Hur byta från Residentvisum till Turistvisumstatus i Schengenområdet?

9

Jag har ett 1-års uppehållstillstånd från ett Schengenland som nu utgår. Vid utgången av dagen skulle jag vilja få min 90/180 dagars giltighet som turist att stanna, eller återvända hit så snart som möjligt.

Jag förstår att kortare vistelse för turister är baserat på 90/180 dagar "räknaren". Men vad händer om min tidigare vistelse inte var turism men bostad (som sökande år). Skulle inte det betyda att jag snabbt kan gå ut och återge in i Schengenområdet för att aktivera min turistvistelse?

Finns det också ett sätt att ändra detta syfte att stanna utan att lämna Schengenområdet?

    
uppsättning sbtrab 20.09.2016 01:04

3 svar

7

Det finns inget uttryckligt angivet i reglerna för växeln från EES-hemvist till Schengen-turist, förutom att du behöver ha ett pass som tillåter visumfri entré. Jag tog en kurs i Schengen tidigare i år och frågade instruktören (Elspeth Guild) vad hon rekommenderade kunder i denna situation. Se nedan ...

Wouldn't that mean that I can quickly exit and re-enter the Schengen area to activate my tourist stay?

Ja, det här är den rekommenderade strategin. Detta gör att du kan ta bort din vistasvisum och starta en ny vistelse som kortfristig besökare med lämplig dokumentation vid varje steg.

Also, is there a way to change this purpose of stay without exiting the Schengen area?

Det beror på värdnationen och om de har en policy för en in-country switch '. Om de ger rätt pass frimärken som dokumenterar att du inte överstiger din uppehållsvisum, då är det bra.

Du kan hitta anekdotiska bevis på nätet som indikerar att båda strategierna kommer att fungera och att en "implicit switch" (dvs där det inte finns något bevis på en statusändring) undviker en onödig utträde / återinträde enbart för att tillfredsställa en formalitet. Så ditt val kommer i slutändan att bero på din egen aptit för att ha ett tydligt pappersspår.

Observera också att vi har många frågor / svar här förklarar att tid som spenderas på uppehållsvisum inte räknas mot Schengen 90/180 dagräkningsregeln och detta kommer att gälla för dig. Din Schengen klocka aktiveras med hela 90 dagarna, oavsett om du avslutar / skriver in eller gör en in-country switch '. Denna aspekt av din fråga är uttryckligen anges i reglerna.

Schengengrenskoden är här .

    
svaret ges 20.09.2016 01:57
3

Det ser ut att Schengengrenskoden uppdaterades i mars 2016, så det verkar som om den relevanta texten inte finns i artikel 6 punkt 2 (i stället för artikel 5 punkt 1a).

Här är länken till den uppdaterade gränsen Kod: länk

    
svaret ges 12.07.2017 22:31
1

Du kan verkligen besöka Schengenområdet i 90 dagar, med visum eller visumfritt pass, efter det att ditt Schengen-uppehållstillstånd upphör. Det finns inget krav på att du ska lämna Schengenområdet innan du gör det. Den relevanta förordningen är Schengengrenskoden och särskilt artikel 5 :

  • For intended stays on the territory of the Member States of a duration of no more than 90 days in any 180-day period, which entails considering the 180-day period preceding each day of stay, the entry conditions for third-country nationals shall be the following:
  • […]

    1a. For the purposes of implementing paragraph 1, the date of entry shall be considered as the first day of stay on the territory of the Member States and the date of exit shall be considered as the last day of stay on the territory of the Member States. Periods of stay authorised under a residence permit or a long-stay visa shall not be taken into account in the calculation of the duration of stay on the territory of the Member States.

        
    svaret ges 23.06.2017 17:10