Vad var orsaken till Javerts beslut?

8

I filmen Les Misérables dödar Javert sig efter att Valjean passerat. Varför begick han självmord?

  • Var det för att han kände att han hade misslyckats?
  • Var det för att han inte ville ha skuld för en brottsling?
  • Var det för att han insåg att han hade drivit en bra man?

Jag kan se dessa skäl stör honom men inte tillräckligt för att ta sitt eget liv!

    
uppsättning Liath 26.08.2013 12:27

6 svar

11

Javert avslöjar sina skäl i den sång han sjunger när han begår självmord.

And must I now begin to doubt, who never doubted all these years/ My heart is stone and still it trembles/ The world I have known is lost in shadows/ Is he from Heaven or from Hell?/ And does he know, that granting me my life today, this man has killed me even so...

I am reaching but I fall and the stars are black and cold/ As I stare it to the void/ to a world that cannot hold

I'll escape now from that world, from the world of Jean Valjean/ There is nowhere I can turn/ There is no way to go on.

Javert dödar sig själv, därför att den nåd som Jean Valjean visar honom stör sin svarta och vita världsutsikt som han inte kan bära för att leva i en värld han inte längre förstår.

En av de viktigaste teman i arbetet är att de som inte kan anpassa sig förstörs (Javert, Fantine, Enjolras), medan de som är flexibla trivs (Thénardier). Det är verkligen ett mycket kyniskt arbete när du kommer ner till det.

    
svaret ges 26.08.2013 16:46
8

Javert var en man med stor integritet och han trodde fullt ut i lagen och straffsystemet. Han följde och tillämpade lagen på brevet.

Så när han insåg att Val Jean gjorde mer bra som en fri man som han skulle ha gjort i fängelse befinner han sig i ett dilemma. Han kan inte låta honom fria, för att han skulle förråda sin integritet, men han kan inte heller stoppa honom för att han skulle hindra honom från att skydda bra människor.

Så han hittade den enda lösningen på hans inre kamp. Om han dör Val Jean är fri att gå och han skulle inte behöva förråda lagen. Från wikipedia :

When Valjean saves his life, Javert finds himself unable to reconcile his life's work pursuing criminals with the nobility and justice shown him by the man he thought was a criminal, and takes his own life by jumping off a bridge into the river Seine.

    
svaret ges 26.08.2013 12:51
2

OP har identifierat några av orsakerna till Javerts självmord. Han sjunger "Fördömd om jag ska leva i en tjuvs skuld!" men den centrala orsaken är den konflikt som skapas i hans sinne av Valjeans handlingar. Han visar detta när han sjunger "Och måste jag nu börja tvivla, som aldrig tvivlade på alla dessa år."

Jag har själv funnit det svårt att förena från ett modernt västerländsk perspektiv. Man måste dock inse att Javert har spenderat sitt liv på att bekämpa sin låga födelsers inre skam ("Jag föddes inuti en fängelse ... Jag är också från rännan.") Med sträng efterlevnad av lagen. När han skilde sig från "skummet" växte han upp med att han skapat en oflexibel dikotomi mellan rättfärdiga och onda män och lämnade sig oförmögen att se att en person kan korsa den klyftan ("Män som du kan aldrig förändras"). Han kunde inte se det goda och dåliga i varje man och trodde inte att en person kunde göra en sådan grundläggande förändring.

Och verkligen, män som arbetar med förändring är vad hela historien handlar om. Den revolutionära förändringen av 1800-talet Frankrike; Marius kamp med sina föränderliga idealer; Valjeans förändring från kriminell till upprätt medborgare. Varje karaktär handlade om den inre kampen som skapades av dessa förändringar. Javert kunde inte komma överens med det och de motsägelser det presenterar.

Allt detta visas i texten men du måste verkligen uppmärksamma detaljerna i vad Javert säger. Några av dessa detaljer exponeras under konfrontationsduetten där båda tecknen sjunger samtidigt och kan vara tuff att plocka ut. Jag måste lovorda författarna av musikalen för att klara av att ta fram så många av Victor Hugos komplexa tecken. Att ta en 1200 + sidbok och göra den till en 2 1/2 timmes lek är en riktig prestation.

    
svaret ges 21.03.2015 19:05
2

Det finns en passage i boken. Javert möter ett dilemma: Om Javert skulle ta Valjean i förvaring, skulle han förråda den mänskliga lagen eftersom Valjean räddade Javert i exakt samma omständigheter tidigare; om Javert skulle låta Valjean gå, skulle Javert skicka sin plikt som polisinspektör, som han alltid alltid trodde på. Javert finner en inkonsekvens i logiken om rättsstatsprincipen och hans roll som polisinspektör. Javert låter Valjean gå, men han kan inte förena inkonsekvensen mellan vad han just gjorde enligt den mänskliga lagen och hans roll och tro som en polisinspektör som utövar socialrätten. Denna inkonsekvens driver honom till självmord.

Jag tror att historien äger rum under Napoleon III, ett annat uppror mot hans regering som misslyckas.

    
svaret ges 14.07.2017 06:25
0

Victor Hugo s stycke är en mycket intressant bit teologiskt, särskilt ser en Javert död.

Javert representerar Gamla Testamentet, Torahen. Han lever lagen, och han är lagen.

Jean Valjean representerar den nya lagen, Nya testamentet, kärlekslagen och barmhärtighetens lag.

Liksom i Bibeln kan båda lagarna inte samexisteras. man måste göra sig av med, man måste dö. När Jesus dog på korset tog han med sig den gamla lagen, som gav oss den nya lagen om kärlek och barmhärtighet.

Som Valjean förlåter och visar nåd och nåd till Javert, lägger han den nya lagen om kärlek och barmhärtighet, så den gamla lagen (Javert) måste dö.

    
svaret ges 26.04.2016 03:53
-1

Under den franska revolutionen om du del av staten skulle de hylla dig i guillotinen, så när staten förlorar kriget hade han två val. Döda sig själv eller bli dödad av "förrädare". Han försökte vara hedervärd och dödade sig själv.

    
svaret ges 15.06.2016 02:16
Senaste kommentarerna

Övervakningen var klar. Emellertid lämnade ingen av angriparna några bevis vid den tiden att de faktiskt planerade att agera på dessa handlingar, mycket mindre handla mot dem. Och därmed troddes att inte de allvarligaste människorna i "affärer" faktiskt skulle göra ett övergrepp. I alla fall begick nästan alla sina attacker före klockan 10 på morgonen den 15 april. Med tanke på att Jane och Harry var tvungna att befrias från arbetsuppgifterna fyra dagar tidigare eftersom de skilde sig hade bedrägeriet... Läs mer