Fördröj evaporation vid tillagning

1

Förångar vattnet snabbare när du koka med ett lock eller simma utan lock? Om jag använder en viss spisplatta med en viss såspanna till sin lägsta inställning, kommer det att orsaka att vattnet rullar koka med locket och simma bara utan lock.

Min fråga är, kommer locket att kompensera för att vattnet avdunstar snabbare (antar jag?) när det rullar kokande jämfört med när det bara simmer?

Kontexten är att laga te. Jag har hittat ett nytt te som ska lagas så länge som möjligt, en timme är inte för mycket, och jag vill lämna den obevakad. Därför vill jag att man undviker för mycket förångning.

    
uppsättning hensti 16.12.2018 20:47

3 svar

0

Med avdunstning eller kokande vatten tar avdunstningen av vattnet en enorm mängd värme. Det tar en liten kalori (som är 1/1000: e av en matkalori) för att höja temperaturen på ett gram vatten en grad C, men det tar sedan 575 kalorier att koka det vattnet i ånga. Med andra ord, om du tillför värme till nästan frysande vatten tills det börjar kokas, kommer det att ta nästan sex gånger så mycket värmeenergi igen att helt koka vattnet bort.

Med ditt lock är det lättare att vattnet förångas bort, vilket extraherar mycket värmeenergi från vattnet, vilket håller ditt exempel pott vid en simmer. Sätt locket på och du gör det svårare för ångan att fly, så mindre värme avlägsnas, så din pott värmer upp längre än en kull.

Men eftersom du lägger samma mängd värme på båda krukorna, värms potten i båda fallen tills värmen förlorad per gång är lika med värme som tillsätts. Även om huvuddelen av värmeförlusten i båda fallen kommer att vara värmen i förångningsvattnet, kan du med ett lock få proportionellt mer värmeförlust genom ledning till omgivande luft (vilket är anledningen till att med ett glaslocket ses kondensering av vatten på undersidan, som överför värme till locket, som sedan överför värme till luften). Så, du kommer att förlora lite mindre vatten med lock, men jag antar att det inte skulle vara en stor skillnad.

I ditt fall är min gissning att du blir mer tillförlitlig kokande med lock, speciellt ett glas där du kan se innehållet. Och den något reducerade vattenförlusten blir en bonus.

    
svaret ges 16.12.2018 21:10
4

Om du täcker (med lock) kommer det mycket att minska förångningen, vare sig du är i full koka eller bara simmering ... eller sitter på bänkskivan.

    
svaret ges 16.12.2018 20:55
2

Du kan titta på att minska värmen från brännaren / ringen, så att du kan lämna locket på & Minska koka till en simmer.

En av dessa platta smörjringar som sprider värmen [$ £ € 2,50 på eBay] är en billig & enkelt sätt att minska värmen som kommer från pannan från brännaren.

    
svaret ges 16.12.2018 21:54