Can en kärnreaktor används som ett rymdbaserat vapen? [stängd]

1

Föreställ dig att du har ett fartyg som körs på kärnreaktorn. Vi antar att detta skepp använder någon form av avancerad teknik som gör det möjligt för kärnreaktorer att fungera i tyngdfri miljö.

Detta skepp är i kritisk form, och har kämpat 3 utlänningsfartyg samtidigt. Kärnreaktorn går kritiskt, så kaptenen vill kasta ut den och krascha mot ett främmande skepp. Att krascha själva skeppet är emot hans goda dom, eftersom han vill ge sitt besättning en chans att överleva.

Vi antar att det inte är möjligt att beräkna detonationstimern i ett sådant delat andra beslut, och det är för sent att passa en närhet eller fjärrdetonator på kärnreaktorn.

Nu är min fråga,

1) Om den kritiska kärnreaktorn kraschar mot ett främmande skepp, kommer det att uppnå samma förödande effekt som ett kärnvapen som det ses i Battlestar Galactica till exempel?

2) Om det händer i jordens bana, kommer det att ha någon effekt på de på ytan, eller kommer det helt enkelt att bli en ofarlig mikrovågsugn?

    
uppsättning Shion 02.02.2015 22:03

1 svar

3

Kärnreaktorer på jorden tenderar att misslyckas genom att gå in på meltdown . Vad det här betyder är att kylsystemet inte längre kan hålla reaktionen under kontroll så det smälter allt i mitten och gör bara en stor röra som inte slutar producera värme. Som referens får jordens kärna sin värme från samma sak: kärnklyvning utan kärnvapen.

Faktum är att även ett kärnvapenskott kommer att påverka harmlöst mot ett skepp, om det inte är detonerat. En detonatorns punkt är att klämma fast en massa klyvbart material som är större än den kritiska massan i snabbhet så att tillräckligt med det reagerar innan det blåser iväg för att producera en explosion. Detta hanteras av konventionella sprängämnen som omger materialet och spränger dem ihop.

Därför är det nästan helt säkert att en utstöt reaktor skulle ha absolut ingen effekt. Inte heller skulle ett avväpnat kärnvapenskott.

Utöver det brukar vi i framtiden använda mycket bättre reaktorer som använder sig av teknologier som smält salt (som i en Thorium-reaktor) eller klyvbart material som är impregnerat till ett keramiskt eller annat material som är byggt för att förhindra tillräckligt material kommer i närheten, så det kommer inte att vara möjligt att ens smälta ner, än mindre detonera.

Det finns också tanken på en fusionsreaktor. Om det är något som Tokamak-designen, finns det ingen signifikant fara även om du förlorar inneslutning eftersom plasman inte kommer att göra mer än att orsaka lite korrosion på reaktorns inre yta.

Nu om du har en materia / anti-materiaaktor, som i Star Trek, och du förlorar inneslutning av anti-materien, kommer det att göra en stor boom.

Redigera

Observera att Project Orion -typen faktiskt använder atomvågor som en form av framdrivning. Om det var ditt framdrivningsmodus skulle du ha en färdig leverans av kärnbomber för att kasta på din fiende om du skulle kunna räkna ut hur du startar dem.

    
svaret ges 02.02.2015 22:19