Weapon verktyg när det används i begränsade utrymmen?

8

Så karaktärerna invaderar en liten goblin lair. Snarare än att ha tunnelbanorna är 10 × 10 meter och rummen är stora och manliga, är tunnlarna 4 fot långa och 2 och en halv; fötterna breda och rummen är storleken på små bilar.

Hur skulle du justera vapen effekt - både att slå och skada-när soldater inte kan svänga sina svärd och axlar, etc? Jag kan inte se en kämpe som bär hans greatsword eller greataxe med någon verklig effekt med så lite rum. Speciellt i tunnlarna där deras sköldar knappt kan passa.

Piercing vapen som dolkar och korta svärd skulle fungera men ett långt svärd? Ett greatsword? Även om datorn hade en nackdel är det svårt att se ett greatsword som orsakar normal skada under sådana omständigheter.

Axlar och hammare skulle vara värdelösa, förväntar jag mig: Kan du bilda någon som bär en maul i ett sådant begränsat utrymme?

Hur anpassar du fördel / nackdel och skada i sådana gränser? Skulle några vapen anses vara värdelösa? Skulle inte två vapenkämpar och tvåhandade vapen påverkas mer än små och piercing vapen?

    
uppsättning Basement Cat 01.07.2017 04:59

2 svar

9

"Underwater Combat" -reglerna ger en ram för ovänliga miljöer

Det finns grundläggande regler på PH s.192 under Krama till ett mindre utrymme för att hantera varelser i utrymmen som är för små för att rymma dem. Dessa går inte in i den detaljnivå du föreslår, vilket innebär begränsningar av olika vapen.

Det låter som om du vill skapa en känsla av att karaktärerna är "ur deras element" i trånga goblin warrens. Speldesignerna åstadkom detta med sina Underwater Combat regler. Dessa regler kan fungera som en ram för någon ovänlig miljö.

Här är vad du skulle göra för melee vapen:

 • Identifiera melee vapen som kommer att fungera normalt, och de som kommer att ha nackdel.
 • Identifiera varelser som är "i deras element" och kan ignorera regel 1.
 • För dina vapen kan förmågan att använda vapen vara irrelevant, om de använder "standardproblem" korta svärd och korta bågar. Men du kanske vill styra, till exempel, att alla små eller mindre varelser har utrymme för att använda någon av sina vapen effektivt.

  Det här är det snabba och roliga sättet att hantera sådana miljöer. Festen kanske vill justera taktiken lite, men (använd i mått) ingen spelare ska känna sig frustrerad om att deras karaktär blir ineffektiv.

  Uselösa vapen är som monsterimmuniteter

  Om du går utöver olika saker i "Underwater Combat" -reglerna, kanske du har lite arbete att göra för spelbalans. Om du gör vissa vapen helt oanvändbara i grottorna, ger du effektivt borgarna immunitet för att skada dem.

  Avsnittet Skapa ett monster: Steg 9 i DMG (s. 277) anger:

  Giving a monster resistances and immunities to three or more damage types (especially bludgeoning, piercing, and slashing damage) is like giving it extra hit points.

  I ditt fall skulle monstrar bara vara immun / resistenta mot några vapen, men du begränsar nog förmodligen några av datorns skadade uttryck. Ta hänsyn till ditt specifika fall (det vill säga hur skadans uttryck för datorns parti skulle utföras) och bestämma om du bör tillämpa utmaningsvärderingsmodifierarna i Effektiva träffpunkter baserat på motstånd och immunitet bord på DMG s. 277.

  Får inte reglerna på ditt parti

  Särskilt om du går utöver reglerna för "Undervattensbekämpning", se till att du ger dina spelare rättvisa varningar om vilka strängar du skulle ålägga. Om en passage är för trång för att använda ett favoriserat vapen effektivt ska tecknet inse det.

  Var medveten om att miljön för ovänlig till festen, kan de helt enkelt besluta att inte komma in.

      
  svaret ges 01.07.2017 15:36
  0

  Det finns alternativ, men du kan bjuda in problem

  Alla dina poäng är intressanta och korrekta. Flera vapen, som warhammers eller flails, förlitar sig på bred sväng för att generera kraft, medan andra som pikes och daggers förlita sig på framskjutning, vilket skulle vara mindre begränsat i dessa inställningar. Det vore förnuftigt att vissa vapen skulle vara effektivare än andra i en sådan miljö.

  Det finns råd i PHB för att använda ett vapen på ett ovanligt sätt. På sidan 147-148 i PHB nämns det regler för förbättrade vapen, som vanligtvis är föremål som inte är avsedda att användas som vapen, och handlar om 1d4-skador. Men det nämns också:

  If a character uses a ranged weapon to make a melee attack, or throws a melee weapon that does not have the thrown property, it also deals 1d4 damage. -PHB p. 148

  Det här är ett exempel på att användandet av ett vapen på ett sätt som det inte är tänkt att använda (jabbing med en warhammer, till exempel) kan räknas som ett "improviserat vapen".

  Håll dock flera faktorer i åtanke:

 • Det finns etablerade regler för att slåss i ett utrymme som är för litet.
 • While squeezing through a space, a creature must spend 1 extra foot for every foot it moves there, and it has disadvantage on attack rolls and Dexterity saving throws. Attack rolls against the creature have advantage while it’s in the smaller space. - PHB p. 192

 • Det här beslutet gäller inte bara för den här striden. Spelare kommer att förvänta sig att regler som gäller dem också gäller andra. I framtida möten kan spelarna fråga dig många frågor om huruvida en drakens kloattack räknas som "improviserad" i en vinstocksfylld djungel som kommer i vägen för sina gungor eller om en jättes attacker räknas som "improviserade" eftersom deras vapen är utformade att bekämpa andra jätteformade varelser.

 • Vapen är mångsidiga. Ett slashing vapen kan sticka, ett piercing vapen kan bludgeon. Det är värt att notera miljöer (som att vara undervattens), vilket särskilt skulle besvära vissa vapenvaror. Men straffa några vapen mer än andra kan känna sig orättvist för vissa spelare.

 • Bottom line: Du kan göra mycket arbete för dig själv.

  Även om reglerna för att slåss i ett litet utrymme är alltför förenklad sparar de mycket tid som annars skulle kunna gå in på att ta hänsyn till detaljerna om längden och användningen av vapen. En gädda är till exempel tung, tvåhandig och har räckvidd: men det är beroende av att trycka och det skulle fungera bra i en tunnel. Å andra sidan är en krigsval enhänt, har piercingskada och är inte tung: men det är beroende av svängning och kan sålunda inte fungera bra i begränsade utrymmen. Det skulle ta en hel del att tänka på exakt vilka vapen som skulle eller skulle inte falla under "improviserade kategorin". Och om du inte är villig att göra så komplicerat tänkande inte bara nu, men i alla atypiska miljöer, skulle jag råda emot för mycket tinkering.

      
  svaret ges 01.07.2017 23:22