Skulle en dator som KO hade tjänat erfarenhet för den kampen?

27

En vän av min karaktär dog bara, och när vi chattade beklagade han all den otur han hade under kampanjen. En sak som stak ut (förutom att hans död var i händerna på en ganska slarvig spelare) var att han sa att hans DM inte gav honom XP för slagsmål där han slog ut.

Som en DM i 5: e upplagan verkade det märkligt, så jag chimed in med "Det är en ganska hård husregel". och sedan förklarade min vän att hans DM är extremt anal om att spela RAW.

Så jag framställer kollektiva kunskaper om RPG Stack, jag har skurat PHB och DMG om XP-vinst och reglerna om att vara KO'd och jag har hittat ingenting som säger att ett tecken får ingen XP för en kamp om de slås ut, saknar jag något? Är det möjligen en regel som läggs till i ett av tillskott?

    
uppsättning MC_Hambone 11.05.2016 01:47

5 svar

43

Nej, när det gäller reglerna, slås ut, påverkar inte om du får erfarenhet. DMG har detta att säga om erfarenhet på sidan 260:

Each monster has an XP value based on its challenge rating. When adventurers defeat one or more monsters-typically by killing, routing, or capturing them-they divide the total XP value of the monsters evenly among themselves.

Det finns inget där (eller någon annanstans) som skulle förhindra att en uttråkad karaktär uppnår erfarenhet. Självklart kan DM-kammaren dock behaga, men det här är ett husrum, inte en regel från boken.

    
svaret ges 11.05.2016 02:28
6

Protestationen av DM att denna dom är på något sätt har RAW inte uttryckligt stöd i reglerna. Ingenting på sidan 260-261 i DMG speglar bristen på XP-behörighet om datorn slås ut. Som du noterade är det inte i PHB. (Det finns inte heller i Sword Coast Adventure Guide , heller inte i Xanathars Guide to Everything ).

Det finns generell vägledning i DMG om DM har alternativ att justera regler för DM: s tabell (DMG, s. 5, "Master of Rules.") och denna övergripande vägledning:

The rules serve you, not vice versa. (DMG p. 235, addressing the Dungeon Master)

DM-belöningen Erfarenhet, som lämnar hur XP delas ut inom DM: s uppgift / diskretion, men jag tycker att denna särskilda inställning är obefintlig hård mot de berörda spelarna. Denna avgörande verkar inte matcha designens avsikt som kommenterats av Christopher Perkins i en tweet (han har varit inblandad i att producera olika publicerade WoTC-äventyr. Tack vare @JAStreich för att citera tweeten).

Only if the characters directly contributed (for example, by goading the enemy to cast the spell).

Utifrån det kan man konstatera att det avsedda generella fallet är att deltagande i slaget / mötet gör att man är berättigad till en del av XP från den striden som standard.

    
svaret ges 11.05.2016 01:53
5

Om de deltar i strid får de sin del av upplevelsen. Sida 260 av DMG säger att när äventyrare, som hänvisar till hela partiet, besegrar ett monster, ska de jämnt fördela XP mellan varandra. DMG hänvisar inte till datorer som förlorar erfarenheter på grund av att de slås ut i strid, och det bör därför antas att de tjänar sina XP även om de är KO'd.

    
svaret ges 18.01.2018 17:45
5

Död Den ultimata upplevelsen

Döden kunde ha orsakats av ett spelarval. Om en karaktär kastade sig i fara för att rädda en annan partimedlem eller hela partiet lärde de inte några stora lektioner som vi skulle belöna spelare för? Karaktären lärde sig självuppoffring, spelaren utövade rollspel och historien blev bara en hel del mer intressant.

Även om döden inte var ett stort heroiskt ögonblick, men en laddning av Leroy Jenkins , så spelade spelaren och karaktär både (förhoppningsvis) lärt sig mycket om att göra klokare val.

metagame

Spelaren skadade förmodligen fienderna och hjälpte i kampen, oavsett hur kort det var och det minskade svårigheten att möta för de andra spelarna, och XP-totalerna skulle spegla det. Jag antar att om det var ett Leroy-ögonblick, och de fick inte en enda träff mot fienderna, kanske XP skulle dela med sig av de levande men annars inte.

Jag ser inte mycket att vinna genom att neka den döda karaktären som ett möte är värd för XP förtjänat. Spelaren kommer redan att vara bakom eftersom partiet troligtvis kommer att möta andra saker innan de kan få den döda karaktären att återuppstå (åtminstone på lägre nivåer). Lopsidedness kan vara intressant, om det inte blir för skottigt, då kommer den spelare som dog, som ligger mil efter resten av festen, att börja känna sig värdelös.

Regler

Reglerna är ambigösa. De läser bara:

When the adventures defeat ... monsters ... they divide ... XP ... among themselves. (DMG 260)

Det är inte klart av det som meningen var. Det finns ingen dom från Jermey Crawford om fallna hjältar XP. Det enda vi måste berätta för designers intentioner är den här tweeten från Chris Perkins som skrev de stora äventyrsmodulerna som Strawds förbannelse och Tomb of Annihilation. Så det här är inte en officiell regler som gäller WOTC, men hans svar var:

Only if the characters directly contributed (for example, by goading the enemy to cast the spell). #WOTCstaff (https://twitter.com/ChrisPerkinsDnD/status/757940391849013248)

Så om en karaktär bidragit alls beräknas de till den uppdelningen. Om 4 äventyr slår en drake och 1 dör, delar du fortfarande XP 4-vägarna. Var och en får 1/4 av mötet XP.

Odd incitament annars

Ett udda incitament uppstår om du inte delar XP bland ens de fallna. Du skapar en situation där nära slutet av mötet, en partmedlem dödar eller låter dö en annan partemedlem att få 1 / n th mer XP (där n är numret av partimedlemmar som gick in i mötet) att dela med sig av de återstående.

Tänk på det, draken är nästan död, och det är också den barbariska som är rätt upp mot draken. Trollkarlens spelare tycker ("Jag kan ta ut dem båda med en eldboll, och festen kommer att dela ut barbarens XP och drakens hak. Säker!"), I motsats till att tänka "Hur kan man lägga en eldboll så att jag gör inte ont på mitt parti? Eller åtminstone gör så liten säkerhetskada som möjligt? "

    
svaret ges 18.01.2018 17:36
0

Det är slutligen DM: s uppmaning att göra, men det verkar konstigt att inte lära sig något från en kamp där du fick KO'd.

Jag menar, överväga även det här extrema exemplet: Du är med din grupp, går fridfullt, och någon klarar sig att krypa bakom dig utan att du märker det och slår dig på huvudet med en cudgel eller vad som helst och sätter dig ut av kamp innan du ens kan göra en sak.

Skulle du förtjäna mycket XP för striden och för att "besegra" fiender? Nej så klart. Har du dock lärt dig något, efter att du vaknat med ett ont i huvudet? Ja, förmodligen: Täck ditt huvud bättre, så du är inte så lätt ett mål nästa gång, och kanske uppmärksamma din omgivning?

Detta, min vän, är det som kallas ERFARENHET: Summan av tidigare erfarenheter (oavsett misslyckanden eller framgångar). Så det skulle inte vara "synd" att ge dig åtminstone en liten "token" -upplevelse summa - om du inte specifikt väljer för din karaktär att agera som om du inte har lärt dig absolut ingenting från dina fel, till exempel (som kan vara ett rimligt val, för en visdomskänsla eller för någon som är alltför envis eller vad som helst).

    
svaret ges 08.02.2018 11:14