Finns det ett sätt att berätta om grov grovhet av en omärkt skärpsten?

4

Jag har fått några skärpstenar med olika grovhet och till och med en dubbelsidig tvåfärgad sten. Finns det något sätt att berätta hur grov varje sten är och vilken skärningsskede det skulle vara lämpligt för? Jag har inte erfarenhet av skärpning och jag skulle vilja lära mig.

Jag föreslogs att markera kanten på någonting av metall (inte nödvändigtvis en kniv jag skulle vilja skärpa) med en svart markör och släng den en gång över var och en av stenarna, gör ett makrofoto av den borttagna svarta färgen och jämföra de repade områdena. Är detta en genomförbar metod? Jag har inte en makro-kapabel kamera så jag kan inte prova det själv.

    
uppsättning user1306322 03.08.2016 19:31

2 svar

4

Med viss erfarenhet kan du berätta att du kör ett finger över ytan.

Som en allmän guide:

  • Slipstenar som används för seriös reparation av knivar utgör skador på långa ngelekt; kommer att känna sig extremt grovt, inte så grov som sandpapper, men du kan definitivt känna en slipande yta.

  • Slipstenar: Dessa kommer att ha en jämn yta men kommer att ha en bestämd "dra" eller friktion åt dem, lite som grovt papper. Dessa används för normal skärpning av knivar.

  • Polering / efterbehandling stenar: Dessa kommer att känna sig mycket smidiga med bara en hint av textur, lite som magasin sidor. Används för förfining och polering av en skäregg.

svaret ges 03.08.2016 19:54
3

Det finns mer till det än bara gritstorlek och Det finns komplexiteter som inte kommer att dyka upp i ditt markörtest.

Vilken typ av material är de gjorda av? Är de avsedda som vattenstenar eller olja? Vattenstenen är det hårda mineralet blandat med svag lera så det kommer av och gör en uppslamning när du arbetar. På den motsatta änden är keramiska eller metallstenar som inte bär alls, men menas som en permanent yta som håller det hårda kornet (vanligtvis diamant).

Den icke-permanenta typen varierar den mängd som den ska ha, och den resulterande uppslamningen kan vara mer eller mindre friable , vilket betyder att den faktiska effektiva kornstorleken förändras när du använder den!

Så, om inte alla är av samma typ som är avsedda att användas som en uppsättning, kan du inte berätta någonting.

Du behöver bara känna till tekniken som är lämplig för den typen av sten (olja eller vatten? Träna upp en slam eller håll den ren?) och få en känsla för vad den specifika stenen gör för dig .

Om du inte redan vet skärpa tror jag att du ska bli av med de okända stenarna, eller ignorera dem tills du gör veta mer. Få instruktioner och stenar för att matcha som har kända egenskaper. Du kommer också att behöva sekundära material som små stenar som används för att pröva vattenstenor, band och föreningar att använda på dem, guider och mätare för att få vinkeln rätt, ett sätt att klä och platta dina stenar, grejer för att få gunk ur oljestensar mm.

    
svaret ges 04.08.2016 16:52