Vad betyder det att göra en gestritning?

Gestritning är en lös form av skisser som försöker fånga ditt ämnes grundform och uttrycka rörelse. Det är en favoritstil för att rita figurer som är fyllda med känslor, men det kan också användas för stilleben eller något annat motiv du gillar.

Som konstnär kommer du att upptäcka att gestritningen är ganska fri. Det är en uttrycksform som varken är abstrakt eller realistisk. Det är helt enkelt en snabb skiss där din hand följer dina ögon.

Utforska form och känsla

Gestritning utforskar formen och rörelsen för ett objekt i rymden när ditt öga följer dess form. Det kan se ganska realistiskt ut, men oftare har gestritningar en känsla av den övergripande formen.

Gestritning är inte en kontur eller en abstrakt ritning. Det kanske inte alltid ser realistiskt ut, för det försöker inte representera figuren på ett fotografiskt sätt. Istället föreslår det den väsentliga känslan av ämnet.

Rita vad du ser som du ser det

Tänk dig att du beskriver objektet med dina händer när du pratar med någon. Dessa handgester liknar dem du gör när du ritar.

Märkena är snabba och medvetna. Du tittar på ämnet och försöker sammanfatta det med några få poäng, som du kanske beskriver det med några ord. Eftersom du inte har mycket tid måste varje ord - varje märke - i en gestritning säga något viktigt om ämnet.

När du skapar en gestritning, enligt Kimon Nicolaides i "Det naturliga sättet att rita", ska du rita, inte hur saken ser ut, utan vad den gör. Du måste "känna" den sak du ritar. Är den flytande och mjuk, eller taggig och hård? Är den lindad som en fjäder, eller utanför centrum och asymmetrisk, eller är den solid och balanserad? "

Använda uttrycksmärken

Av natur tenderar gestritning att göras snabbt. Titta på hela föremålet och märk spänningspunkter, vikt- eller tryckriktning, utrymmen och utsprång i rymden.

Gestural ritning, särskilt i figurritning, använder ofta cirkulära, flytande märken, kanske på grund av den rundade mänskliga formen. Du kan dock använda andra typer av märken i gestritning.

Ritningarna av en knuten näve är perfekta exempel på denna kontrast. I den första ser du de flödande linjerna och formen är ganska obskur. I det andra använder konstnären taggiga, klottrande märken för att uttrycka den inneslutna, arga energin i näven. Linjer konvergerar och skapar skuggor som börjar föreslå formen i rymden.

Övningar i gestritning

Gestritning kan göras med ditt favoritritningsmedium. För de mjuka linjerna är en penna eller bläckpenna trevliga val.

Du kan använda sidan av en bit krita eller kol för att skapa en ritning med en stark känsla av vikt och form. Tryck tyngre på ena sidan av krita för att skapa tonad gradering inom det enda märket.

Försök hitta ett antal ämnen som du kan använda för gestritning.

  • Använd denna teknik för att beskriva en hand som uttrycker olika känslor.
  • Rita en böjd figur eller någon som dansar.
  • Gör en geststilleben av en favorit tekanna eller en ovänlig kaktus.

Var och en av dessa varierar olika typer av märken för att uttrycka den känsla du vill skildra.