Varför Khan beam Kirk upp från planeten när han strålade upp Genesis Device?

11

När Kirk talade till Khan från insidan av Genesis Cave i Star Trek II: The Wrath of Khan , Khan strålade ut Genesis Device. Han sa att han skulle lämna Kirk marooned inuti den karga planet, Regula I . Begravd levande.

Det skulle ha varit smartare att stråla upp Kirk och alla andra till Reliant än att lämna en chans för att Kirk ska fly. Khan har ingen aning om det finns någon kommunikationsutrustning inne i grottan. Om det finns, skulle någon Starfleet officer bara ringa för hjälp. Starfleet skulle skicka ut dussintals fartyg för att förfölja och förstöra Khan. Säkert skulle ett genetiskt begåvat överlägsen intellekt ha härat utfallet.

Varför lämnade Khan Kirk med en chans att fly?

    
uppsättning RichS 17.01.2017 00:51

2 svar

17

Khan lät i grunden sin vilja att hämnas övervinna sin bättre dom. Han kände att det var en viss poetisk rättvisa när han lämnade Kirk att dö på en övergiven planet, precis som Kirk hade gjort mot McGivers och Khan:

KIRK: You were going to kill me, Khan. You’re going to have to come down here! You’re going to have to come down here!

KHAN: I’ve done far worse than kill you, …I’ve hurt you. And I wish to go on …hurting you. I shall leave you as you left me. As you left her. Marooned for all eternity in the center of a dead planet, …buried alive. Buried alive!

The Wrath of Khan

Khans nöje i detta föreslås i noveliseringen:

On board Reliant, Khan Singh shut off communications to Regulus I and stretched back in his chair. Not quite what he had foreseen, but a most satisfying climax, nonetheless.

The Wrath of Khan (novelization)

Det är dessutom helt möjligt att vilken kommunikationsutrustning som helst på rymdstationen, och kan ha långdistanskommunikation (vilket förmodligen skulle vara en slags subspace radio ) kunde det helt enkelt inte ha flyttats till grottan, eller åtminstone flyttas snabbt nog, på grund av att den var fixerad, för delikat eller för stor, och att Khan visste det här .

    
svaret ges 17.01.2017 01:06
1

Jag har alltid litat på Kirks förklaring:

KIRK: You were going to kill me, Khan. You’re going to have to come down here! You’re going to have to come down here!

Det var, Khan hade inte förmågan att stråla Kirk upp. Varför exakt är detta inte helt klart, men Kirk är mycket eftertryckligt att så är fallet, och Kirk skulle veta. (En av filmens teman är hur stor Kirks förståelse för tekniska taktiska problem är. Även många gånger i tidigare Star Trek-episoder skulle Kirk göra tricks med transportörer som att Scotty strålade upp människor oväntat, men det var allmänt inblandat att veta var de var och Om målen inte förväntar sig det - förmodligen är Kirk väl medveten om vilka omständigheter det tillåter eller inte.)

Naturligtvis är Khan inte missnöjd när han inte kan stråla Kirk upp, för han är ganska nöjd med Marooning Kirk där, precis som Kirk gjorde för honom. Men jag tror du är delvis rätt att Starfleet skulle komma att undersöka och även om alla Kirk har en kommunikatör, verkar det vara tillräckligt att prata med ett skepp i omlopp från grottan. Khan kan förmodligen förstöra Enterprise och komma undan innan några skepp från Starfleet anlände, men Kirk skulle sannolikt hittas och räddas.

    
svaret ges 17.01.2017 08:25