Hur många golfklubbar är tillåtna i din golfväska?

Fjorton klubbar är det högsta tillåtna i en spelares golfpåse under en runda som spelas enligt golfreglerna. Alla siffror under 14 är bra, men mer än 14 är inte.

Dessa 14 klubbar kan inte ändras under en omgång. Du måste avsluta med de 14 du började med. (Det finns några undantag när klubben bryter.)

Om du börjar med färre än 14 kan du dock lägga till klubbar under en omgång så länge ingen fördröjning orsakas och så länge klubben / klubbarna som läggs till inte lånas ut från en annan golfare. Om du spelar enligt reglerna för golf får du inte spela mer än 14 golf i början av ditt spel.

Straffen för att överstiga 14 klubbar

Kom ihåg att räkna dina klubbar innan du startar i någon form av konkurrens. Om du av misstag upptäcker att det finns en 15: e klubb i din väska, finns det ett straff

Straffet beror på vilken typ av spel du spelar:

  • Matchspel: Straffet för att överskrida gränsen på 14 klubbar i matchspel är avdraget för ett hål från en spelares poäng för varje hål där en överskottsklubb användes, upp till maximalt två hål som dras av. (Till exempel drar en golfare med 3-ledning två hål, vilket gör poängen 1-upp.)
  • Strokespel: I stroke är straffet två slag för varje hål som spelas i strid med reglerna, med maximalt fyra slag totalt.

Även professionella golfare gör ibland fel och slutar bli straffade för att ha för många klubbar. Det kanske mest kända exemplet på en sådan straff är den som Ian Woosnam gav vid British Open 2001. Woosnam, Masters-mästaren 1991, gjorde det första hålet i den sista omgången av 2001 Open för att flytta in i en del av ledningen.

Men när han stod på den andra tee, informerade Woosnam's caddy honom: "Det finns för många klubbar i väskan." Det fanns en andra förare - en klubba Woosnam hade övat på banan med - fortfarande i golfväskan. Woosnam var tvungen att informera matchdomaren; 2-takts straffet tillämpades, och Woosnams chanser att vinna bleknade snabbt. (Woosnam kastade en minnesvärd passform på utslagsplatsen, kastade sin hatt till marken och kastade den extra föraren i grov.)

Varför antalet golfklubbar är begränsat

I början av 20-talet spelade några professionella golfare och högkvalificerade amatörer i turneringar med golfpåsar som inkluderade 20, 25 klubbar.

Stålaxlade golfklubbor började ersätta hickory-axlade klubbor på 1920-talet, och stålaxlade klubbar erbjuder inte samma antal skotttillverkningsalternativ som Hickory. Därför laddade många golfare extra klubbor - extra stålaxlade klubbor innebar fler skotttillverkningsalternativ.

De styrande organen beslutade att en gräns måste införas för att förhindra att fler och fler klubbar dyker upp i väskor. Gränsen på 14 klubbar infördes av USGA 1938 och antogs av R&A 1939.

Enligt RulesHistory.com var det ursprungliga straffet för att överskrida gränsen på 14 klubbar diskvalificering. Det ändrades sedan till två slag per hål i slagspel och förlust av hål i matchspel, utan begränsningar för straffbeloppet. Det innebar att en golfare teoretiskt sett kunde få ett 36-takts straff om han bar en extra klubb för alla 18 hål i en omgång.

Den nuvarande strukturen för påföljderna (med deras 2-håls- eller 4-taktsgränser) lades till reglerna 1968.

Att begränsa antalet klubbar tvingar golfare att bli skickligare på att spela olika typer av skott med de klubbor de har.

Bland de andra praktiska fördelarna med 14-klubbsgränsen är att golfväskor inte blir mycket tyngre. Det är lättare för en golfare och särskilt för en caddie. Det håller också kostnaderna nere. När allt kommer omkring skulle det vara dyrare att köpa 18 golfklubbar än att köpa 14. (Och att köpa 14 är redan tillräckligt dyrt.)

När mer än 14 klubbar är ok

De officiella reglerna tillåter valfritt antal golfklubbar i din väska, inklusive mer än 14, när du tränar. Om du är på väg till drivingrange eller spelar en övningsrunda golf är 15, 18, 33 klubbar bra (men tunga!).