.

Kan hon läsa latinskt manus? Om så är fallet kan någon av er, på telefon, stava ut tecken.

Är din gäst inte blind? Hon kan bära, på papper, några noteringar om vilka tecken att följa. En pil ska känna igen vilket språk hon talar, så allt hon behöver är en anteckning som läser "Ankomst" och "Passkontroll". I samband med detta används pictogramen för en bit bagage i stor utsträckning för att anlända ankomna passagerare.

Hon kommer fram i ett flyg från sitt land, så flygpersonalen kan förväntas tala ett språk som hon också talar om. Hon kan berätta för personalen att hon inte vet vad man ska göra vid avstigning, och det är troligt att personalen kommer att be om någon form av hjälp till henne en gång utanför planet.

Du kan naturligtvis också spela systemet genom att begära att du behöver rullstol. Jag skulle bli förvånad om inte någon skulle vara med henne hela vägen genom att plocka upp sitt bagage.

(Som det också påpekades i kommentarerna, när jag flyger till en obskyr destination i något obskilt land, är folket ganska nära alltid det säkraste.)

    
svaret ges 24.01.2015 04:08
1

Du kan också ordna "specialhjälp" i förväg med flygbolaget, det här är vanligtvis för handikappade eller äldre människor och de kommer att vänta med en rullstol på porten för henne, men de kommer att styra henne genom allt.

    
svaret ges 24.01.2015 18:46