Vår hanterar jag rollspel som dessa jätte sorta-smarta myror?

4

Jag rullar upp en ras av gigantiska myror som är de mest kraftfulla allnödda insekterna som någonsin upptäckts och är också dominerande rovdjur på sin hemma planet och en av de mest rädda omnivorerna i den nyupptäckta sektorn som de bor i.

Men jag är inte säker på hur man spelar upp sin stora intelligens.

Anledningen till att de är så intelligenta är att de inte bara har instinkt 13, Ant-drottningen har Int 3 och resten av kolonin har Int 1, vilket beror på att man rullar en 6 för att bestämma sin initiala Int och sedan rullande på quirksbordet och få resultatet som ger kolonierna linjal +2 Int

Så. Hur ska jag rollspel intellektet i en koloni av monströsa myror som inte bara har en nästan uppenbar instinktnivå, utan också en drottning vars intelligens är högre än den dumaste 8% av mänskligheten. Vänligen meddela

    
uppsättning James Marshall 10.01.2015 13:24

1 svar

3

Tänk på hur dessa formidabla formannare blev dominerande rovdjur på sin planet - tänk på det när det gäller evolution och vad som har gjort dem framgångsrika. Några saker som jag kan tänka mig:

Omedelbar kemisk kommunikation

Hive insekter använder kemikalier för att kommunicera inom sina kolonier. Du kan behålla detta bokstavligt eller du kan bestämma dig för att använda en annan form av kommunikation - ett naturligt radiosystem eller liknande. I alla fall kan du spela det så att kunskapen om en delas av alla andra i området, så länge de är knutna till dessa kommunikationslinjer delar de effektivt i tankarna i hela systemet. Om det här är kemiskt är intervallet relativt begränsat och budbärare kan sprida information mellan enskilda isolerade grupper eller längs sina etablerade vägar (kanske även deras vägar är utformade för detta ändamål, en slags naturlig telegrafi) effektivt fungerar de som en enda enhet.

Om de använder en radio eller liknande kan du tycka att det interagerar med spelarens kommunikation i närvaron av varelserna, och detta skulle båda göra sina liv svårare i sitt företag och kanske ge dem ledtrådar om hur formians kan avbrytas.

Olika storlekar och roller

Om du tänker på en termitkoloni finns det många olika storlekar och roller hos termiter-soldater, arbetare, barnmorskor och så vidare, vilka arbetar tillsammans för att skapa kolonin. Du kan göra något liknande med dina varelser med mycket större räckvidd - kanske är några lika stora (även bär andra som promenadbussar) och andra är små. Kombinera detta med de delade sinnena som beskrivits tidigare och till och med en liten vanlig utseende ant kan vara en spion, dela information med hela kolonin.

Intelligent men ändå obetydlig

Kolonin kan uppträda som om den är smart - kanske devoloping på ett planerat och regelbundet sätt, kanske låter resurser regrow genom att rita på ett schema som sprider sig över åren (massor av intressanta plot krokar runt detta) men när du handlar med individerna i kolonin är de nästan tanklösa. De är dedikerade till en enda uppgift och tar inte riktigt intresse för någonting som inte är en del av den uppgiften eller hindrar den. Så spelarna kunde se dem strömma förbi några meter bort och det finns inget problem, men om de kom in i vägen, skulle soldater snart komma upp för att hantera dem. Varje insektroll är bara intresserad av sitt eget jobb, men så många kommer att försöka ignorera spelarna om de inte skapar ett omedelbart hot eller de insekter de har att göra med, jagar på den tiden.

Tänk på att kolonin verkligen är livsformen här, så att försöka interagera med en enskild medlem är lite som att försöka interagera med en enskild cell på ett däggdjur.

Den tanklösa, men obevekliga fienden, även utan att styra intelligens (används bra i Årets krig ) är en mycket effektiv fiende. Om intelligensen bakom den är helt dedikerad till koloniens överlevnad och tillväxt så har du något som verkar mig trovärdigt och tillräckligt alien för att utgöra en intressant utmaning för dina spelare.

    
svaret ges 12.01.2015 12:01