Hur länge kan jag hålla bröddeg i kylskåpet?

6

Om jag har gjort lite deg och vill baka den senare, hur länge kan jag lagra den i kylskåpet? Behöver jag göra något speciellt för att få det att fungera? Finns det några brödstyper som det inte fungerar bra för?

    
uppsättning Cascabel 07.12.2013 03:20

5 svar

14

Du kan kyla alla typer av jästbröddeg. Strax efter knådning, innan degen har haft en chans att stiga, olja degen lätt, täcka med plastfolie eller använd en ziplock och sätt i kylskåpet. När degen kyls i kylskåpet saktar gærens verkan ned tills degen har nått kyltemperaturen. Vid den tiden arbetar jäst fortfarande, men i en snigels takt. Så under de första timmarna i kylskåpet kan det krävas en stansning eller två, eftersom det fortfarande finns tillräckligt med värme i degen för att jästen visar aktiva tecken på livet.

Efter att degen är helt cool kan den inte behöva någonting från dig, men kontrollera den åtminstone var 12: e timme eller så - det kan behöva en annan stansning. Om den när som helst växer nära dubbelt så är den ursprungliga storleken, fortsätt och slå ner den. De flesta degar kommer att vara bra om babysat så här i upp till 3 eller 4 dagar. När du är redo att baka, slå ned degen igen (om det behövs), forma och låta stiga som om den aldrig hade tagit sin lura i kylskåpet. Självklart kommer den här uppgången att ta längre tid än icke-kylt deg eftersom det når rumstemperatur, men det ska vara klart att baka när det ser ut att en icke-kylt deg av samma typ skulle se ut när den är redo att baka. Baka som vanligt.

Jag är säker på att det finns undantag från de grundläggande reglerna jag har angett, men jag har aldrig haft problem med att göra detta med någon jästbröddeg.

    
svaret ges 07.12.2013 03:49
5

Det är möjligt att kyla i en vecka eller längre i kylskåpet. Jag har till och med fryst degen i en månad och tinade den sedan en dag i kylskåpet och hade fortfarande gott om våren under bakning. Jäst kommer inte att dö vid kalla temperaturer, det saktar bara. Det som sägs desto högre protein och ju mer socker desto längre kommer jäst att kunna äta. Använd inte massor av jäst om du vill hålla degen förkylning i en vecka. Den lilla mängden jäst fortsätter att äta bara bra tills alla sockerarter är borta. Kallt bevis direkt efter knådning och bildning av den ursprungliga degen. Hög hydratiserings deg fungerar väsentligt bättre. Om du inte använder en ziplock väska placera du sedan i en skål med plastfolie tätt över toppen. Om syre utsätts för degen kommer de utsatta områdena att bli svåra och kaka tillsammans, vilket inte tillåter vår och jämn bröd ökar. Låt degen vara ett bevis i 35 minuter när det är avlägsnat från kylskåpet. Lätt form långvarig degen så att den inte avgasar brödet. (KONTROLLERA INTE UTAN SKYDDEN). Det kan finnas undantag men det är för erfarna brödbakare.

    
svaret ges 24.03.2018 21:51
1

En deg kommer att vara ungefär tre dagar i kylskåpet; Det är dock bäst att använda det inom 48 timmar. Detta är det bästa sättet att kyla din deg. Efter degen knådas, sätt i en lätt oljad stor mixskål. Täck noggrant med plastfolie och sätt i kylskåp.

    
svaret ges 18.02.2016 15:10
0

Jag har alltid använt högkvalitativa 1-korts zip-låsväskor (de med dragkedja).

Fyll med deg och låt sitta i kylskåp i 24 timmar. Frys sedan någon som inte kommer att användas under nästa vecka.

De kommer att blåsa upp som lite festlig deg Ballonger, en gång i taget kommer en dragkedja att bryta och behöva omplockas. Annars tycker jag att trycket håller jäst i kontroll och lagrar ganska snyggt.

Vanligtvis gör jag en stor mängd deg på söndagar för veckan med den här metoden.

    
svaret ges 01.05.2015 06:08
0

Jag har kylt och frusit bröddeg många gånger. Alla svar du fick var utmärkta, men om jag kunde lägga till ett förslag: När du har knådat degen och packat den (för det här tricket behöver du en dragkedja väska), få så mycket luft ur väskan som du kan , täta det tätt och lägg det i ett isvattenbad i några minuter innan du lägger det i kylskåpet. Det kommer att försämra uppkomsten snabbt så att du inte får en stor ballong av deg!

    
svaret ges 26.03.2018 22:05