Cruise-skepp i Schengenområdet: Räknas dagarna till sjöss mot gränsen för korta besök?

17

Jag planerar att spendera 90 dagar i Schengenzonen. Jag ska ta en kryssning mellan Lissabon och Barcelona. Dagarna till sjöss räknas mot de 90 dagarna som tillåts för att stanna i Schengenzonen?

    
uppsättning Ben Ponzio 02.11.2016 08:27

3 svar

27

Jag är Ship's Agent i Norge. Jag hanterar detta hela tiden.

Din 90 dagar i Schengen startas så fort du stämplas i zonen i din hamn. Det spelar ingen roll om du är på havet.

Var noga med att du stämplas ut när du lämnar, eller du kommer att ha en hemsk tid om du vill skriva in igen.

De undantag du kanske har hört talas om är bara för besättningsmedlemmar med en giltig sjömansbok.

    
svaret ges 02.11.2016 11:38
20

Vi får många frågor om vad som räknas eller inte, men om du tittar på saker från andra håll, nämligen hur denna gräns verkställs, är det relativt enkelt att förstå hur det fungerar: Den dag du fick en poststämpel, den dag du fick en utgångsfri stämpel och varje dag mellan räkna. Så blir frågan en att få ett frimärke eller inte.

För kryssningsfartyg innehåller Schengengränsskoden specifika regler om när och hur gränskontrollerna ska genomföras (särskilt i bilaga VI). Ett par relevanta punkter:

  • Om resplanen endast omfattar hamnar i Schengenområdet (som i dina exempel i Barcelona-Lissabon, förutsatt att det inte finns några stopp i Marocko eller något), är det inte nödvändigt med kontroller så att du inte brukar få någon frimärke.
  • Om fartyget också anlöper hamnar utanför området kontrolleras vanligtvis med passagerarmanifestet, du får bara en poststämpel när du går till land. Och även i det här fallet kan kontroller avstå.

Om kontrollerna inte anses vara nödvändiga av myndigheterna skapar artikel 11.3 b ett undantag till de regelbundna reglerna om frimärke så att hela kryssningsperioden skulle räknas. Det spelar ingen roll att du är till sjöss, om fartyget är i territorialvatten etc. Du kan inte räkna med att sträcka 90 dagar på det sättet.

    
svaret ges 02.11.2016 10:59
9

Om båten går från Spanien till Portugal utan mellanliggande stopp utanför Schengen, kommer du inte att rensa gränskontrollen och som sådan aldrig lämna Schengenområdet. Detta skulle innebära att dagarna till sjöss räknas.

Allt som händer är när du rensar gränskontrollen för att komma in och ut ur området.

    
svaret ges 02.11.2016 10:19