Stängde hobbylobbyn 500+ butiker på grund av obamacare?

Den 12 september 2012 publicerade USA Today ett utvalt stycke av David Green, VD och grundare av Hobby Lobby-kedjan av konsthantverksbutiker, som uttryckte hans och hans familjs motstånd mot ett visst mandat inom Affordable Care Act. , annars känd som Obamacare.

Op-ed gick viral, med vissa webbplatser som hävdade att Hobby Lobby skulle tvingas stänga upp till 500 butiker i 41 stater som ett resultat. Till denna dag tror många människor att detta är sant.

Hobbys lobbyposition

Green's op-ed lyder delvis:

När min familj och jag startade vårt företag för 40 år sedan arbetade vi ut ur ett garage med ett banklån på 600 $ och monterade miniatyrramar. Vår första butik var inte mycket större än de flesta människors vardagsrum, men vi trodde att vi skulle lyckas om vi levde och arbetade enligt Guds ord.

Därifrån har Hobby Lobby blivit en av landets största konst- och hantverkshandlare, med mer än 500 platser i 41 stater. Våra barn växte upp till fina företagsledare, och idag driver vi Hobby Lobby tillsammans, som en familj.
Vi är kristna och vi driver vår verksamhet på kristna principer. Jag har alltid sagt att de två första målen för vår verksamhet är (1) att driva vår verksamhet i harmoni med Guds lagar och (2) att fokusera på människor mer än pengar. Och det är vad vi har försökt göra. Vi stänger tidigt så att våra anställda kan se sina familjer på natten. Vi håller våra butiker stängda på söndagar, en av veckans största shoppingdagar, så att våra arbetare och deras familjer kan njuta av en vilodag.
Vi tror att det är av Guds nåd som Hobby Lobby har uthärdat, och han har välsignat oss och våra anställda. Vi har inte bara lagt till jobb i en svag ekonomi, vi har höjt lönerna de senaste fyra åren i rad. Våra heltidsanställda börjar 80% över minimilönen. Men nu hotar vår regering att förändra allt detta.
Ett nytt statligt vårdmandat säger att vårt familjeföretag MÅSTE tillhandahålla det jag tror är abortframkallande droger som en del av vår sjukförsäkring. Eftersom vi är kristna betalar vi inte för droger som kan orsaka aborter, vilket innebär att vi inte täcker akut preventivmedel, morgon-efter-p-piller eller veckopiller. Vi tror att det kan sluta ett liv efter befruktningens ögonblick, något som strider mot våra viktigaste övertygelser.

Viruset sprider sig

Syftet med Greens oped var att samla offentligt stöd för företagets religiösa baserade rättsliga utmaning mot en bestämmelse i Obamacare som kräver arbetsgivare tillhandahållna sjukförsäkringsplaner för att täcka nödprevention.

Som skrivet nämns Mr Green's brev inte att stänga några Hobby Lobby-platser. Den förvärvade sin vilseledande titel när den publicerades ett år senare på den politiska bloggen Tom O'Halloran.com. Bloggen är nu avstängd, men O'Hallorans felaktiga framställning har publicerats många, många gånger sedan och cirkulerar fortfarande under den vilseledande rubriken. Varför? Eftersom det får folk att samlas.

Inga butiker stängda på grund av obamacare

Faktum är att ingen representant för Hobby Lobby vid något tillfälle har föreslagit att butiker kan stängas i samband med Obamacare-stämningen. Hobby Lobby har inte heller stängt några butiker på grund av Obamacare-mandatet. Tvärtom motbevisade företaget sådana rykten genom att meddela att det skulle öppna dussintals nya platser 2014 och 2015.

Fortsatt tillväxt

Mellan 2016 och 2017 öppnade Hobby Lobby över 100 nya butiker. Den räknar med att öppna 60 nya butiker och anställa 2,500 nya anställda under 2018. Som ett av de största privata detaljhandelsföretagen i USA rapporterade företaget över 4.3 miljarder dollar under 2016.