Vad är en nypa platt och hur man undviker en

En nypa platt är en annan situation än att köra över ett föremål som en spik, ett glas eller en tråd som faktiskt punkterar ditt däck. (Även om dessa typer av punkteringar är ganska vanliga för alla som cyklar med någon regelbundenhet, finns det också enkla sätt att minska antalet lägenheter du får från dessa orsaker.)

En nypa platta är när du träffar en skarp kant med ditt cykeldäck hade tillräckligt för att det pressar och klämmer på ditt inre rör mot fälgen tillräckligt hårt för att perforera röret och orsaka ett platt däck.

En nypa platt är utmärkande eftersom det vanligtvis finns två små hål sida vid sida i ditt inre rör i ett ormbettmönster. Detta kommer från de två delarna av fälgen där röret har pressats mot den.

Naturligtvis, om du får en nypa platt, är nästa sak du behöver göra innan du kan återuppta ridningen att fixa ditt lätta däck.

Korrekt inflation är nyckeln

Det är mycket mer troligt att det blir lite nypa när dina däck är underpumpade. Att slå gropar eller korsa ett järnvägsspår är vanliga orsaker till nypa lägenheter på grund av den skarpa kanten som kan klämma röret när det slås.

Vissa typer av cykeldäck är mer utsatta för nypa lägenheter. Smala terrängcykeldäck är av uppenbara skäl mer benägna att få nypa lägenheter. Trots deras mycket höga lufttryck, gör det faktum att det finns så lite däck där för att skydda röret från att klämas mot fälgen att det blir mer ofta, även när de är ordentligt uppblåsta.

Följ dessa steg

  1. Det första du behöver veta är rätt lufttryck för dina däck. Detta finns som information tryckt på däckets sidovägg. Generellt kommer det att rapporteras som PSI, som står för "pounds per square inch" eller kPa, som är den metriska enheten för mätning av tryck.
  2. När du vet vad det rekommenderade däcktrycket är, är nästa sak att använda en cykeldäckmätare för att mäta däcks faktiska strömtryck. Självklart, om du kan säga att däcket är platt bara genom att titta på det eller om det känns väldigt grumligt, kommer du att veta att du måste lägga mer luft i det.
  3. Dessutom kommer ditt däck antingen att ha en Presta-ventil eller Schrader-ventil. Detta är viktigt att veta för att säkerställa att du har en kompatibel inflation. Du kan behöva skaffa en adapter (tillgänglig för ca $ 2.00 från din lokala cykelbutik) om du har en Presta-ventil och planerar att använda en standardkompressorbeslag som passar bildäck etc.
  4. Om däcktrycksmätaren anger att ditt tryck är lågt kan du använda antingen en cykeldäckpump (t.ex. en golvpump eller en mindre rammonterad pump) för att blåsa upp dina däck. Eller en luftkompressor som du kan hitta på en bensinstation är ett annat bra alternativ. Var bara uppmärksam på att pumparna med högre tryck snabbt kan överdriva dina däck (till och med så att de spricker) om du inte är försiktig.
  5. Växla mellan att sätta luft i däcket och mäta lufttrycket med mätaren tills du når eller nära rätt uppblåsningsnivå.
  6. Slutligen, vänligen veta att cykeldäck i allmänhet kommer att läcka över tiden. Även om du inte har någon faktisk punktering, kommer du troligtvis att behöva tillsätta mer luft då och då för att bibehålla rätt tryck. Vägcyklister som har högtrycksdäcken pumpar vanligtvis upp sina däck före varje åktur.