Arrivande i USA från ett icke visumavvisande land

5

Programmet för visering av viseringar innebär att medborgare i vissa länder kan komma till USA utan visumbehov. Tyskland finns på denna lista. Polen är det inte.

Min vän har både polskt och tyskt medborgarskap. Han berättade för mig att han alltid måste flyga från Tyskland till USA om han vill undvika kravet på visering. Är detta sant? Behöver man verkligen flyga från ett viseringsfritt land, för att kunna komma in utan visum?

Eller kanske man alltid ska använda polsk pass när han reser därifrån, om han är polsk medborgare (flera medborgarskap)?

    
uppsättning Tschareck 12.06.2012 22:23

2 svar

10

Det finns inget krav på VWP om vilket land du skriver in från.

Det kan dock finnas problem när du lämnar USA, beroende på vilket land han återvänder till.

När han avgår från USA, måste han visa flygbolaget sitt pass. Det finns två syften för det här - för det första är det så att flygbolaget kan bekräfta att han har visum / medborgarskap / etc för landet han reser till och för det andra är det så att de kan registrera relevant information och vidarebefordra den till USCIS (USA: s invandring) att rapportera att han har lämnat USA.

Problemet uppstår om han använder ett pass för att komma in i USA (i detta fall hans tyska pass), men försöker använda ett annat pass för returresa (dvs. om han måste använda sitt polska pass för retur på grund av visum / etc krav). Om han helt enkelt använder det olika passet kommer USCIS sannolikt inte att registrera att han har lämnat landet, och det kan orsaka problem om / när han försöker att återvända till USA eftersom de kommer att misstänka att han överstiger vid sitt tidigare besök.

Det finns några sätt runt detta. Det uppenbara är att använda samma pass när du kommer in i USA som när du lämnar. Detta är bara en giltig lösning om hans tyska pass är giltigt för att komma in i hans nästa destination (vilket inte är att han måste använda sitt tyska pass för att komma in i nästa land! Det är bara så att flygbolaget kan bekräfta att han har det obligatoriska dokument).

Om det inte är möjligt bör han diskutera frågan med flygbolaget vid avgång. De kan registrera detaljer om båda passen - en för amerikansk status och den andra för destinationslandets dokumentationskontroll - men de kommer sannolikt inte att göra detta om han inte klargör för dem vilket pass han kom in i USA.

Tidigare här problemet fanns inte eftersom även VWP-besökare var tvungna att fylla i ett formulär vid ankomst (I-94W) och vid avgången samlade flygbolaget detta formulär som bevis på att du hade avgått, men I-94W-formulär har inte varit används för några år så det finns ingen fysisk spårning av inmatning / utträde, bara spårningen som händer i de olika länkade datorsystemen.

    
svaret ges 13.06.2012 02:18
13

Nej, det här är inte korrekt. Jag kommer från Nya Zeeland och är därför berättigad till Visa Waiver Programmet (se listan över länder) .

Under 2010 flög jag in från Bogotá, Colombia - som inte finns på listan över länder, och det var helt bra. De bryr sig inte om var du kom ifrån, bara vad ditt pass säger. (*)

(*) - Observera dock att detta inte hindrar en grundlig förhör när du reser ensam från Colombia ...

    
svaret ges 12.06.2012 22:27

Läs andra frågor om taggar