Varför d20, lv20 och förmåga poäng 20?

0

Inom DnD 5E är nummer 20 ett centralt motiv för systemdesign. Grundrullen är gjord på en d20. Förmåga poängen cap (eller vid Peak at) nummer 20. Nivån cap är 20. Potentiellt detta kan vara tillfällighet; det är också möjligt att det var ett estetiskt val. Det gäller emellertid mig om avvikande från denna symmetri skulle ha några mätbara konsekvenser för att spela sig själv.

Finns det en matematisk följd av symmetrin för dessa designelement?

Att veta detta skulle hjälpa till att avgöra både orsaken till detta system och om det skulle förändras skulle det ha en allvarlig effekt på matematiken, men frågan är mer oroad över matematiken själv, snarare än orsak eller effekt. Svaret kan naturligtvis vara "Nej, det finns ingen mekanisk anledning till det här", men jag söker en rimlig undersökning om huruvida några källor tyder på att detta förekommer med designspecifika konsekvenser. Jag är nyfiken om jag saknar något - kanske en regel som använder sig av förhållanden mellan dessa aspekter av spelet. förhållanden som naturligtvis skulle behöva justeras om dessa skalas olika.

    
uppsättning Psyntax 03.09.2016 10:04

2 svar

3

Det är huvudsakligen ärvt. De äldsta utgåvorna (ungefär som den moderna) bestämde egenskaper med 3d6, även om den viktades eller extra obetydliga tärningar användes. Därför går skalan från 3-18, med i genomsnitt 10-11. Spelmekanikerna favoriserade höga rullar för attacker och sparar, men färdighet och förmåga rullar var baserade på att rulla en d20 och rulla under ditt målnummer. Så att ha en 12 intelligens och försöka komma ihåg något var en 1-12 på en d20 för att lyckas. Rasegenskaper var vanligen +1 inte +2 eftersom det hade en varierande effektnivå istället för "+/- 1 alla egenskaper per 2 poäng". Så en Elf kan börja med 19 Dex och har fortfarande den naturliga 20 chansen att misslyckas en uppgift. Senare hade de dock funnits på sätt att ha 20 + i ett visst drag som hade störst problem kring styrka. På nivå 18 hade Styrka ett undernummer på en percentilskala för att bestämma sina slutliga bonusar.

På en reddit-tråd, När kom d20 in , spekulerar de att Dave Arneson föreslog användning av d20 till Gygaxs spel Chainmail (som sedan har gjorts) och skapade en alternativ uppsättning regler som hjälpte till att utveckla systemet ovan.

    
svaret ges 03.09.2016 17:38
-3

Jag skulle hävda att icosahedronen, som är den vanliga polyhedronen med det högsta antalet ansikten, vilket betyder det enklaste "stora" döet att skapa, är det naturliga valet för ett spel där du vill ha en hög "lycka" komponent i ordning för att få en stor variation.

Om de andra aspekterna tycker jag att för enkelhetsskäl när du vill skapa ett "d20-system" försöker du göra det så att alla "höga" nummer blir 20. Eftersom 20 inte har någon särskild egenskap som gör det till en bättre nummer än någon annan (om något är 20/3 inte ett heltal, vilket ofta komplicerar saker i spelet) Jag tror att "hålla det enkelt" är den enda anledningen.

Speciellt om 5E, Well, D & D har alltid varit centrerad på ett "20" -system, så det är ganska tradition på denna punkt.

    
svaret ges 03.09.2016 14:57

Läs andra frågor om taggar