How kan ett resebyrå utfärda billiga biljetter bara några timmar innan ett flyg?

33

Uppdatering: Efter att ha frågat den här TA om han är en "konsolidator" sa han att han inte visste det här ordet (tydligen). Hur som helst kommer jag att acceptera Kates svar för nu eftersom ingen annan har givit ett bättre svar.

Fråga:

En vän av mig berättade för mig om detta resebyrå (TA). Vännen köper biljetter från denna agent sedan 2 år.

Vännen brukar kontakta TA månad eller två i förväg och TA ger honom en flygresa med HK (Holding Confirmed) kategori / nummer . Dessa biljetter är mycket billigare än de vi ser online, vanligtvis 10-15% billigare.

  • TA faktiskt utfärdar biljetter 12 timmar - 2 timmar eller så innan resan. TA säger att han utfärdar biljetterna för varje klient (som reser samma dag), samtidigt (dvs. utfärdar biljetter till hela gruppen på en gång).

Jag vill förstå vilken typ av affärsmodell det här är. TA säger att han är auktoriserad resebyrå.

  • TA förklarade inte för mig varför han väntar så länge och utfärdar biljetter några timmar före flygningen för att få den speciella billiga biljettpriset.

  • TA säger att han inte kontaktar flygbolaget i sista minuten och biljetterna är redan bekräftade.

  • TA säger att han gör något i sitt "system" för att utfärda biljetterna (utan att kontakta flygbolaget). Han förklarade inte vidare.

Jag förstår inte varför han gör det på så sätt. Vet du varför några resebyråer ger HK nummer månader i förväg men utfärdar biljetter några timmar före flygningen?

    
uppsättning user87466 31.10.2018 06:23

2 svar

42

Låter som en konsolidator . De köper biljetterna från flygbolaget och tilldelar dem till den aktuella flygbladet i sista minuten. De har vanligtvis ett kontrakt med flygbolaget för ett visst antal platser per flygning, så de kan förlora pengar några dagar och göra det andra dagar. Flygbolaget gör det för att de vet att de kommer att få en viss inkomst oavsett vad. Generellt förväntar de sig att deras priskänsliga kunder inte vet hur man hittar eller arbetar med en konsolidator.

Jag visste någon som använde en och sa att det var ett bra tillvägagångssätt om du flög regelbundet (t ex en tränare som flyger till olika städer för att leverera kurser.) Du kan ofta få affärsklass för vilken ekonomi som annars skulle kosta dig. Bra sak också, för att du inte skulle få status miles eller liknande som skulle tjäna dig godsaker från flygbolaget - men då skulle du inte behöva dem, för att du får de godisarna ändå när du är i affärsklass.

Om du är orolig om det är lagligt eller inte, fortsätt att fråga ombudet. Det finns en juridisk affärsmodell som fungerar som du har beskrivit. Om du är orolig kommer dina flygningar inte att utfärdas i tid och att du kanske inte kan flyga, trots att du betalat agenten, fråga vilka garantier de erbjuder för att förhindra det. Denna artikel har några tips som hjälper dig att känna dig säker på att arbeta med icke-standardiserade biljettutgivare.

    
svaret ges 31.10.2018 06:38
2

Min nära vän (som är ett licensierat resebyrå) berättar för mig att "sista minuten-bokningar för billig" betyder att agenten försöker avlasta platser som de redan betalat för, som Kate nämnde.

En kollegas maka (som är hotell / resebyrå) berättar att hotellagenter gör samma sak. De köper bulktilldelningar (block) av rum och erbjuder dem sedan billigt (vanligtvis buntad med högmargiga tillägg som överföringar och turer) för att sälja inventeringen.

I dagarna före onlinebokningar använde min far detta "hålla en bokning" trick hela tiden när vi ville boka vår sommarlov. Han skulle boka resan i januari, med resdatum i juli / augusti genom sitt resebyrå.

Den faktiska betalningen hände några dagar före avresan.

    
svaret ges 01.11.2018 13:26