Vintage Pyrex Mätande Cup Borosilikat Vs. Soda Lime Färgskillnad?

3

Jag köpte 2 vintage PYREX mätkoppar med grön text från en butik, En stor 1 liter och en mindre halv liter mätkopp.

Jag läste online att om det står PYREX i alla kepsar är det gjord av borosilikatglas och att om det är småpyrex är det tillverkat av tempererat sodakalkglas.

Vad är ovanligt är att mätkopparna har olika färgtoner till dem. den större har en mer blåaktig nyans till glaset och den mindre är klarare och mer grön.

På Wikipedia står det att den mer blåaktiga är gjord av läskkalk, men hur kan det vara eftersom det gjordes före 1998 och säger PYREX?

länk

Vet någon vad som händer eller hur jag kan se vilket glas som används i dessa mätkoppar?

    
uppsättning Neil 14.08.2016 22:18

3 svar

1

Testet Destructive för borosilikat eller inte är lika enkelt som att fylla med kokande vatten, vänta en stund för att värma upp, dumpa kokande vatten, fyll i is. Om det bryts är det förmodligen inte borsilikat.

Å andra sidan är någon nyans en sannolik indikator på att det inte är borosilikat, som har en mycket platt transmissionsegenskaper inom det synliga området.

Om du verkligen vill komma in i nitty gritty kan du blanda upp ett visst brytningsindex som matchar vätska, sänka mätkopparna och se om de "försvinner" - vilket tycks vara ett vanligt sätt att testa för borosilikat, eftersom det har ett annat brytningsindex från kvarts eller soda-limeglas.

Du kan använda en känd borsilikat för att få lösningen korrekt.

länk

    
svaret ges 14.08.2016 23:20
1

Jag tror att den stora frågan är vad som anses vara vintage? Jag köpte nyligen flera "vintage" Pyrex mätkoppar som inte har några mätvärden. Jag tänkte att de måste vara ganska gamla. Märkt på kopparna, men de säger att mikrovågssäkerhet är säker. Mikrovågor var vanliga på 1970-talet. Inte så vintage i min bok.

    
svaret ges 14.09.2016 16:14
0

Som kemist tror jag inte att skillnaden mellan de två glaskompositionerna skulle göra någon skillnad för dig som kock.

Frågan är att jag är "vintage". Det brukade vara att handtaget på en mätkopp var anslutet i båda ändarna. Hur vätskan värmer i en mikrovågsugn orsakar påkänning på glaset. Om du sätter en mätbägare där båda sidorna av handtaget är anslutna i en mikrovågsugn, är det mycket mer sannolikt att bryta eftersom en mikrovågsugn inte värmer vätskan jämnt.

    
svaret ges 14.09.2016 06:22