Är det ett riktigt sätt att hantera stora kampförhållanden med berörda partimedlemmar?

4

En fest av fyra spelare karaktäriserar till exempel en kraft på 30 milis män för att ta ett banditläger. När de kommer dit har banditlägret 40 män, och ingen av dem är anmärkningsvärda.

För enkelhets skull är både 30 män och 40 banditer beväpnade med långa svärd och bär på läderpansar.

Finns det ett riktigt sätt att hantera strid mellan 30 manmiliten och de 40 banditerna samtidigt som de innehåller våra fyra spelare karaktärer? Om inget "korrekt" sätt finns finns det ett allmänt accepterat "bästa" sätt?

    
uppsättning Not Revan 11.02.2018 23:12

3 svar

9

RAW-reglerna har helt enkelt inte ett sätt att hantera en 70-skapande kamp utan att det är alltför besvärligt. Det finns dock tre saker som jag tror hjälper dig här.

Unearthed Arcana: Mass Combat

Denna uppdelade Arcana innehåller regler för spårning av masskamp. Du organiserar grupper av varelser tillsammans och behandlar dem som enstaka enheter, med några mycket förenklade regler för vad som händer när två grupper kämpar. Den snygga delen om denna regeluppsättning är att spelarens karaktärer inte ingår i grupperna - de kan agera utanför grupprestriktionerna för övriga NPC: er och svänger stridsvampen genom att eliminera enheter från fiendens grupp, gjutning stavar eller på annat sätt bidrar till striden.

Om dina karaktärer är intresserade av en mer krigsspelande stil och vill delta i hela striden, skulle jag gå på den här vägen och låta dem vardera ta befäl av en grupp milis. Dessa regler är supersnygga, men gör inte kampen mycket mer komplicerad än en vanlig kamp mot en part mot flera fiender. Den enda nackdelen är att partiet måste lära sig en ny uppsättning (mycket enkla) regler - det blir lätt för vissa parter och en utmaning för andra.

Narrativ fokus

Istället för att försöka hålla reda på hela slaget som helhet, behandla majoriteten av slaget som bakgrund. Tänk på en grov uppfattning om hur saker och ting ska gå varje gång utan spelarintervention (till exempel, kanske 1d6-1 vaktar och 1d4-1 banditer dör varje omgång), och varje runda berättar hur slaget går runt dem. Fokusera emellertid specifikt på skivskivan omedelbart runt festen. Till exempel:

As you and the militia charge in, fights quickly break out around the perimeter of the camp. You hear the shouts of battle and the ring of sword against sword, and see both bandits and militia taking wounds, retreating, and falling in battle.

You charged in with the right flank of the militia attack. Ahead of you, you see five bandits here, here, here, here, and here. Additionally there are two bandits here and here armed with crossbows. With your are three militia here and here, as well as the militia captain here. Roll initiative.

Till dess att de slutar sin kamp, behöver du inte riktigt hålla reda på någon utanför ramen för den striden alls. Du kan regelbundet ge en kortfattad beskrivande uppdatering ("ser ut att slaget på södra flanken går dåligt för milisen, men en grupp militser i öst har framgångsrikt eliminerat vaktarna och kämpar sig in i lägret.") men jag skulle hålla sig borta från någonting mer än det. Som fiender och allierade dör, introducera nya NPCs på båda sidor som verkar lämpliga ("tre banditer strömmar in med svärd ritade").

För ett bra exempel på detta, se slaget vid Hornburg i den andra Lord of the Rings-filmen. Det är definitivt en känsla av en stor kamp, men vi spenderar inte en oerhörd tid att spåra slaget som helhet. Istället fokuserar narrativets fokus (kameran) på den sektion där våra hjältar verkar. Vi kommer att se Aragorn, Gimli och Legolas avvisa orker som försöker klättra upp sin del av väggen och rädda sina elva allierade (i en liten och hanterbar kamp), och sedan berättar berättelsen tillbaka för en uppdatering om kampens status som helhet. Efter deras kamp på väggen inser de att slaget går illa vid porten och rusar över för att försvara porten, vid vilken tidpunkt de går in i en annan mindre och lättare hanterad kamp. Aragorn och Gimli möter bara kanske 4-10 orker i taget, med fler som kommer att ersätta de som faller tills kampen är över.

DMG: "Adjucating Area of Affect" och "Handling Mobs" regler

På sidan 249-250 i DMG ser vi några ytterligare regler för massantal mobben som jag rekommenderar att du läser. Oavsett taktik du tar, bör detta hjälpa till att påskynda kampens takt. "Adjucating Area of Affect" ger lite enkel vägledning för att bestämma hur många fiender som drabbas av ett område med påverkan stavning. "Handling Mobs" ger ett sätt att beräkna framgången för ett stort antal varelser som gör en attack utan att behöva rulla tärningar för varje. Om nio banditer skjuter på din barbariska och de måste rulla minst 13 för att slå, då kan du bara säga att tre av dem slog utan att behöva rulla tärningar.

    
svaret ges 12.02.2018 04:38
2

Min största råd är att ha ett gruppinitiativ. Vad det betyder är att i stället för att rulla 30 initiativ för 30 separata grunts, rulla bara 1 initiativ dö för alla grunts, och alla attackerar tillsammans. Till exempel, i ditt fall, ge milisen en enskild gruppinitiativrulle, och banditerna en enstaka gruppinitiativrulle och sedan angripa med dem alla tillsammans. När det gäller statistik för gruppinitiativ kan du använda medelvärdet av bandits initiativpoäng (dex), eller om de alla har ungefär samma initiativpoäng, använd bara det. Om exempelvis militsens initiativrulle är nat 20, går de alla först i striden - vice versa, om banditernas initiativrulle är en nat 1, går de sist i striden.

När det gäller träffpunkter, skulle det delvis bero på folkens nivåer i grupperna. Om de bara är nivå 0 nobodies, till exempel, skulle jag ge milisen 60 hk och banditerna 80 hk - två för varje kille. Då, för varje två skador påförd, en av gruntsna kölar över. På så sätt när en grupp når låga hk - som banditerna bara har 15 hk kvar - kan de återstående grunterna överge eller fly.

Slutligen, för attacker kan du rulla 30 attacker mot 30 ac, men det skulle givetvis ta lång tid. Istället, igen för militären på 30 personer, rullar du 6 attacker - varje attack räknas som fem personer. Om det träffar, rulla den totala skadorna på de fem personerna. Om det saknas var de fem människorna inte så produktiva som stridssvängningar och kunde inte landa attacker. Det är lite slöseri, men det håller striden i rörelse i en relativt snabb takt.

Det här är bara mina två cent och hur jag skulle ta itu med situationen, så ta det med saltkorn, men jag rekommenderar starkt åtminstone med gruppinitiativ så att du inte håller reda på tjugo separata, lätt blandade upp NPC: er.

    
svaret ges 11.02.2018 23:51
0

Ett annat alternativ är att sortera "pre-run" slaget, enligt matematiska odds och några rullar kastade in.

Jag har en fest i min kampanj som har tagit sidor i en befintlig konflikt och om några månader kommer förmodligen att ingå i en jätte kamp, kämpad under vattnet mellan en Kraken, en Aboleth och stammen Chuul, Merrow, och Kuo-Toa (på ena sidan) mot ca 2000 Goblinoids med Vattenandning kasta på dem (på andra sidan). Partiet har allierat sig med goblinoiderna och kommer att kasta Vattenandning stavar för hela armén för att göra tävlingen ännu möjligt att hända.

Jag kommer inte ens att försöka hantera att rulla hela kämpen vid den tiden - jag kommer att träna huvudkursen i striden på förhand, vem gör vad för vem och när, som dessa sidor existera, och berättar det som vi går, modifiering av stridens strid baserat på hur mycket karaktärernas handlingar förändrar flödet.

Jag planerar att hantera initiativ och attacker och allt detta på platsen bara för datorerna. och vem de än än slutar slåss direkt.

    
svaret ges 12.02.2018 07:52