How kan du hantera PvP Combat så att alla har roligt?

6

Nyligen min grupps kampanj i Anima: Beyond Fantasy tog en tur mot en kombination av politisk intriger / kampsportturnering som oundvikligen hamnade i PvP-matcher. Den första av dessa matcher gick ok , eftersom reglerna för turneringen starkt favoriserade en av stridarna mer än den andra. Den andra PvP-striden var dodged när en spelare slog ut istället för att slåss mot sin motståndare.

Då kom vi till en speciell händelse, Naval Combat.

Några saker gick fel här:

 • Vi använde nya, homebrewed, otestade regler för striden. Detta ledde till mycket förvirring och mycket "Jag tänkte ..." "Men jag trodde ..." stilsamtal
 • De involverade spelarna är bullheaded, reglerar advokater och konkurrenskraftiga (det kan jag säga, för att jag var en av dem). Det betyder att striden såg några försök att använda tricks som tidigare hade hållits i reserven, eller hade inte sett dagens ljus om ganska länge, vilket ledde till fler referensregler
 • Anima är ett särskilt komplext system, i synnerhet efter att ha översatts till engelska (ingen av personerna vid bordet kan läsa spanska med någon flyt) och med många kantfall. I normal kamp kan detta vara ganska enkelt handviftade eller bedömda senare, men i PvP-kamp kommer någon diskretionär dom av GM att gynna en spelare mer än den andra.

Det största problemet var dock att ingen spelare var villig att ge en tum (förvärras av att de visste att motståndaren hade samma inställning). Kampen var alltför lång, tempers flared, och alla vid bordet var antingen zoning ut eller bli frustrerad vid bickering och regler-lawyering.

Hur undviker du detta? Var detta en perfekt storm där någon förändring kunde ha löst situationen? Finns det en rådande faktor som växer upp i andra situationer som vi kan försöka mildra? Är PvP-kamp bara en dålig idé?

    
uppsättning lithas 21.03.2016 20:51

1 svar

9

PvP-kamp behöver inte vara en dålig sak. Jag har kört och spelat i många spel där olika former av PvP har varit roliga och intressanta, och ledde inte till de problem du står inför.

Problemet i ditt fall låter mest om reglerfrågor, advokateregler och bristen på en fast myndighet om reglerna. Att lägga till konkurrenskraftiga spelare och PvP till den blandningen gör ett recept för upplösningar.

Så ta itu med dessa saker.

 • Om inget av spelarna bryr sig om exakta regler (vilket är motsatsen till dina spelare), behöver ett spel någon (helst GM) som är auktoritet på regler detaljer och som är accepterad av alla som första och sista linjalen över vad som händer i spelet och vad reglerna är. Observera att det är två olika men relaterade saker:

  • I de flesta traditionella RPG måste GM erkännas tydligt av alla spelare som den person som har det sista uttalet om vad som faktiskt händer i spel, oavsett reglerna.

  • Vad reglerna är, skiljer sig från GM-avgöranden om vad som händer i spelvärlden (kanske trots reglerna, se 1a, ibland även kallade "regeln noll"). Det hjälper om GM, eller kanske en eller två andra spelare verkligen har behärskat reglerna, men om det råder någon motsättning om vad reglerna är, eller som verkligen förstår dem, för att spela ska gå smidigt i händelse av oenigheter, Jag rekommenderar att det finns en överenskommen auktoritet (typiskt GM) för att svara på reglerfrågor under spel. Regler myndigheten kan höra ett argument under spel, men kan också kräva poäng om de regler som ska hållas till efter det att spelet är över och hans regler trumpar några argument under spel, förutom från GM. Så ni är alla överens om att GM eller en överenskommen expert får säga vad reglerna är under spel, och argument om dem överstyrs av den personen. Om datorn hos reglerexperten kämpar mot en annan dator, är det bäst om du har en annan expert vara myndigheten för den tävlingen, om möjligt.

 • Om du verkligen bryr dig om reglerna så mycket, och vill kunna göra PvP-striderna smidigt, mäta reglerna bättre och komma överens om dem. Ett sätt att göra detta är att spela ett antal kasta bort arenakampar som inte ingår i en kampanjspelvärld, eller involvera icke-PC-situationer som spelas upp för skojs skull, så det finns inga höga insatser och du håller med om att hitta regler kantar och räkna ut dem.

 • Eftersom du använder översatta utländska regler och ingen vet eller håller med om alla regler, kan det hjälpa till att skriva egna regler / tolkning av reglerna på engelska. När en fråga eller meningsskiljaktighet kommer upp, reda ut vad reglerna kommer att vara och skriv ner dem. Detta kan vara till stor hjälp för många spel som har reglerhål, eller där gruppen inte är nöjd med reglerna på specifika platser.

 • Förutom att ta itu med problemen med din grupp, för PvP i någon grupp, tycker jag att det är mycket viktigt att vara försiktig med samma sidproblem. Se till att det finns överenskommelse om vilken typ av PvP som är ok, eller inte, och vad proceduren för det är. Vissa spelare vill inte ha något samarbete mellan datorer. Vissa spelare hatar sin karaktär för att bli skadad, generad eller att förlora någon av sina ägodelar. Vissa spelare kommer att komma in i "förråda partiet" -läget. Vissa spelare tycker om att slåss mot andra datorer, men vissa vill begränsa det till icke-dödliga slag, medan andra inte gör det. Vissa spelare och vissa datorer håller grudges. Vissa spelare har inget emot att kämpa mot andra datorer, men förväntar sig att de inte kommer att bli dödade eller slagna. Alla dessa slags förväntningar och eventuella störningar bör diskuteras, och det hjälper till att försäkra sig om att spelarna är på samma sida innan varje PvP-situation händer också.

  Några av dessa distinktioner kan hjälpa till genom att utveckla dem som tull och lagar och ærekod i spelvärlden själv. Såsom lagar för strider och dueller, specificerar vilka tekniker som kan användas, när kampen är över, vilka konsekvenser av en kamp är och så vidare. (Förhoppningsvis kommer dina spelare inte heller att reglera dem också ... eller kommer åtminstone att trivas när de gör det.)

      
  svaret ges 22.03.2016 00:19