Har någon av Edgar Allan Poes historier anpassats för skärmen?

5

Edgar Allan Poe var förmodligen en av de 1900-talets största författare, hans verk spänner över ett brett spektrum av gotiska skräck till tragisk poesi för att slapstick humor, samtidigt som det kanske är den första någonsin detektivfictionen.

Medan jag är en stor fan av hans skrivande i form av noveller och poesi, skulle jag vilja kunna presentera sitt arbete för personer som föredrar skärmjusteringar istället för att sitta ner med en bok. Så, Har någon av Poes historier någonsin anpassats till filmer eller TV-program? Om så, vilka?

(Min preferens är att anpassningar ska vara så trogna som möjligt, jag är mindre intresserad av allt som är inspirerat av Poe's arbete snarare än en direkt anpassning. Trots allt, Sherlock Holmes och i förlängning alla detective fiction var antagligen inspirerad av Poe, och jag ber inte om en lista över alla detektiv drama!)

Dramatiseringar av Poes faktiska liv, om sådant finns - han hade ett ganska spännande och dramatiserbart liv, bland annat att gifta sig med sin kusin när han var 26 år och var 13 år och död under mystiska omständigheter efter en flera dagar försvinnande - räknas inte. Jag letar bara efter anpassningar av hans fiktion.

    
uppsättning Rand al'Thor 19.06.2016 18:09

1 svar

3

Sannolikt har de mest trogena anpassningarna varit av The Murders In The Rue Morgue .

De mest trogena av de jag tror är 1986-versionen med George C Scott som Dupin. . Det finns tidigare, mindre trovärdiga versioner.

Det finns ett antal Poe-anpassningar genom Roger Corman på 1960-talet, mestadels med Vincent Price . Men de flesta av dessa filmer är uppkallade efter en Poe-historia men består av två noveller sammanfogade. De är fortfarande värda att se eftersom de behåller stilen av Poe. De inkluderar:

Tomb of Ligeia
Masken av den röda döden
Pit och pendeln
Usher House

Odditeten i den listan är The Raven från 1963. Detta är famously Jack Nicholsons första utseende i film men har ingen likhet med dikten. Det är mer av ett fordon för Peter Lorre och Boris Karloff.

    
svaret ges 23.06.2016 15:45